zaterdag 2 januari 2016

Gegrilde aubergine met kikkererwten en granaatappelsiroop


Sinds lange tijd weer eens gekookt uit het kookboek Duizend en één smaken van Claudia Roden. Hoewel ik aan de hand van de ingrediënten niet direct warm liep voor dit recept, heb ik het toch uitgeprobeerd. Waarom? Geen idee...misschien omdat ik een recept zocht met aubergine er in. Een heerlijke groente, mits goed klaargemaakt. En dat doet Claudia Roden met dit recept. Het smaakte erg lekker.  

De granaatappelsiroop uit dit recept kan je bij een Turkse groentewinkel kopen. De siroop moet niet te zoet zijn, maar juist een beetje zuur. Mocht je er na het kopen (...je zet de fles in de winkel immers niet aan de mond) toch achter komen dat de siroop zoet is, voeg dan wat citroensap of witte wijnazijn toe.

Dit recept is lekker met wat Turks brood en tzatziki.

Ingrediënten voor 4 personen
2 aubergines
extra virgin olijfolie
3 tenen knoflook, fijn gesneden
500 gram tomaten
1 eetlepel tomatenpuree (optioneel)
2 theelepels suiker
1,5 eetlepel granaatappelsiroop
1 blik kikkererwten
2 eetlepels blad peterselie
zout en peper

Breng een pan water aan de kook. Maak met een mesje een kruisvormige inkeping onder an de tomaat. Dompel de tomaten 10 tot 20 seconden onder het kokende water en laat ze "schrikken" onder koud water. De tomaten zijn hierna makkelijk te pellen. Zet ze apart.

Snijd de aubergines overlangs doormidden en snijd elke helft in 2,5 cm dikke plakken. Bestrijk de plakken met olie en bestrooi ze licht met zout. Zet een grillpan op het laat de pan goed heet worden. Rooster de aubergine ongeveer 6 minuten per kant op de grillpan.

Verhit de knoflook in een braadpan al roeren 1 minuut in 1 eetlepel olie tot hij gaat kleuren. Voeg de tomaten toe en plet ze in de pan. De tomaten die wij hadden waren niet heel lekker van smaak, wij hebben daarom 1 eetlepel tomatenpuree toegevoegd als extra smaakmaker. Doe er suiker, zout en peper bij en laat 15 minuten sudderen. Roer de granaatappelsiroop erdoor, leg de plakken aubergine erin en laat nog eens 20 tot 30 minuten sudderen. Voeg aan het eind de kikkererwten toe. Strooi bij het serveren wat gehakte peterselie over het gerecht.