woensdag 28 maart 2012

Pasta met tomaat, ansjovis en mozzarella


Het is echt niet nodig om pastasaus in een pot te kopen bij de supermarkt. Zelf kan je op een makkelijke manier heerlijke pasta(saus) maken. Probeer kwalitatief goede producten te kopen, zoals mozzarella gemaakt van de melk van een buffel. Ik weet niet of deze buffel ook melk voor mozzarella heeft geproduceerd, maar het beestje kijkt erg sympathiek en staat zo te zien lekker in de wei. Dat past goed bij dit recept.


Ingrediënten voor 2 personen
150 gram pasta (pipe regate bijvoorbeeld)
2 eetlepels olijfolie
6 ansjovisfilet
1 hand verse tijm en rozemarijn
2 handen basilicum (grof snijden)
1 witte ui (in ringen)
2 knoflook (fijn gesneden)
2 gedroogde chilipepers (of wat je zelf lekker vindt) 
3/4 blikje tomatenpuree (klein blikje)
1 eetlepel balsamico azijn
1 blik tomaten in blokjes
1 bol buffelmozzarella (in blokjes snijden/stukken scheuren)
2 eetlepels taggia olijven (van die kleine paarse olijven, want die hebben veel smaak)
eventueel scheutje water
peper en zout


Zet een pan met water op het fornuis voor het koken van de pasta. Zet ondertussen ook een koekenpan op het vuur en voeg, als de pan heet is, twee eetlepels olie toe. Doe de ansjovis in de pan en laat "smelten". Voeg vervolgens de ui, knoflook en chilipeper toe. Peper en zout op smaak (let op: de ansjovis is ook al erg zout). Bak 1 a 2 minuten. Voeg dan een hand met tijm en rozemarijn toe. De tomatenpuree kan nu in de pan worden gedaan, laat de puree even meebakken. Dan 2 eetlepels balsamico azijn door het geheel roeren. De blokjes in tomatensaus kunnen nu worden toegevoegd. Inmiddels zal het water wel koken en kun je de pasta toevoegen. Kook beetgaar. Als de pasta bijna gaar is, kun je de olijven aan de saus toevoegen. Als de saus te dik of te droog is, voeg dan wat (pasta)water toe. Giet de pasta af. Doe de pasta door de saus in de sauspan. Voeg de mozzarella, olijven en basilicum toe (laat een beetje over voor de garnering). Hussel door elkaar, zet vuur af en serveer. 


Deze pastasaus kan prima gevarieerd worden door groente (paprika, aubergine of courgette) toe te voegen of een lekker chorizo worstje.
Zonder basilicum ook best lekker hoor!





zondag 25 maart 2012

Pastinaaksoep

In het magazine van mijn zorgverzekering (juist ja, ik ben zo'n nerd die zulke tijdschriften leest) stond een recept voor pastinaaksoep. Niet echt meer een vergeten groente, want wie kent de pastinaak tegenwoordig niet? Ehhhh, ik dus. Want leuk hoor dat hip & happening gedoe met vergeten groenten, maar hoe zit een pastinaak er eigenlijk uit?

Zo dus:



Ik sta niet bekend om mijn avontuurlijk leven, hoera bankhangen, maar pastinaaksoep wou ik proberen: 

Ingredienten voor 4 personen:
3 kleine pastinaken
3 takjes tijm
3 laurierblaadjes
100 ml witte wijn
1 liter groentenbouillon
100 ml room
1 el olijfolie
1 ui


Schil drie pastinaken en snijd ze in blokjes. Verwarm de olie in een pan en bak de kleingesneden ui en pastinaak even aan. Laat deze niet verkleuren. Leg de tijm en laurierblaadjes erbij, giet de bouillon en wijn erdoor. Laat de soep circa 20 minuten trekken totdat de pastinaak gaar is. Verwijder de tijm en de laurier. Pureer de soep met een staafmixer. Roer de room erdoorheen en warm nog even goed door.





zaterdag 24 maart 2012

Kabeljauwfilet met venkel en wortel

Als biowannabe (ik had namelijk de dag ervoor besloten weer boodschappen te gaan doen bij de biowinkel. Weg met al die E-nummers van de Appie) struinde ik langs de groenteafdeling van de Ekoplaza in de Javastraat. Cheap-ass als ik ben waren de venkel en wortel in de aanbieding...die gingen het mandje in. Daarnaast kocht ik een mooie kabeljauwfilet gemarineerd in daslook. Met de ingredienten die nog in de koelkast lagen, viel daar vast wat mee te maken.


Ik wil hierbij direct de kanttekening plaatsen dat een aantal ingrediënten op de foto het gerecht niet tot een succes maakten. Namelijk de kappertjes en rode ui. De kappertje kunnen achterwege worden gelaten, de rode ui vervangen door een sjalotje.

Ingrediënten voor 2 personen:
zout/peper
4 eetlepels olie
1 eetlepel boter
300 gram kabeljauw (optioneel: gemarineerde kabeljauw in daslook)
1 venkel (in plakjes)
2 grote wortels (in plakjes)
1/2 witte ui (in ringen)
1 knoflook (fijn snijden)
100 ml witte wijn
1 eetlepel tijm
1 eetlepel rozemarijn (fijn snijden)
1 sjalot (gesnipperd)
1 citroen (zest van hele citroen, sap van halve citroen)
100 ml slagroom

Verhit een koekenpan en voeg twee lepels olie toe. Als de olie warm is, voeg de uit toe en bak 1 minuut glanzend. Voeg dan de wortel toe. Bak ongeveer 4 minuten. Hierna kan de venkel in de pan. Voeg na 3 minuten een scheutje witte wijn toe (ongeveer 50 ml). Geheel circa 10 minuten laten sudderen met de deksel op de pan (of bij gebrek hieraan een stuk aluminiumfolie).



Maak de saus in een apart (steel) pannentje. Voeg 1 eetlepel olie aan de hete pan toe. Bak het sjalotje en de knoflook 1 minuut. Voeg de kruiden toe en de zest van de citroen. Ook hier een scheutje witte wijn bij (ongeveer 50 ml). Pers het sap uit een halve citroen. Als de witte wijn pruttelt, kan de slagroom worden toegevoegd. Op smaak brengen met zout en peper en 5 minuten op laten staan. Als de groenten beetgaar (nog liever: net niet beetgaar) zijn kun je er de saus aan toevoegen.et vervolgens een pan op met een lepel boter en een lepel olie (vis moet zwemmen). Bak de kabeljauw in 6 tot 8 minuten gaar. Breng op smaak met zout,peper en wat citroensap. 

Eet smakelijk!    
                                
 


p.s. eigenlijk zou je dit natuurlijk op een mooi wit bord moeten opdienen en dan nog een beetje groen van de venkel als garnering kunnen gebruiken.

vrijdag 23 maart 2012

Vegalicious

Ooit kreeg ik een boek kado omdat de kaft zo mooi was. Ondanks de stylish verantwoorde omslag bleek het verhaal een langdradig en wee gebeuren. Niet uitgelezen, dus. Ook dit kookboek zou ik zo op de omslag kopen. Blij word ik ervan. Helemaal nu de recepten heerlijk en makkelijk blijken te zijn.  En van heerlijk en makkelijk kan een mens ook erg vrolijk worden.







De lente

De lente is weer begonnen!! Tijd voor een biertje. Het liefst op een terras, maar gisteravond nog maar even warm binnen bij Pinsa's op de Spaarndammerstraat. Niet zelf gekookt, wel heerlijk gegeten.