zondag 5 juli 2015

Zoete aardappel met gekarameliseerde ui en een gepocheerd ei



Tijd voor een kookupdate. Sinds maart hebben we verschillende recepten uitgeprobeerd. Soms gesmuld, soms met gefronste wenkbrauwen tegen elkaar gezegd dat het recept tegen viel. Kookinspiratie genoeg. Bloginspiratie ver te zoeken. Maar vandaag doorbreek ik deze cirkel. Met name omdat we zo'n lekker gerecht hebben gegeten. Dit recept komt van het kookblog My New Roots. Ik zou iedereen aanraden van dit blog eens wat recepten uit te proberen. Zoals deze heerljke rode linzen soep. Dinsdag ga ik hier de restjes van nemen met naan brood en chutney......Ik loop op zaken vooruit: nu eerst het recept van deze overheerlijke zoete aardappel.

IngrediĆ«nten voor 2 personen
500 gram zoete aardappel
1 grote rode ui
100 gram cherry tomaten
2 flinke handen spinazie
olijfolie
chili flakes
zout/peper
eieren 

Snijd de rode uien in ringen. Doe twee eetlepels olie in een koekenpan. Doe de uien in de pan met wat grof gemalen zout. Karameliseer de uien zo'n half uur tot drie kwartier op een laag vuur. Roer af en toe (niet te vaak anders worden ze niet bruin). Spoel de pan niet af als de uien klaar zijn. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de zoete aardappelen schoon en snijd in dunne ronde plakken (zo'n 6 mm). Smeer in met wat olijfolie en leg op bakpapier. Halveer de cherry tomaten en leg deze bij de aardappel op de bakplaat. Doe de aardappels en tomaten zo'n 20 minuten in de oven. 

Zet ondertussen een pan water op het vuur. 

Haal de uien uit de koekenpan en zet apart. Doe twee flinke handen spinazie in de "uien" pan en roerbak deze. Je kunt tegelijkertijd met het pocheren van de eieren beginnen. In dit recept staat hoe je dit handig kan doen. 

Als alle ingrediĆ«nten klaar zijn, kun je beginnen met stapelen van de aardappels. Leg er vervolgens een bedje spinazie op en de gekarameliseerde ui. Leg de tomaatjes om het torentje. Voeg het gepocheerde ei toe. Strooi hier wat chili flakes over en voeg nog wat olijf olie toe. 

Eet smakelijk!