zaterdag 24 maart 2012

Kabeljauwfilet met venkel en wortel

Als biowannabe (ik had namelijk de dag ervoor besloten weer boodschappen te gaan doen bij de biowinkel. Weg met al die E-nummers van de Appie) struinde ik langs de groenteafdeling van de Ekoplaza in de Javastraat. Cheap-ass als ik ben waren de venkel en wortel in de aanbieding...die gingen het mandje in. Daarnaast kocht ik een mooie kabeljauwfilet gemarineerd in daslook. Met de ingredienten die nog in de koelkast lagen, viel daar vast wat mee te maken.


Ik wil hierbij direct de kanttekening plaatsen dat een aantal ingrediƫnten op de foto het gerecht niet tot een succes maakten. Namelijk de kappertjes en rode ui. De kappertje kunnen achterwege worden gelaten, de rode ui vervangen door een sjalotje.

Ingrediƫnten voor 2 personen:
zout/peper
4 eetlepels olie
1 eetlepel boter
300 gram kabeljauw (optioneel: gemarineerde kabeljauw in daslook)
1 venkel (in plakjes)
2 grote wortels (in plakjes)
1/2 witte ui (in ringen)
1 knoflook (fijn snijden)
100 ml witte wijn
1 eetlepel tijm
1 eetlepel rozemarijn (fijn snijden)
1 sjalot (gesnipperd)
1 citroen (zest van hele citroen, sap van halve citroen)
100 ml slagroom

Verhit een koekenpan en voeg twee lepels olie toe. Als de olie warm is, voeg de uit toe en bak 1 minuut glanzend. Voeg dan de wortel toe. Bak ongeveer 4 minuten. Hierna kan de venkel in de pan. Voeg na 3 minuten een scheutje witte wijn toe (ongeveer 50 ml). Geheel circa 10 minuten laten sudderen met de deksel op de pan (of bij gebrek hieraan een stuk aluminiumfolie).



Maak de saus in een apart (steel) pannentje. Voeg 1 eetlepel olie aan de hete pan toe. Bak het sjalotje en de knoflook 1 minuut. Voeg de kruiden toe en de zest van de citroen. Ook hier een scheutje witte wijn bij (ongeveer 50 ml). Pers het sap uit een halve citroen. Als de witte wijn pruttelt, kan de slagroom worden toegevoegd. Op smaak brengen met zout en peper en 5 minuten op laten staan. Als de groenten beetgaar (nog liever: net niet beetgaar) zijn kun je er de saus aan toevoegen.et vervolgens een pan op met een lepel boter en een lepel olie (vis moet zwemmen). Bak de kabeljauw in 6 tot 8 minuten gaar. Breng op smaak met zout,peper en wat citroensap. 

Eet smakelijk!    
                                
 


p.s. eigenlijk zou je dit natuurlijk op een mooi wit bord moeten opdienen en dan nog een beetje groen van de venkel als garnering kunnen gebruiken.

2 opmerkingen:

  1. In onze koelkast lagen wortelen en sjalotjes, vandaar dat ik koos voor dit gerecht.
    Bovendien vond ik het een mooie aanleiding om een rozamarijnplant te kopen. Onze vorige planten zijn afgelopen winter doodgevroren.
    Hoe het smaakte: de combinatie van wortel en venkel is prima.
    Mijn ui was niet glanzend, maar "gecaramaliseerd" als altijd.
    De kabeljauw viel erg uit elkaar, als altijd. Misschien ook wel, omdat ze niet "zwom" maar gedeeltelijk vastplakte aan de bodem van de pan.
    De saus was een beetje flauw, maar ik kook dan ook zonder zout. Misschien dan toch de kappertjes toevoegen?
    Ik vond het gerecht lekker.
    Mijn partner gaf het een 6+, zuinig als hij is met zijn complimenten.
    Ik ga het zeker nog eens maken, zal dan talapia nemen ipv kabeljauw en iets bedenken om de saus pittiger te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie! Wat leuk dat je dit recept hebt geprobeerd.
      Ik denk dat het scheelt dat wij kabeljauw met daslook hadden. Dat heeft een vrij sterke smaak. Heb je wel de citroenschil toegevoegd aan de saus? Tja en het zout....compenseer dat met extra kruiden en peper. Als je nog een goede tip hebt na de tweede keer maken, dan horen wij het graag. Voor het "vastplakken" is de enige remedie: meer olie en boter gebruiken!

      Verwijderen