zondag 9 december 2012

Rundvlees gestoofd in Ketjap Manis met Chinese Kool

Ik combineer inmiddels ruim twee jaar mijn werk met een deeltijd studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Als het goed is studeer ik op 1 februari 2013 af en ik kijk hier enorm naar uit. Eindelijk weekenden zonder "iets te moeten". Ik vind de literatuur nog altijd interessant, maar ik ben klaar met de lessen en wil graag mijn diploma op zak hebben. En daarna?? Daarna heerlijk lang op vakantie! Ik verheug mij hier nu al op. Hoewel wij waarschijnlijk zullen gaan rondreizen in Noord-Engeland, heb ik met de vakantie in mijn achterhoofd zin in lekkere exotische smaken. Yika 2 kon wel een extra schot ijzer gebruiken en vroeg mij iets te maken met rundvlees. Natuurlijk wel scharrel of biologisch rund, want anders dult ze het niet. Gelukkig hebben we hier in de buurt een scharrelslager. Ik heb er een prachtig stuk riblap gekocht. Om het vlees heerlijk zacht te maken moet het lang stoven, zeker tussen de 5 en 8 uur. Hoe langer hoe beter.   
 







Ingrediënten voor 4 personen
750 gram riblappen
4 teentjes knoflook 
1 stuk gember (ongeveer zo groot als een duim)
2 uien
1 Spaanse peper
1/4 theelepel nootmuskaat 
1 theelepel koriander poeder
1 theelepel loas (poeder of vers)
1/2 theelepel vijf spices kruiden
2 eetlepels tomatenpuree
1 grote eetlepel tamarinde pasta
1 theelepel bruine suiker
100ml ketjap manis
175ml water
zout/peper
5 eetlepels olie
1 Chinese Kool
350 gram zilvervliesrijst

Snijd de riblappen in blokjes. Meng in een kom de soja, tamarinde en bruine suiker. Rasp de gember en voeg toe. Roer het geheel en voeg het vlees toe. Laat 15 a 20 minuten marineren.


Snipper de uien. Snijd de Spaanse peper in tweeën en haal de zaadjes er uit. Snijd de peper in stukjes. Zet een braadpan op het vuur en laat 3 eetlepels olie warm worden. Bak de ui en peper 5 minuten. Meng in de tussentijd de nootmuskaat, koriander en 5 spices. Voeg na 5 minuten toe aan de uien. Rasp de laos (indien in poedervorm, toevoegen bij overige kruiden) en knoflook in de pan. Roer door en bak 2 minuten. Voeg het vlees met marinade toe. Laat het 8 minuten meebakken, zodat het niet meer rauw is. Nu kan de tomatenpuree door het vlees en de marinade worden geroerd. Voeg peper en zout en daarna ongeveer 175 ml. water toe. 
Laat het geheel de hele dag sudderen. Je kunt dit gerecht het beste 's morgens al opzetten. Om het vlees mooi zacht te krijgen, mag het best 6 tot 8 uur sudderen. Als het klaar is om te serveren, kan de rijst worden gekookt zoals op de verpakking vermeld staat. De Chinese kool kan in repen worden gesneden en roergebakken in een wok of koekenpan met 1 eetlepel olie. Roerbak zo'n 5 minuten. Een heerlijk kruidig en zoet gerecht. Na een nacht in de koelkast nog lekkerder!

Eet Smakelijk