maandag 28 december 2015

Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus



Wellicht geen fotografisch hoogstandje (Yika 2 vindt met name de tegels op de achtergrond wat ziekenhuisachtig), maar laat je niet op het verkeerde been zetten. Wat een VERRUKKELIJKE recept. Echt heerlijk...zoals ik gewend ben van Yotam Ottolenghi. Dit recept komt uit zijn kookboek Plenty More. Lekker als voor- of bijgerecht.

IngrediĆ«nten voor 4 personen
1 oranje pompoen
1 theelepel kaneel
6 eetlepels olijfolie
40 gram koriander, blaadjes en takjes
1 knoflookteen
20 gram pompoenpitten
200 gram griekse yoghurt
1,5 theelepel sriracha (wij gebruikten harissa. Sriracha is een pittige Thaise chilisaus)
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 220 graden (hete luchtoven). Snijd de pompoen door de midden en verwijder de pitten. De schil mag blijven zitten. Snijd de pompoen in stukken van ongeveer 7 cm (2cm dik). Doe de parten in een kom en meng met de kaneel, 2 eetlepels olijfolie, 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles zodat de pompoen met een dun laagje is bedekt. Leg de stukken op een bakplaat met bakpapier en rooster ze 35 tot 40 minuten. Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze afkoelen.

Doe de koriander, knoflook, 4 eetlepels olie en een snuf zout in een blender en pureer tot een mooie donker groene pasta. Zet deze opzij.

Bak de pompoenpitten in een steelpannetje. 

Roer vlak voor je de pompoen gaat opdienen de harissa of sriracha door de yoghurt. Serveer de pompoen met wat yoghurt, koriandersaus en pompoenpitten. Eet smakelijk!