dinsdag 12 augustus 2014

Linzentapenade en wortelhummus op knoflooktoast



Twee heerlijke dips die lekker op toast zijn, maar ook prima op een broodje voor mee naar het werks. Ten minste als je zo kneuterig bent als ik om een broodtrommeltje mee te nemen naar het werk. Deze recepten komen uit het kookboek Vegalicious met een kleine aanpassing van mij. 

Ingrediënten voor toast
1 bol knoflook
een scheutje olijfolie
1 snufje zout
1 afbak stokbrood

Verwarm de hetelucht oven voor op 200 graden. Maak de knoflookteentjes los en leg ze op aluminiumfolie. Besprenkel ze met olie en vouw het aluminiumfolie met de teentjes tot een pakketje. Laat 30 minuten in de oven bakken, tot de knoflook zacht is geworden. Laat de teentjes een beetje afkoelen zodat je je vingers niet brand bij volgende handeling:

Druk de pul boven een kom uit de teentjes knoflook. Prak de knoflook met een vork fijn en voeg olijfolie met zout toe. Snijd het afbakbrood in plakken en smeer beide kanten in met de knoflook olie. Bak ze in ongeveer 10 minuten (op heteluchtoven 200 graden) bruin.

Ingrediënten voor linzentapenade
240 gram linzen uit blik (uitgelekt)
6 gemarineerde zongedroogde tomaten
2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
1 eetlepel citroen sap
2 eetlepels olijf olie
peper en zout
(optioneel wat knoflookolie dat over is van toast)


Giet de linzen af en spoel ze om. Doe ze in een blender bak. Voeg de gemarineerde tomaten, de peterselie, citroensap en olijfolie toe met zout en peper. Blender dit tot een smeuïge tapenade. 
Indien je bij het maken van de toast nog wat van de knoflook olie over hebt, kunt iets minder olijfolie doen en 1 theelepel knoflookolie toevoegen. 

Ingrediënten voor wortelhummus
2 flinke wortels
2 eetlepels olijfolie
zout
300 gram kikkererwten (uitgelekt)
1 eetlepel tahin
1 snufje kardemompoeder
1 eetlepel citroensap
(optioneel wat knoflookolie dat over is van toast)


Snijd de wortel in plakjes. Doe ze in de pan onder laagje water. Voeg de olijfolie en zout toe aan het water. Breng aan de kook en laat ze gaar koken. Giet de wortels als ze klaar zijn af. Voeg de wortel, kikkererwten tahin, kardemom en citroensap toe. Maak er een puree van. Ook hier kun je optioneel 1 theelepel knoflookolie toevoegen.