zondag 22 februari 2015

Mexicaanse zoete aardappel met avocado en limoen


Ik kan mij niet herinneren wanneer de zoete aardappel voor het eerst in Nederland in de schappen van de supermarkt lag. Ik heb de zoete aardappel voor het eerst geproefd in Rockbridge Baths in Virginia. Gebakken in de oven met gewone aardappels, mayonaise en sla uit de tuin. Inmiddels zijn deze aardappels, die overigens groenten zijn, ook ingeburgerd in Nederland. In dit gerecht gaat hij terug naar zijn roots. Namelijk een Mexicaans geïnspireerd gerecht waar de zoete aardappel oorspronkelijk vandaan komt. Het recept heb ik gevonden op de site My New Roots. Daar heet het heel sexy Sweet Potato Skillet Hash.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen
1,5 eetlepel (kokos) olie of boter
2 theelepels hele komijn zaadjes (of 1 theelepel komijnpoeder)
2 theelepels hele koriander zaadjes (of 1 theelepel korianderpoeder)
1/2 theelepel chili vlokken
zee zout
2 middelgrote rode uien
3 middelgrote zoete aardappelen
125 ml-175 ml groente bouillon
eieren
bosje verse koriander
avocado
limoen
tortilla wraps
tabasco
creme fraiche 

Vijzel de koriander en komijn zaadjes. Zet een braadpan op het vuur en laat de olie warm worden. Voeg de kruiden en chilli vlokken toe en bak ongeveer 1 minuut.


Snijd de uien in ringen. Voeg toe in de pan met wat zeezout en laat 1 minuut bakken. Zet het vuur lager en karamelliseer de uien door ze zo'n 20-30 minuten zachtjes te laten bakken.




Voeg de zoete aardappel toe en meng door de uien en kruiden. 


Voeg de groente bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat de aardappels 15 minuten koken. Als de aardappels na deze minuten nog niet gaar zijn, doe dan de deksel weer op de pan en stoom nog eens 5 minuten. Als er nog water in de pan zit als de aardappels gaar zijn, haal dan de deksel van de pan en laat het laatste water verdampen.
Maakt kuiltjes in de pan. Breek de eiren en doe deze in een kuiltje. Reken 1 ei per persoon. Doe de deksel op de pan en laat de eieren in 3 tot 5 minuten gaar worden. 



Voeg als de eieren klaar zijn de koriander toe. 


Snijd de avocado en limoen in partjes. Leg wat avocado en limoen partjes op een bord en serveer de aardappels met een tortilla. Wij vonden de aardappels een klein beetje droog en het leek ons achteraf lekker om er een klodder creme fraiche bij te serveren. Voeg naar smaak limoensap en tabasco toe. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten