zondag 19 oktober 2014

Knoflookbroodjes met kruiden

Wij kijken uit naar vanavond, want dan is "heel holland bakt" weer op televisie. Een goede remake van The Great British Bake Off. Beiden programma's volgen wij. Niet zozeer om inspiratie op te doen, het koken van zoetigheid is nog niet onze sterkste kant, maar gewoon omdat het zo'n lekker gezellig programma is. Uber tuttig natuurlijk, but what the heck. Vorige week was er een verrassend thema: het bakken van brood. Dat past meer in ons straatje. In de boekenkast bleken we nog een brood kookboek te hebben. Een boekje met 100 recepten van maar € 2,99. Het eerste recept is wonderbaarlijk maar waar geslaagd! Knoflookbroodjes voor bij de soep vanavond.

Ingrediƫnten
voor 6 a 8 stuks
12 tenen knoflook
350 ml melk
450 gram tarwe bloem
1 tl zout
7 gram gedroogde gist
2 eetlepels gemengde verse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano basilicum)
3 eetlepels zonnebloem olie (was ik vergeten, maar hoort wel in het recept.)
1 ei, losgeklopt
beetje extra melk om broodjes mee in te smeren
zeezout

Doe de knoflook en melk in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes sudderen en daarna afkoelen. Pureer de knoflook in de melk met een staafmixer.

Zeef de bloem en het zout boven een grote kom en meng de gist en kruiden erdoor. Voeg de knoflookmelk, olie en het ei toe en meng het tot een deeg. Kneed het deeg een paar minuten op een licht met bloem bestoven werkblad, tot het glad en zacht is. Leg het deeg in een kom. Dek af met een theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plaats staan, of net zolang totdat het volume is verdubbeld. 

Kneed het deeg na het rijzen nog 2 minuten. Pak een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Verdeel het deeg in 6 a 8 bolletjes. Snijd de bovenkanten met een scherp mes een paar keer ondiep en leg de bolletjes op de bakplaat. 

Dek ze af met een theedoek en laat ze nog een keer 15 minuten staan. Verwarm ondertussen de hetelucht oven op 220 graden. Bestrijk de broodjes met koude melk en bestrooi ze met zeezout. Bak ze 20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen. Ik ben de olie vergeten in het deeg te doen. De broodjes smaken ondanks dat erg lekker. Ik ben benieuwd hoe ze smaken met de olie :-)