maandag 21 juli 2014

Venkelsalade met wortel en geroosterde pompoenpitten


Enkele weken geleden heb ik voor mijn verjaardag een prachtig cadeau gekregen van mijn ouders: een mandoline. Met een mandoline kun je groenten heel dun snijden. In allerlei formaten, omdat er verschillende (zeer scherpe) messen bij zitten. 


Vandaag het apparaat voor het eerst uitgeprobeerd. Het ging niet direct soepel, maar oefening baart kunst. Venkel kun je rauw prima eten, zolang het heel dun is gesneden. Het is niet meer helemaal de juiste maand voor venkel. De venkel bij de biowinkel had al wat kleine bruinen plekjes, maar dat heeft de smaak niet beïnvloed.
Na wat googlen op venkelsalade kwam ik op deze site

Ingrediënten voor 2 personen
1 venkelknol
2 wortels
1 bosje koriander
6 eetlepels pompoenpitten
2 lente uitjes
2 zoete sinaasappels
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroen
mespuntje cayennepeper (aardappelschilmesje)

Schaaf met een mandoline of met rasp hele dunne plakken van de venkel en wortel. Doe deze samen in een kom. Snijd de lente uien in ringen en voeg toe. Rooster de pompoenpitten in een droge pan en voeg toe.
Probeer de sinaasappel zonder velletjes in de salade te doen. Voor een instructie, zie dit filmpje. Doe de sinaasappel samen met de gehakte koriander ook door de salade. Meng de olijf met de citroen en snufje cayennepeper en naar smaak peper en zout. Hussel de dressing door de salade.

Voeg optioneel wat rozijnen toe of doe een halve theelepel honing door de dressing. Wij aten er gebakken zoete aardappel met fleur de sel en rozemarijn bij. Dat was een lekkere combinatie. 



maandag 7 juli 2014

Amandel perentaart met chocolade

Mijn nichtje Rosa van 5 jaar kwam voor het eerst een nachtje slapen in Amsterdam. Uiteraard is het als tante zonder kinderen heel belangrijk een goede band met mijn nichtje(s en neefjes) op te bouwen, zodat ze gezellig vaak langs komen. De perfecte manier is vooral veel zoetigheid in huis halen en lekker taarten met ze bakken. Ik was vroeger ook het liefst bij mijn opa en oma waar ik verwend werd met zakken snoep en leuke dingen doen. Ik had een dag van te voren boodschappen gedaan en een recept uitgekozen het Farmhouse Cookbook. Toen Rosa het recept en de foto zag vroeg ze direct of we misschien ook een andere taart konden maken. Ik snapte dat wel, want voor een kind leek het toch een wat saaie taart. Rosa houdt van versiering en vooral veel kleur. Uiteraard vielen die twee te combineren. Hierbij een foto van de taart uit het boek en de taart die wij maakten. 



Een heerlijke taart. Met name door de pure chocolade waar de partjes peer in worden gelegd. 

Ingrediënten
Voor de vulling
175 gram zachte boter
175 gram fijne kristalsuiker
2 grote eieren
40 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram gemalen amandelen
1 t vanille-extract
50 gram pure chocolade van minimaal 70 % cacao (gesmolten au bain marie)
2 rijpe conference peren
25 gram amandelschaafsel

Voor het deeg
225 gram bloem
1/2 theelepel kaneelpoeder
snufje zout
65 gram poedersuiker
125 gram koude boter in blokjes
1 grote eidooier, geklutst met 4 theelepels ijskoud water.

Begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem, de kaneel, het zout en de poedersuiker in een kom van een keukenmachine. Doe de boter erbij en meng tot een kruimeldeeg. Schenk het eimengsel erbij en meng kort tot een glad deeg. Rol dun uit en bekleed een taartvorm (23 cm) met het deeg. 

Rosa en ik gebruikten warme boter en niet zulk ijskoud water. We hebben alles met de hand gekneed. Hierdoor was het deeg wat moeilijk uit te rollen en hebben we het deeg meer in de vorm gedrukt. Voor goed uitrollen van het deeg is het dus belangrijk de instructie uit het recept goed te volgen. 

Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en zet 20 minuten in de koelkast. Verwarm de hetelucht oven voor op 200 graden. Haal de taartbodem na 20 minuten uit de koelkast Bedenk de taartbodem met bakpapier en vul met een dun laagje bakbonen. Deze zijn te verkrijgen in een kookwinkel of je koopt net als ik gewoon een zak goedkope gedroogde bonen en gebruikt die voortaan voor het bakken van de taarten (na gebruik als bakbonen, kun je ze niet meer eten). Doe de taart bedekt met het gewicht van de bonen in de oven en bak 15 minuten. Haal de bakbonen en het bakpapier eruit en bak nog eens 7 minuten tot het deeg krokant en goudbruin is. Zet apart. Verlaag de oven temperatuur naar 170 graden. 

Klop voor de vulling de boter en de suiker in een kom tot een licht, romig mengsel. Klop de eieren er één voor één door en voeg bij het tweede ei een eetlepel bakmeel toe. Roer voorzichtig de rest van het bakmeel, de gemalen amandelen en het vanille-extract erdoor. 

Schil de peren, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd elk kwart in de lengte in 3 plakjes. Verdeel de gesmolten chocolade over de taartbodem en leg de peer op de taartbodem. Schep vervolgens het amandelmengsel erover en strijk glad.




Zet de taart op hete bakplaat en bak in 20 minuten in de oven. Bestrooi de taart dan met het amandelschaafsel en schuif terug in de oven. Bak de taart nog eens 30 minuten. Dek indien nodig tegen het eind van de baktijd losjes af met aluminiumfolie zodra de taart mooi bruin is. Check met een prikker of de taart ook daadwerkelijk gaar is. In mijn oven (hetelucht) had de taart zo'n 15 tot 20 minuten langer nodig!! Haal uit de oven, laat afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm. 

Je kunt de taart versieren met glazuur. Zeef voor het glazuur 75 gram poedersuiker en 1/4 theelepel kaneel in een kleine kom. Roer er 3 theelepels warm water door. Besprenkel over de taart en laat hard worden. Of je versiert de taart naar eigen smaak ;-)