maandag 21 juli 2014

Venkelsalade met wortel en geroosterde pompoenpitten


Enkele weken geleden heb ik voor mijn verjaardag een prachtig cadeau gekregen van mijn ouders: een mandoline. Met een mandoline kun je groenten heel dun snijden. In allerlei formaten, omdat er verschillende (zeer scherpe) messen bij zitten. 


Vandaag het apparaat voor het eerst uitgeprobeerd. Het ging niet direct soepel, maar oefening baart kunst. Venkel kun je rauw prima eten, zolang het heel dun is gesneden. Het is niet meer helemaal de juiste maand voor venkel. De venkel bij de biowinkel had al wat kleine bruinen plekjes, maar dat heeft de smaak niet beïnvloed.
Na wat googlen op venkelsalade kwam ik op deze site

Ingrediënten voor 2 personen
1 venkelknol
2 wortels
1 bosje koriander
6 eetlepels pompoenpitten
2 lente uitjes
2 zoete sinaasappels
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroen
mespuntje cayennepeper (aardappelschilmesje)

Schaaf met een mandoline of met rasp hele dunne plakken van de venkel en wortel. Doe deze samen in een kom. Snijd de lente uien in ringen en voeg toe. Rooster de pompoenpitten in een droge pan en voeg toe.
Probeer de sinaasappel zonder velletjes in de salade te doen. Voor een instructie, zie dit filmpje. Doe de sinaasappel samen met de gehakte koriander ook door de salade. Meng de olijf met de citroen en snufje cayennepeper en naar smaak peper en zout. Hussel de dressing door de salade.

Voeg optioneel wat rozijnen toe of doe een halve theelepel honing door de dressing. Wij aten er gebakken zoete aardappel met fleur de sel en rozemarijn bij. Dat was een lekkere combinatie. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten