vrijdag 1 februari 2013

Linzensoep met kokos, curry en paneer



Ik vind dat Indiase gerechten vaak een heerlijke warme en romige smaak hebben. Ik associeer dit recept met India, omdat er paneer en curry in zit. Of het ook daadwerkelijk een Indiase soep is, weet ik niet. Voor deze kaaskop in ieder geval wel. En een warme romige soep konden de Yika's goed gebruiken. Vanmorgen al onze energie gestoken in hardlopen. Dat was al weer enige tijd geleden en met name Yika 1 kwam met een rood en bezweet hoofd thuis. Daarna in de stromende regen boodschappen gedaan en verder heerlijk op de bank zitten lezen. Het weer was hiervoor een prima excuus. Een warme romige soep dus. Wij aten er turks brood bij, maar een lekker bruin brood met wat olijfolie uit de oven kan ook prima. Het recept vond ik op 101 cookbooks

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram groene linzen (of groene spliterwten: deze heb ik gebruikt)
1 grote witte ui
3 teentjes knoflook
2 eetlepels Ghee of ongezouten boter (Ghee kun je kopen in natuurwinkel of Indiase toko)          
2 gedroogde chilipepers
200 ml kokosmelk
1,3 liter groentenbouillon
3 eetlepels roomboter
1 eetlepel currypoeder
75 gram paneer (ongerijpte kaassoort uit de Indiase keuken. Ook te koop in de natuurwinkel. De soep kan overigens ook prima zonder paneer worden gegeten)
zout/peper
bieslook

Snijd de ui en knoflook. Hak de chilipepers fijn. Doe twee eetlepels Ghee of boter in een grote soeppan. Zodra de boter warm is kan de ui, knoflook en chilipeper met zout en peper worden toegevoegd. Bak tot de ui zacht is. Voeg dan de linzen of spliterwten toe. Doe de bouillon in de pan. Laat het geheel sudderen tot de linzen gaar zijn. Dit kan tussen 20 en 50 minuten duren, dus check tussen de bedrijven door. 




Zet als de linzen bijna gaar zijn een koekenpan op het vuur. Voeg 3 eetlepels roomboter toe en laat de boter lichtbruin worden. Voeg dan één eetlepel curry toe en bak 1 minuut mee. Uiteraard is het fijne van koken dat je tussendoor ongegeneerd mag proeven, dus dip gerust lekker een broodje in de "curry boter".








Zodra de linzen zacht zijn kan de pan van het vuur worden genomen. Voeg de kokosmelk toe en blender de soep glad. Roer vervolgens 3/4 van de "curry boter" door de soep. Proef of de soep goed op smaak is. Voeg wat extra zout en peper toe indien nodig. 





Zet een grillpan op het vuur. Snijd de paneer in kleine blokjes. Hak ook de bieslook fijn. Grill de paneer. Doe de soep in een kom en garneer met de bieslook, paneer en druppel hierover wat van de overgebleven "curry boter". Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten