zondag 16 februari 2014

Wraps met bietensalsa, quinoa en avocado



We zijn een heerlijk lang weekend in Drenthe geweest. Tijd om te wandelen, boek te lezen, serie te kijken en uiteraard lekker te koken. We probeerden twee nieuwe recepten. Waaronder deze heerlijke (zomerse) wraps. Een recept uit een kookboek, maar wij vonden het op de site van Rozemarijn. In het oorspronkelijke recept hoort er spinazie tussen, maar dat waren wij vergeten te kopen. 

Ingrediƫnten voor 2 personen
200 gram rauwe bietjes
150 gram geitenkaas
100 gram witte quinoa
0,5 theelepel venkelzaad
fijn geraspte schil en het sap van 1/2 sinaasappel 
35 gram rozijnen
50 gram walnoten
4 grote bladen wilde spinazie
1 avocado ontpit, geschild en in dunne plakken
1 appel geraspt
4 (mais) tortilla's
zeezout en vers gemalen peper

Schil de bietjes. De bietjes worden niet gekookt. Snijd ze in stukken en maal ze fijn in een foodprocessor of blender. Giet het vocht zoveel mogelijk af. Voeg de geitenkaas en ruim zout en peper toe. Blender tot korrelige roze massa. 


Doe in een kom en zet apart. Laat 250 ml. water koken en voeg de quinoa met venkelzaadjes en zout toe. Laat 15 a 20 minuten koken tot de quinoa gaar is en het vocht is opgenomen. Zet weg om af te laten koelen. Als de quinoa is afgekoeld kan de sinaasappelschil en sap worden toegevoegd. Verkruimel de walnoten over de quinoa en voeg de rozijnen toe. Meng het geheel. Snijd nu de avocado en rasp de appel.


Zet een droge koekenpan op het vuur. Warm de tortilla's in de koekenpan. Schep 2 a 3 eetlepels bietensalsa op de tortilla, leg er een spinazie blad op (zijn wij vergeten!), schep er een paar eetlepels quinoa op en maak af met een paar plakjes avocado en geraspte appel. Sla de zijkanten van de tortilla naar binnen en rol op. 

Waarschijnlijk is met een blad spinazie het onderscheid tussen de bietensalsa en de quinoa ook mooier te zien. 

zondag 2 februari 2014

Chili sin Carne (vegetarische chili)


Chili sin Carne...of te wel Winterchili a la Minnesota. Een recept uit het boek Eet & Ren van Scott Jurek. Poes had meer zin in Chili con Carne:


Zij was zeer teleurgesteld. Maar de dames zijn meer dan tevreden. Heerlijk comfort food (als je van bonen houdt) voor de zondagavond. En nog heel gezond en caloriearm ook!!

IngrediĆ«nten voor 6 a 8 personen (ook goed om in te vriezen) 
2 eetlepels kokos- of olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 cup gesnipperde ui
8 tot 10 middelgrote champignons, fijngehakt
1/2 cup fijngesneden groene paprika
1/2 cup fijngesneden rode paprika
1/2 cup kleingesneden worteltjes
2 chili pepers (of Spaanse peper. Met/zonder zaad naar smaak)
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
2 eetlepels chilipoeder
2 theelepels zeezout
1/2 theelepel zware peper
2 blikken gepelde tomaten (800 gram)
400 gram tomatenpuree
1 potje van 340 gram mais (laten uitlekken)
400 gram bruine bonen uit blik (laten uitlekken)
400 gram zwarte bonen uit blik (laten uitlekken)
400 gram rode bonen uit blik (laten uitlekken)
2 1/2 cup water
1/2 cup droge bulgur
tabasco
koriander
magere kwark

Snijd de groenten fijn en hak de knoflook en chilipepertjes. Doe de olie in de pan en bak eerst de knoflook en peper 1 minuut. Voeg dan de kruiden toe. 


Hussel de groenten door de kruiden en bak ze 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg wat eetlepels water toe als de groenten aan de bodem vastplakken.


Laat de mais en de bonen uitlekken. Spoel ze af. 



Voeg de tomatenpuree toe aan de groenten en laat 2 minuten meebakken. Voeg nu de bonen, mais, tomaten in blik en bulgur toe. Voeg er 2 1/2 cup water aan toe. Laat het met de deksel op de pan 30 minuten pruttelen op middellaag vuur. Roer het vervolgens om en laat het nog eens 30 minuten op staan.


Serveer de chili in een kom. Voeg een eetlepel kwark toe, wat druppels tabasco en knip er koriander over. Eet smakelijk!!!