zondag 11 januari 2015

Preisoep met venkel, kurkuma en walnoten


De yika's maken al jaren een preisoep met mosterd en aardappel of....we kopen het gewoon in blik. Onze eigen versie blijkt dan altijd net iets lekkerder te zijn, maar gemak is op sommige momenten doorslaggevend. Ik was vandaag bijna gezwicht voor gemak. Na een bruin biertje van De Leckere had ik geen zin meer om te koken en was de verleiding van een restaurant groot (oke...het waren 2 biertjes). Gelukkig zijn de yika's met zijn tweeën en houden we elkaar af en toe wat in toom. We hebben gezellig samen gekookt. Voor het eerst een recept van the first mess. Deze soep overtreft het standaard recept met aardappel en mosterd. Echt heerlijk. Wij aten het samen met deze rucola salade

Ingrediënten voor 4 kommen soep
3 preien (niet van die hele dikke)
1,5 venkel
1 elstar appel
700 ml. groentefond of bouillon
2 eetlepels olijfolie (oorspronkelijke recept is druiven olie. Wij hebben naast 2 eetlepel olie 1 eetlepel zoete azijn toegevoegd)
1/2 cup walnoten (wij hebben ongeveer 75 gram gebruikt)
4 takjes tijm
2 theelepels kurkuma
zeezout en peper
maple syrup

Snijd de prei in ringen. Haal van de venkel het groen en leg apart. Snijd de venkel in dunne plakken. Schil de appel, haal het klokhuis er uit en snijd in blokjes. Hak de tijmblaadjes. De zachte steeltjes kunnen worden meegehakt, bij de hardere steeltjes moeten de blaadjes er af worden gehaald. 

Zet een pan op het vuur en laat de olijfolie met 1 eetlepel azijn heet worden. Voeg de prei en tijm toe en laat in 4 minuten zacht worden. Voeg de venkel en appel toe. Roer door elkaar en voeg dan de kurkuma toe. Roer opnieuw door elkaar en laat 4 minuten bakken. Voeg de walnoten toe en breng op smaak met zout en peper. 

Voeg de fond of bouillon toe. Breng aan de kook en laat zo'n 12 minuten sudderen. Voeg de soep in een blender of staafmix het geheel. In de blender wordt de soep waarschijnlijk van gladder. Ten minste...dat lijkt zo op de foto's op het blog. Wij gebruiken en staafmixer. 

Serveer de soep met het groen van de venkel, wat walnoten en een klein beetje (halve theelepel p.p.) maple syrup. Yika 1 vond het lekker om er een beetje groene tabasco door te doen, voor de pit. Yika 2 vond dat helemaal niet nodig. Do as you like, but take a bite first. 

Eet smakelijk!!

Rucola salade met sperziebonen, avocado en maanzaad dressing


Door verschillende recepten te koken merk ik dat ik vaker recepten door elkaar hussel of combineer. Dit is een salade die ik vaker heb gemaakt, maar vandaag gecombineerd met een dressing die van de week over een boerenkoolsalade ging. 

Ingrediënten voor 2 personen
50 gram rucola
100 gram sperziebonen
1 avocado
8 cherry tomaten
10 zwarte olijven

Dressing
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico azijn
1 theelepel dyonmosterd
1 theelepel maple syrup of honing
1 theelepel maanzaad
zout en peper

Snijd de sperziebonen in kleine stukjes en kook in water met zout gaar. Halveer de tomaten en olijven. Snijd de avocodo in stukjes. Meng alle ingredienten in een schaal. Meng alle ingrediënten voor de dressing en klop met een vork tot een egale dressing. Voeg toe aan de groenten. 

vrijdag 2 januari 2015

Stoof met bonen, boerenkool en gerookte paprika poeder



Stoof....soep..?? Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Ik hou mij aan de originele titel, een stoof. Dit recept vond ik op ons nieuwe kookblog whalhalla: My New Roots. Het recept komt echter toe aan miss Martha Stewart. Zij heeft deze Garlicky Kale and White Bean Stew bedacht op één van haar Meatless Mondays. Heeft deze dame niet ooit in de gevangenis gezeten? Misschien bedacht ze deze eenvoudige, maar heerlijke stew wel daar.

De afmetingen zijn op zijn Amerikaans.  Excuus hiervoor. Ik heb thuis een set met cups en ben tijdens het koken vergeten de cups te wegen om te vertalen naar grammen. U kunt een theekop gebruiken als "cup" of naar een kookwinkel gaan en ook zo'n handig setje kopen.

Ingrediënten
2 cups groenten bouillon (wij gebruikten de knoflook groente bouillon van de Kleinste Soep Fabriek)
2 cups boerenbool
2,5 cups witte bonen (cannellini of lima bonen)
5 laurier blaadjes
1 blik gepelde tomaten
1 theelepel gerookte paprika poeder
6 kleine knoflookteentjes
2 middelgrote uien
zeezout en peper
3 gedroogde chilipepers
(kokos) olie

Snijd de uien in dunne ringen en hak de chilipepers. Zet een pan op het vuur en doe 2 eetlepels olie in de pan. Voeg de uien samen met de laurier, chilipeper, snuf zeezout en de paprika poeder in de pan. Bak tot de uien zacht zijn. Voeg dan de knoflook toe. Bak mee. Als de pan erg weinig vocht/olie bevat, voeg dan een scheutje van het vocht van de tomaten toe. 

Voeg de bonen, bouillon, boerenkool en gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen. Breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper.




Serveer met een beetje olijfolie.