zaterdag 12 september 2015

Zomerse pasta


Toen ik vanmorgen opstond en de gordijnen open deed, was de kleur van het ochtendlicht anders. De kleur van de herfst of winter zat in de lucht. Mooi om die verandering te zien. Vanmiddag was het toch nog even warm. Als nabrander van de zomer, nog een heerlijk fris recept. Lekker voor de warme dagen, met een bord op schoot op het balkon.

Ingrediënten voor 2 personen
140 gram pasta
1 courgette
80 gram feta
1 spaanse peper
rasp van 1 citroen
citroensap
handje munt
olijf olie
peper en zout

Zet de pasta op en kook zoals op de verpakking is vermeld. Snijd de courgette in plakken en gril deze op een grillpan. Doe de courgette in een schaal. Brokkel de feta over de courgette. Snijd de spaanse peper overdwars open en schaap de pitjes uit de peper. De pitjes worden niet gebruikt. Hak de rode peper fijn. Voeg toe aan de courgette. Rasp de citroenschil over de courgette. 
Giet de pasta af. Spoel de pasta even snel af met wat koud water. Laat even uitlekken en voeg toe aan de courgette. Meng het geheel met olijfolie en het sap van een halve citroen. Voeg de munt en naar smaak zout en peper toe en serveer. Een heerlijke lauw warme pasta salade. 

Pompoen met Nigellazaad en rode ui


De foto is een beetje flets, maar oh oh oh wat een heerlijk recept van Yotam Ottolenghi. Zo lekker dat we met 2 personen een gerecht voor vier personen hebben gegeten. En vrij simpel te maken. 
In het originele recept wordt de pompoen deel in boter gebakken en wordt dit recept met yoghurt geserveerd. Wij hebben vandaag een vegan dag, dus wij hebben beiden ingrediënten weg gelaten. Wat ons betreft doet dat niks aan de smaak af. Ook gebruikten wij een " gewone" oranje pompoen in plaats van een flespompoen.

Ingrediënten voor 4 personen
20 gram boter
1 eetlepel olijfolie
2 rode uien
1 flespompoen (ongeveer 1 kilo)
30 gram pompoenpitten
1 1/4 theelepel nigellazaad (zwart komijnzaad)
1/2 theelepel gemalen komijnzaad
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
1/4 theelepel gemalen geelwortel
4 kardemonpeulen, licht gekneusd
1 1/2 kaneelstokje van 5 cm
1 groene chilipeper (of 2 gedroogde chilipepers, zoals wij hebben gebruikt)
1 eetlepel fijne kristalsuiker
200 ml. groentenbouillon
150 gram griekse yoghurt
1 eetlepel koriander
3.4 theelepel zout

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Verhit de olie (en boter) in een grote sudderpan op halfhoog vuur. Halveer de uien en snijd in dunne plakken. Smoor de ui in de olie in circa 8 minuten gaar. Snijd ondertussen de pompoen in stukken van ongeveer 3 cm (schil de pompoen indien gewenst; ik doe dit nooit in verband met feit dat dit een pok#*@ klus is). Voeg de pompoen bij de ui, zet het vuur hoger en bak alles 10 minuten. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur en doe de pompoenpitten, 1 theelepel nigellazaad, de komijn, koriander, geelwortel, gekneusde kardemon, kaneel, chilipeper, suiker en 3/4 theelepel zout bij de pompoen. 



Hussel alles goed door elkaar en verdeel het op een grote bakplaat. Giet de bouillon erover en bak 30 minuten in de oven. Wij kookten er ondertussen rijst bij (met wat kaneel, limoenblaadjes, kruidnagel en citroen). 

Serveer de pompoen warm, met de yoghurt erover en bestrooi met de koriander en overgebleven nigellazaadjes. Eet smakelijk!!