maandag 25 februari 2013

Portobello's gevuld met Morbier en gebakken Aardperen met Tomatensalade

Na een gezellig weekend met vrienden in Dwingeloo hadden wij nog wat stukjes Franse kaas over. Gezien de calorieën dit weekend al om onze oren zijn gevlogen en wij daarom niet opnieuw ongezond aan de stokbroodjes met kaas wilden, hebben wij de kaas in andere gerechten verwerkt. Op deze manier hebben wij geen kaasje extra hoeven laten beschimmelen, maar hebben wij ook niet opnieuw een caloriebom laten exploderen in onze maag. Vandaag hebben wij de Morbier opgemaakt.

In de afgelopen weken liggen in de winkel waar wij boodschappen doen aardperen. Aardperen??...Ja aardperen. Ik had ze zelf nog nooit gegeten. Yika 2 eet graag van het seizoen, ze is zelfs aan het overwegen (samen met mij, Yika 1) om zo'n groentetas te bestellen. Dus heeft Yika 2 een aantal weken geleden deze knol voor het eerst klaar gemaakt. Het smaakte erg lekker. Op verschillende sites wordt de smaak vergeleken met de artisjok. Daar kan ik mij in vinden, maar let op: de structuur is totaal anders. Die lijkt meer op een aardappel, maar minder melig. De aardpeer ziet er als het volgt uit:

Een verse aardpeer voelt hard aan. Ze kunnen met of zonder schil worden gegeten. Bij oudere aardperen is de schil soms wat taai. Hoe je oud en jong onderscheidt weet ik eigenlijk niet, dus proef maar gewoon. Ook na het koken kan de schil makkelijk worden verwijderd.

Ingrediënten voor 2 personen
6 tot 8 aardperen
1 theelepel kerriepoeder
2 grote portobello's of 4 kleine
5 sjalotten in ringen
1 grote teen knoflook
70 gram morbier (gok, ik heb geen idee hoeveel ik op de portobello's heb gedaan. Koop gewoon normaal stukje bij kaasboer of supermarkt. Dan heb je hoe dan ook genoeg)
2 gedroogde chilipepertjes
3 trostomaten
2 bosuitjes
1 eetlepel balsamico azijn
6 eetlepels olijfolie
peper/zout

Zet het water op voor de aarperen. Schil de aardperen en kook ze in ongeveer 5 a 10 minuten beetgaar. Prik er tussendoor een vork in om te checken. Let op: de aardpeer mag niet te zacht worden (dan valt 'ie uit elkaar). De aardpeer is goed wanneer je de vork met wat moeite inprikt. Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de stelen uit de portobello's en hak deze fijn. Snijd de sjalotten en de knoflook in dunne ringen/plakjes. Voeg 1 eetlepel olie toe aan de koekenpan. Bak de sjalotten en knoflook glazig en voeg dan de gehakte portobello stelen toe en wat peper en zout. Zodra de vulling gaar is, kan dit in de portobello worden geschept. Snijd de Morbier in stukjes en dek de portobello met mengsel hiermee af. Smeer de ovenschaal met 1 eetlepels olie in, leg de portobello's hierop en bak in 15 a 20 minuten gaar in de oven. Terwijl de portobello's in de oven staan, kunnen de aardperen worden gepakken. Verhit 2 eetlepels olie in de pan. Snijd de aardperen in stukjes en bak deze bruin. Voeg 1 theelepel kerrie toe voor wat extra smaak. 
Snijd terwijl de aardperen bakken de tomaten in partjes en de bosui in ringen. Meng 2 eetlepels olie met 1 eetlepel balsamico azijn en voeg zout en peper toe. Meng dit door de tomaten met bosui. Eet smakelijk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten