zaterdag 12 september 2015

Pompoen met Nigellazaad en rode ui


De foto is een beetje flets, maar oh oh oh wat een heerlijk recept van Yotam Ottolenghi. Zo lekker dat we met 2 personen een gerecht voor vier personen hebben gegeten. En vrij simpel te maken. 
In het originele recept wordt de pompoen deel in boter gebakken en wordt dit recept met yoghurt geserveerd. Wij hebben vandaag een vegan dag, dus wij hebben beiden ingrediĆ«nten weg gelaten. Wat ons betreft doet dat niks aan de smaak af. Ook gebruikten wij een " gewone" oranje pompoen in plaats van een flespompoen.

IngrediĆ«nten voor 4 personen
20 gram boter
1 eetlepel olijfolie
2 rode uien
1 flespompoen (ongeveer 1 kilo)
30 gram pompoenpitten
1 1/4 theelepel nigellazaad (zwart komijnzaad)
1/2 theelepel gemalen komijnzaad
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
1/4 theelepel gemalen geelwortel
4 kardemonpeulen, licht gekneusd
1 1/2 kaneelstokje van 5 cm
1 groene chilipeper (of 2 gedroogde chilipepers, zoals wij hebben gebruikt)
1 eetlepel fijne kristalsuiker
200 ml. groentenbouillon
150 gram griekse yoghurt
1 eetlepel koriander
3.4 theelepel zout

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Verhit de olie (en boter) in een grote sudderpan op halfhoog vuur. Halveer de uien en snijd in dunne plakken. Smoor de ui in de olie in circa 8 minuten gaar. Snijd ondertussen de pompoen in stukken van ongeveer 3 cm (schil de pompoen indien gewenst; ik doe dit nooit in verband met feit dat dit een pok#*@ klus is). Voeg de pompoen bij de ui, zet het vuur hoger en bak alles 10 minuten. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur en doe de pompoenpitten, 1 theelepel nigellazaad, de komijn, koriander, geelwortel, gekneusde kardemon, kaneel, chilipeper, suiker en 3/4 theelepel zout bij de pompoen. 



Hussel alles goed door elkaar en verdeel het op een grote bakplaat. Giet de bouillon erover en bak 30 minuten in de oven. Wij kookten er ondertussen rijst bij (met wat kaneel, limoenblaadjes, kruidnagel en citroen). 

Serveer de pompoen warm, met de yoghurt erover en bestrooi met de koriander en overgebleven nigellazaadjes. Eet smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten