zondag 27 april 2014

(Winter) Caponata


Winter, winter?? Het is al bijna zomer!! Dit recept maakte ik enkele maanden geleden en ik ben er niet aan toe gekomen deze voor het einde van de winter op het blog te zetten. Toch deel ik dit recept nu nog graag met jullie, omdat jullie ook altijd een zomerse variant kunnen maken. De pompoen en witlof vervang je dan door aubergines en bleekselderij. In plaats van linzen koop je dan gewoon een heerlijk brood om in de saus te dopen. Op het world wide web zijn duizenden recepten te vinden van de zomerse variant. Het winterse recept hebben wij gevonden op de leuke site Lepeltje Liefde.

Ingrediƫnten (2 personen)
400 gram flespompoen
1 grote stronk witlof
200 gram gepelde en gehakte tomaten uit blik
1 grote rode ui
1 eetlepel gedroogde oregano
75 gram groene olijven
3 eetlepels rozijnen
3 tenen knoflook
2 eetlepels rodewijnazijn
1 eetlepel balsamicoazijn
1 hand verse basilicum
1 hand geroosterde pijnboompitten
2 eetlepels kappertjes
olijfolie
peper/zeezout

Lekker om te serveren met linzen of brood

Verwarm de oven op 200 graden en leg op een bakplaat bakpapier. Snijd de flespompoen in kleine blokjes. Doe deze in een kom en voeg 2 eetlepels olie en zeezout toe. Meng het geheel en verdeel vervolgens over de bakplaat. Zet deze in de oven en laat ongeveer 25-30 minuten roosteren tot de pompoen zacht is. 

Indien je dit recept met linzen maakt, kan je deze opzetten zodra pompoen in de oven staat. De twee hebben ongeveer dezelfde tijd nodig om gaar te worden. 

Snijd ondertussen de witlof in reepjes en de ui in ringen. Hak de knoflook fijn en snijd de olijven in plakjes.



Als de pompoen (en linzen) bijna gaar is kan er olie worden verhit in een braadpan. Fruit de ui op middelhoog vuur tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee. Voeg de tomaat uit blik, oregano, azijn en witlof toe en stoof het geheel kort tot de witlof zacht is, maar nog wel een crunch heeft. 



Roer de rozijnen en olijven door de stoof. Voeg de geroosterde pompoen toe en breng op smaak met peper en zout. Stoof het geheel nog 5 minuten. 




Rooster de pijnboompitten. Scheur ondertussen de basilicum en roer deze door de stoof. Strooi de pijnboompitten over het gerecht. Serveer de stoof op een bedje van linzen en besprenkel met goede olijfolie. Eet smakelijk!!