zaterdag 29 maart 2014

Soto Soep


Alles wat ik lekker vind, wil ik zelf proberen te maken. Anders blijf ik afhalen bij Thaise, Surinaamse en Indiaanse restaurants. Vandaag geƫxperimenteerd met Soto Soep. Een geslaagd recept, ergens opgedoken op het internet. Lekker hoor!

IngrediĆ«nten 

voor de bouillon
1 scharrel of biologische kip (ongeveer 1500 gram)
3 sereh strengen
5 laurierblaadjes
5 djeroek poeroetblaadjes
80 gram gemberwortel: geschild en in dunne plakjes gesneden
2 citroenen: geschild (geel en wit afgesneden)
1 teentje knoflook: grof gehakt
2,5 liter water
3 eetlepels zonnebloem olie

voor in de soep (2-3 personen)
500 gram van het kippenvlees
2 uien: gesnipperd
2 knoflookteentjes: geperst
1 streng selderij: in dunne plakjes
1 theelepel laos: geraspt
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel koenjit
1 theelepel kemirinoten: geraspt
1 theelepel trassi
1 theelepel sambal oelek
60 gram santen
150 gram tauge
2 bosuitjes: in dunne ringen
2 hardgekookte eieren
bakje gebakken/gefrituurde uitjes
2 eetlepels zonnebloem olie
60 gram basmati rijst

2 theelepels ketjap anis
1 theelepel citroensap


De bouillon
Verhit de olie in de pan. Braad de kip aan alle kanten aan. Halveer de sereh in de lengte. Voeg de sereh, gember, knoflook, laurier en djeroek blaadjes toe. Giet 2 tot 2,5 liter water bij de kip. Breng het water aan de kook en laat de kip 3 uur sudderen op een laag vuur. 




 Terwijl de bouillon op staat, kun je alvast de eieren hard koken en de rijst gaar koken. Ik heb de eiren en de rijst gewoon laten afkoelen. 

Haal na ongeveer 3 uur de kip voorzichtig uit de pan en leg op een bord. Als het goed is valt deze al helemaal uit elkaar. Zeef de bouillon. Het heeft een heerlijke frisse smaak.



Probeer het laagje vet er met een schuimspaan af te halen. Bij mij lukt dit nooit zo goed. Ook een methode hiervoor is om de soep te laten afkoelen en in koelkast te zetten. De vetten worden dan wat harder en zijn er makkelijk af te scheppen. Ik heb vandaag de eerste methode geprobeerd. 

Als de kip beetje is afgekoeld, kun je deze plukken. De botten en het vel mogen weg.




De vulling
Zet een koekenpan op het vuur en laat de olie warm worden. Bak de gesnipperde ui, selderij en de knoflook een paar minuten. Voeg de gemberpoeder, korianderpoeder, koenjit, kemirinoten rasp,trassi, sambal oelek en geraspte laos toe. Laat een paar seconden meebakken. Voeg nu de gepluisde kip toe. Voor 2 personen gebruikte ik ongeveer 400 gram kip. De rest van de kip kan in de koelkast, lekker voor een ander recept. 
Bak de kip zo'n 3 minuten. Voeg de santen toe met een paar scheppen bouillon, zodat deze "smelt". 

Kook wat water. Doe de tauge in een vergiet en overgiet deze met het gekookte water, zodat het net iets zachter wordt. Doe de tauge in een soepkom. Snijd de bosuitjes in ringen en voeg ook toe, samen met het gepelde ei. Verdeel het kipmengsel uit de koekenpan over de 2 soepkommen en schenk hier de hete bouillon op. 

Meng de ketjap anis met wat citroensap en zet op tafel. Serveer de soep met een kommetje rijst. Zet ook een potje sambal en de gebakken uitjes op tafel. Eet smakelijk!!