woensdag 26 juni 2013

Pastasalade met rucola, artisjokharten en geitenkaas

Wat wonderlijk...een recept dat ik al jaren maak en nog niet op dit blog staat. Bij deze: een zomerse pastasalade. lekker als hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht bij een BBQ of stokbroodjes met Franse Kaas.



Ingrediƫnten voor 4 personen
350 gram pasta
150 gram zachte geitenkaas
50-75 gram rucola
10 zongedroogde tomaten
10 cherry tomaten
1 potje artisjokharten in olie
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamico azijn
1 grote teen knoflook
sap van 1 citroen
peper/zout
optioneel: geroosterde pijnboompitjes of gebakken chorizo

Begin met de dressing. Meng de olijfolie, azijn, citroen en 1 geperste knoflook teen met wat peper en zout. Zet apart. Kook de pasta gaar, giet af en spoel om met koud water. Doe de pasta in een schaal. Voeg de dressing en rucola toe. Vis de zongedroogde tomaten en artisjokharten uit de olie, laat even uitlekken (b.v. op keukenpapier) en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de pasta. Deel de cherry tomaten in vieren en voeg ook toe. Brokkel de geitenkaas over de salade en hussel door elkaar. Klaar is kees.

Een handjes geroosterde pijnboompitjes of wat gebakken chorizo is er ook heerlijk bij. 

donderdag 20 juni 2013

Salade van waterkers met tuinbonen en avocado



Ik krijg van verschillende mensen te horen dat het zo stil is op het kookblog. Dat klopt. Een prachtige vakantie in Engeland heeft ons uit het kookritme gehaald. Ook daar heb ik elke dag gekookt, maar vooral bekende recepten. Thuis is vervolgens het gemakzucht er ingeslopen. Veel afspraken, druk met werk en een grote behoefte niet zoveel te "moeten". Vandaag had deze houding bijna opnieuw de overhand. De vriend van mijn zus kwam een kastje ophalen en ook even mee eten. In de auto op weg naar huis bedacht ik mij dat ik voor ons natuurlijk ook prima iets zou kunnen gaan afhalen. Lekkere Thai van Thaicoon, Roti van Lalla Rookh of een simpel broodje lams Kebab. Dat kan mij allemaal heerlijk smaken... MAAR...ik had nog tuinbonen in de koelkast liggen. Gekocht om een salade te maken die mijn zus mij heeft aangeraden. Niet direct een combinatie die mij tot de verbeelding spreekt (tuinbonen, avocado en soja), maar blijkbaar heerlijk. Geen excuus meer om eten af te halen en des te meer reden om gewoon een lekkere salade te maken. Met Arabische Harira soep van de Kleinste Soep Fabriek erbij (ik heb het mijzelf toch nog beetje makkelijk gemaakt ;-) ).
Lekker hoor!

Ingrediƫnten voor 2 personen
500 gram ongepelde tuinbonen (of zo'n 200 gram gepelde/ diepvries/potje)
1 zak waterkers
1 grote avocado
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel olijfolie
sap van 1 citroen.

Ik had nog niet eerder tuinbonen gepeld. Een makkelijk werkje, wat wel veel tijd kost als je ze dubbel pelt. Eerst haal je ze uit de peul en vervolgens pel je nog eens eerste velletje van de boon. Waarschijnlijk gaat dit makkelijker als je het peultje al even hebt laten koken. Ik heb het er gewoon met wat hulp van mijn nagel los gemaakt. 



links het boontje zoals die uit de peul komt. Rechts de dubbel gepelde boon 

Zet terwijl je de peulen pelt een pan met water op. De tuinboontjes hoeven maar kort te koken. Zo'n 3 minuten. Ik hou van een bite. Proef ze gewoon even terwijl je ze kookt en giet ze af op het moment dat je ze zelf lekker vindt. Spoel af met koud water.
Snijd de avocado in partjes. Doe de waterkers in een schaal en voeg de tuinbonen en avocado toe. Meng een dressing van de sojasaus, olijfolie en het limoensap. Meng het geheel en klaar is kees. Lekker met een soep vooraf.