zondag 2 augustus 2015

Salade van bietjes, avocado, munt en koriander

Wij voegden ook wat verse geitenkaas toe die wij nog in de koelkast hadden liggen

Eigenlijk ben ik niet de grootste bieten fan. Ik vind ze altijd erg naar grond smaken. Grond??...grond??? zult u denken....hoe smaakt grond??....Nou...naar bieten.
Maar toen ik laatst bietjes vers uit de tuin haalde en er een salade mee maakte, smaakten die mij heerlijk. Ik heb daarom bedacht om met  (andermans) creativiteit toch wat vaker bietjes klaar te maken. Mijn nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi bracht hierin een uitkomst. Ik vind zijn kookboeken geweldig. Lekkere recepten die niet al te moeilijk zijn om te maken. 

IngrediĆ«nten voor 2 personen
2 grote bieten (vers of voorgekookt)
halve rode ui
1,5 eetlepel sherryazijn
2 eetlepels olijfolie
1/4 theelepel suiker
1 theelepel tabasco
1 avocado
half bosje (zo'n 5 tot 10 gram) koriander
half bosje (zo'n 5 tot 10 gram) munt
75 gram verse of diepvries doperwtjes
75 gram veldsla
zout en peper

In het recept adviseert Yotam Ottolenghi om de bieten te blancheren. Dat betekent slechts 3 tot 5 minuten koken tot ze halfgaar zijn. Ik had deze keer voorgekookte bietjes gekocht, die waren wat zachter dan het recept voorschrijft. Wij hebben de harde variant dus niet uitgeprobeerd. 
Snijd de bietjes nadat je ze hebt gekookt en geschild in plakken van 2-3 mm. Doe ze in een kom. Snijd de rode ui in plakjes. Voeg deze bij de biet en doe hierbij de azijn, olijfolie, suiker, tabasco en zout en peper. Laat 15 minuten intrekken.
Snijd de avocado in plakjes. Doe samen met de veldsla in een kom. Voeg hier gehakte koriander en munt aan toe. Zet water op en breng aan de kook. Blancheer de doperwten en spoel ze af met koud water. Voeg de erwten toe aan de veldsla. Meng het bietenmengsel door de sla en klaar is kees. Eet smakelijk!