zaterdag 22 november 2014

Broodje tempeh met kerrienaise en avocado

Een aantal weken geleden zag ik de documentaire Food Inc. en besloot minder vaak dierlijke producenten te eten. Na een late avond (met de nodige glazen wijn) in het Ketelhuis had ik heel veel zin om een bagel pastrami te eten bij de bekende bagel-keten. Niet erg passend bij mijn nieuwe missie. 
Tijd om iets nieuws uit te proberen: een lunch bij een vegan lunchroom in de Spaarndammerstraat: Dophert. Een super leuke tent, met vriendelijke bediening en heerlijk eten. Geen smakeloze gezonde reform maaltijden, maar een broodje dat de craving naar pastrami geheel deed verdwijnen. Goede inspiratie voor onze twee wekelijkse vegan maaltijd. 


Ingrediƫnten voor 4 broodjes
150 gram (gerookte) tempeh
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel ahorn siroop (maple syrup)
1 eetlepel olijfolie
1/2 theelepel komijn poeder
1/2 theelepel cayenne peper
3 grote eetlepels veganaise (mayo zonder ei. Verkrijgbaar in de bio winkel). Uiteraard kan dit ook gemaakt worden met gewone mayo. 
1 grote theelepel kerrie poeder
1 avocado
2 tomaten
sla

Snijd de tempeh in dunne plakjes. Meng de ahorn siroop met de olijfolie, sojasaus, komijn en cayenne poeder. Marineer de tempeh hierin zo'n 15 tot 30 minuten. Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Gril de tempeh. Voeg ondertussen aan de veganaise de kerrie poeder toe. Meng door elkaar. Besmeer de boterhammen lekker dik met de kerrienaise. Voeg een plukje sla toe. Snijd de avocado en tomaten in dikke plakken. Verdeel te gegrilde tempeh over de broodjes en beleg met tomaat en avocado. Eet smakelijk!!


zaterdag 15 november 2014

Bulgur met geroosterde pompoen en gepofte knoflook

We proberen de afgelopen weken naast vlees (1 dag), vis (2 dagen), vegetarisch (2 dagen) ook 2 dagen per week vegan te eten. Geen dierlijke producten dus. Een heel schema, maar het is een stuk makkelijker dan het lijkt. In veel vegetarisch recepten die wij maken zitten al weinig dierlijke producten. En de gewone melk en yoghurt kan deze dagen worden vervangen door soja melk/yoghurt. Nog niet mijn favoriet, maar goed te doen. Vanavond was ik alleen thuis en besloot met de restjes uit de koelkast een gerecht in elkaar te flansen. Verrassend lekker. Zo verrassend dat ik ter plekke bedacht dat dit gerecht blogwaardig is. En daarom een snelle en wazige foto met mijn telefoon. Inmiddels is de schaal helemaal leeg. Hhhmmmm



Ingrediƫnten voor 2 personen
140 gram bulgur
2 gegrilde paprika's (uit een glazen pot.)
halve pompoen
4 tenen knoflook (niet schoonmaken)
10-15 olijven
rasp van 1 citroen
1 theelepel komijnpoeder
zout/peper
4 eetlepels olijfolie
chilipeper

De pompoen hoeft niet geschild te worden. Snijd de pompoen in stukken van ongeveer 1 bij 1 cm. Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden. Doe de pompoen in een ovenschaal en besprenkel met de olijfolie. Voeg zout, peper en een snufje chilipeper toe. Leg de knoflooktenen in de olie. Maak de tenen niet schoon. Voeg ze met schilletje (heet dat zo bij een knoflook??) en al toe. Zet de pompoen in de oven. Het heeft ongeveer 20 tot 30 minuten nodig om gaar te worden. Prik af en toe in de pompoen om te kijken of deze gaar is.
Kook de bulgur zoals op verpakking vermeld staat. Snijd de gegrilde paprika's en de olijven in stukjes. Als de bulgur gaar is voeg dan de gegrilde paprika's en olijven toe. Rasp de schil van 1 citroen en meng door de bulgur. 
Het is de bedoeling de olie te bewaren als de pompoen gaar is. Schep de stukken dus met een spatel uit de olie. Houd de knoflook apart. Giet de olie voorzichtig in een schaaltje. Haal het schilletje van de knoflook en druk het teentje met een vork in de olie fijn. Voeg een theelepel komijn toe. Meng de olie door de bulgur en groenten. Klaar is Kees.

Eet Smakelijk!!