maandag 25 februari 2013

Portobello's gevuld met Morbier en gebakken Aardperen met Tomatensalade

Na een gezellig weekend met vrienden in Dwingeloo hadden wij nog wat stukjes Franse kaas over. Gezien de calorieën dit weekend al om onze oren zijn gevlogen en wij daarom niet opnieuw ongezond aan de stokbroodjes met kaas wilden, hebben wij de kaas in andere gerechten verwerkt. Op deze manier hebben wij geen kaasje extra hoeven laten beschimmelen, maar hebben wij ook niet opnieuw een caloriebom laten exploderen in onze maag. Vandaag hebben wij de Morbier opgemaakt.

In de afgelopen weken liggen in de winkel waar wij boodschappen doen aardperen. Aardperen??...Ja aardperen. Ik had ze zelf nog nooit gegeten. Yika 2 eet graag van het seizoen, ze is zelfs aan het overwegen (samen met mij, Yika 1) om zo'n groentetas te bestellen. Dus heeft Yika 2 een aantal weken geleden deze knol voor het eerst klaar gemaakt. Het smaakte erg lekker. Op verschillende sites wordt de smaak vergeleken met de artisjok. Daar kan ik mij in vinden, maar let op: de structuur is totaal anders. Die lijkt meer op een aardappel, maar minder melig. De aardpeer ziet er als het volgt uit:

Een verse aardpeer voelt hard aan. Ze kunnen met of zonder schil worden gegeten. Bij oudere aardperen is de schil soms wat taai. Hoe je oud en jong onderscheidt weet ik eigenlijk niet, dus proef maar gewoon. Ook na het koken kan de schil makkelijk worden verwijderd.

Ingrediënten voor 2 personen
6 tot 8 aardperen
1 theelepel kerriepoeder
2 grote portobello's of 4 kleine
5 sjalotten in ringen
1 grote teen knoflook
70 gram morbier (gok, ik heb geen idee hoeveel ik op de portobello's heb gedaan. Koop gewoon normaal stukje bij kaasboer of supermarkt. Dan heb je hoe dan ook genoeg)
2 gedroogde chilipepertjes
3 trostomaten
2 bosuitjes
1 eetlepel balsamico azijn
6 eetlepels olijfolie
peper/zout

Zet het water op voor de aarperen. Schil de aardperen en kook ze in ongeveer 5 a 10 minuten beetgaar. Prik er tussendoor een vork in om te checken. Let op: de aardpeer mag niet te zacht worden (dan valt 'ie uit elkaar). De aardpeer is goed wanneer je de vork met wat moeite inprikt. Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de stelen uit de portobello's en hak deze fijn. Snijd de sjalotten en de knoflook in dunne ringen/plakjes. Voeg 1 eetlepel olie toe aan de koekenpan. Bak de sjalotten en knoflook glazig en voeg dan de gehakte portobello stelen toe en wat peper en zout. Zodra de vulling gaar is, kan dit in de portobello worden geschept. Snijd de Morbier in stukjes en dek de portobello met mengsel hiermee af. Smeer de ovenschaal met 1 eetlepels olie in, leg de portobello's hierop en bak in 15 a 20 minuten gaar in de oven. Terwijl de portobello's in de oven staan, kunnen de aardperen worden gepakken. Verhit 2 eetlepels olie in de pan. Snijd de aardperen in stukjes en bak deze bruin. Voeg 1 theelepel kerrie toe voor wat extra smaak. 
Snijd terwijl de aardperen bakken de tomaten in partjes en de bosui in ringen. Meng 2 eetlepels olie met 1 eetlepel balsamico azijn en voeg zout en peper toe. Meng dit door de tomaten met bosui. Eet smakelijk.




vrijdag 1 februari 2013

Linzensoep met kokos, curry en paneer



Ik vind dat Indiase gerechten vaak een heerlijke warme en romige smaak hebben. Ik associeer dit recept met India, omdat er paneer en curry in zit. Of het ook daadwerkelijk een Indiase soep is, weet ik niet. Voor deze kaaskop in ieder geval wel. En een warme romige soep konden de Yika's goed gebruiken. Vanmorgen al onze energie gestoken in hardlopen. Dat was al weer enige tijd geleden en met name Yika 1 kwam met een rood en bezweet hoofd thuis. Daarna in de stromende regen boodschappen gedaan en verder heerlijk op de bank zitten lezen. Het weer was hiervoor een prima excuus. Een warme romige soep dus. Wij aten er turks brood bij, maar een lekker bruin brood met wat olijfolie uit de oven kan ook prima. Het recept vond ik op 101 cookbooks

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram groene linzen (of groene spliterwten: deze heb ik gebruikt)
1 grote witte ui
3 teentjes knoflook
2 eetlepels Ghee of ongezouten boter (Ghee kun je kopen in natuurwinkel of Indiase toko)          
2 gedroogde chilipepers
200 ml kokosmelk
1,3 liter groentenbouillon
3 eetlepels roomboter
1 eetlepel currypoeder
75 gram paneer (ongerijpte kaassoort uit de Indiase keuken. Ook te koop in de natuurwinkel. De soep kan overigens ook prima zonder paneer worden gegeten)
zout/peper
bieslook

Snijd de ui en knoflook. Hak de chilipepers fijn. Doe twee eetlepels Ghee of boter in een grote soeppan. Zodra de boter warm is kan de ui, knoflook en chilipeper met zout en peper worden toegevoegd. Bak tot de ui zacht is. Voeg dan de linzen of spliterwten toe. Doe de bouillon in de pan. Laat het geheel sudderen tot de linzen gaar zijn. Dit kan tussen 20 en 50 minuten duren, dus check tussen de bedrijven door. 




Zet als de linzen bijna gaar zijn een koekenpan op het vuur. Voeg 3 eetlepels roomboter toe en laat de boter lichtbruin worden. Voeg dan één eetlepel curry toe en bak 1 minuut mee. Uiteraard is het fijne van koken dat je tussendoor ongegeneerd mag proeven, dus dip gerust lekker een broodje in de "curry boter".








Zodra de linzen zacht zijn kan de pan van het vuur worden genomen. Voeg de kokosmelk toe en blender de soep glad. Roer vervolgens 3/4 van de "curry boter" door de soep. Proef of de soep goed op smaak is. Voeg wat extra zout en peper toe indien nodig. 





Zet een grillpan op het vuur. Snijd de paneer in kleine blokjes. Hak ook de bieslook fijn. Grill de paneer. Doe de soep in een kom en garneer met de bieslook, paneer en druppel hierover wat van de overgebleven "curry boter". Eet smakelijk!