zondag 22 maart 2015

Overheerlijke Gekarameliseerde Knoflooktaart


Wat een verrukkelijke hartige taart!! Het staat in het boek Plenty. Eén van mijn favoriete kookboeken, maar dit is zo'n recept dat ik niet op het eerste gezicht zou uitkiezen.  Yika 2 las echter op het Viva forum (ja, u leest het goed) dat dit recept een aanrader is. En daar is helemaal niks van gelogen. Ik ben geen fan van hartige taarten en een recept dat knoflook als hoofd ingrediënt heeft....mwa... Maar deze taart wil ik iedereen aanraden. Dien de taart warm op met een simpele, knapperige salade. 

Ingrediënten voor 1 taart
375 gram roomboterbladerdeeg
3 middelgrote bollen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel balsamicoazijn
2,2 dl water
3/4 eetlepel kristalsuiker
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel tijm
120 gram verse romige geitenkaas (b.v. Rosary geitenkaas)
120 gram harde rijpe geitenkaas (b.v. van Woolsery)
2 eieren
1 dl. slagroom
1 dl. creme fraiche 
zout en zwarte peper

Neem een taartvorm met een losse bodem van 28 cm. doorsnee. Vet de taartvorm in en bekleed de bodem en de wand met bladerdeeg. Leg bakpapier over het bladerdeeg en voeg bakerwten toe (of een lading rauwe witte bonen, werkt ook prima). Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.

Haal ondertussen de knoflookteentjes los en pel ze. Snijd tevens de tijm en rozemarijn fijn. 

Verwarm de (hete lucht) oven voor op 180 graden. Haal de taartvorm uit de koelkast en bak de bodem 20 minuten met de bakerwten. Haal de bakerwten en het bakpapier na 20 minuten uit de taartvorm. Bak de bodem in 10 minuten goudbruin. Neem de vorm uit de oven, maar laat deze wel aan staan. Schakel de temperatuur wel terug naar 160 graden. 

Maak vervolgens de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water (dit is niet de 2,2 dl. water die in ingrediënten lijst staat). Breng het water aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten. Giet ze af. Droog de pan af, doe de teentjes erin en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook 2 minuten op hoog vuur. Voeg vervolgens de balsamicoazijn en 2,2 dl. water toe en breng aan de kook. Laat de knoflook 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer suiker, rozemarijn, gehakte tijm en 1/4 theelepel zout door de vloeistof. 



Laat het geheel nog 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflooktenen met een karamelsiroop zijn bedekt. Zet opzij.


Rasp de harde geitenkaas en strooi deze op de taartbodem. Verdeel ook de zachte geitenkaas over de bodem. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. 


Klop in een maatbeker de eieren, beide soorten room, 1/2 theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Giet dit over de taartvulling om de gaatjes te vullen. Let wel op: de kaas en knoflook moeten nog zichtbaar zijn. 


Zet de taart in de oven. Bak hem 45 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Serveer met sla. Eet smakelijk!!