zondag 30 september 2012

Citroen Yoghurtcake

De afgelopen weken heb ik weer met veel plezier naar het programma "The Great Britisch Bake Off" van de BBC gekeken. Ik heb niet veel ervaring met het bakken van taarten, koekjes en andersoortig zoetigheid. Verder dan een cheesecake en appeltaart kom ik eigenlijk niet. Het programma en een nieuw kookboek inspireert om te experimenteren. Gevolg.....Cake nummer 1 mislukt.
De oorzaak werd snel duidelijk. In plaats van 180 ml. olie, had ik 180 gram olie gebruikt. Dan maar een tweede poging. Deze keer de olie in milliliters, volle yoghurt in plaats van turkse yoghurt, bloem netjes gezeefd en de tulbandvorm ingevet en bebloemd. Liever het zekere voor het onzekere.
             











Ingrediënten 
180 m. zonnebloemolie
2 eieren
fijn geraspte citroenschil van 1 kleine citroen
2 eetlepels citroensap
280 gram volle yoghurt
385 gram kristalsuiker
300 gram zelfrijzend bakmeel

Voor het glazuur
120 gram kristalsuiker
60 ml. citroensap

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klopt de olie, eieren, citroenschil, sap, yoghurt op in een kom. Zeef het meel erboven en roer tot een glad beslag. Vet de tulbandvorm in mijn boter en strooi hier bloem over. Giet het beslag in de vorm. Het beslag is heerlijk van smaak, dus de verleiding om de garde in je mond te steken is groot.













Het recept van Donna Hay (Fast, Fresh, Simple) vermeld dat de cake na 35 minuten gaar is. Gelukkig staat in het recept het advies om dit te controleren door een prikker in de cake te steken. Als de prikker er schoon uit komt is de cake gaar. Mijn cake (heteluchtoven op 180 graden), was pas na 55 minuten gaar. Terwijl de cake in de oven staat kan het glazuur worden gemaakt. Meng voor het glazuur voorzichtig roerend de suiker en het citroensap. Keer de tulbandvorm, direct na deze uit de oven komt, om op een bord. Lepel het glazuur over de cake en laat hard worden. Donna Hay adviseert de cake warm te eten. Ik vind zelf koude cake lekkerder. Dus ik heb deze eerst laten afkoelen. Mijn glazuur was niet helemaal goed gelukt (te veel citroensap), maar de cake smaakte heerlijk. En ik was niet de enige die het lekker vond...Cake nummer 2 is al op! 

zaterdag 29 september 2012

Harira (kikkererwtensoep) met harissa

Tijdens het maken van de soep kwam ik erachter dat de harissa, behalve in de recepttitel, niet in het recept terugkwam. "Huh", dacht ik. Ik had speciaal in mijn keukenkastje gekeken of ik harissa had ("check"). En nu stond nergens in het recept waar en hoeveel ik ervan moest gebruiken. Ik las het recept nog een keer en nog een keer. Maar ik kwam geen harissa tegen. Ik liet het recept aan de andere Yika lezen. Ook zij kwam de harissa niet in het recept tegen. Een recept met een raadsel uit Vliegensvlug vegetarisch van Nadine Abensur.
Voor 4 personen:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grof gehakte witte ui
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij
- 2 (flinke) theelepels gemalen komijn
- 3 blikken kikkererwten van 400 gram, met het vocht
- een flinke pluk saffraandraadjes
- 1 bouillonblokje (groentebouillon)
- 400 gram tomaten, zaad verwijderd en grof gehakt
- half bosje koriander, gehakt
- sap van een halve citroen
- beetje tabasco
- zeezout en versgemalen zwarte peper
 
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui tot hij glazig is.
Voeg de knoflook, de bleekselderij en komijn toe. Laat nog een minuut bakken.


Voeg een blik kikkererwten (met het vocht) en de saffraan toe. Verkruimel het bouillonblokje erover en verhit totdat het zachtjes begint te pruttelen. Roer totdat het bouillonblokje is opgelost.

Voeg de rest van de kikkererwten (met het vocht) en 250 ml water toe. Laat het op een zacht vuur ongeveer 15 minuten koken.

Voeg de gehakte tomaten toe en, na een minuut, de helft van de koriander. Voeg het citroensap, tabasco, zout en peper toe. Roer een minuut door en neem dan de pan van het vuur. Giet de soep in soepkommen en garneer met de rest van de koriander.


De soep smaakte prima. Wij aten er marokkaans brood met tzatziki bij. Maar alleen de soep volstaat ook als maaltijd. Misschien met een salade. Voor een extra touch voegen wij de volgende keer harissa toe. Naar eigen inzicht. Het is tenslotte Harira mét harissa. 

zondag 23 september 2012

Geitenkaassoufflé

Na een korte zomerstop, staan onze pannen eindelijk weer op het vuur. De salades, franse kaasjes en toast laten hebben wij achter ons gelaten. De herfst roept om nieuwe kookexperimenten. Vandaag hebben wij voor het eerst een soufflé gemaakt. Het recept komt uit het boek Fast, Fresh, Simple van Donna Hay. In het originele recept wordt de souffle gecombineerd met een bietensalade. Lekker, maar bij ons niet helemaal gelukt, omdat de bietjes nog te hard waren. De verse bietjes zagen er wel prachtig uit.

De salade moet door ons dus nog wat worden verfijnd. Daarom hierbij alleen het recept van de soufflé. 

Ingrediënten voor 4 personen
150 gram zachte geitenkaas
375 ml. slagroom of koksroom
zeezout
2 eieren, dooier en wit gescheiden
140 gram vers wit broodkruim

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de kaas, room, zout en eidooiers met een mixer luchtig. Gebruik hiervoor een diepe kom, want bij ons spetterde de room langs de oren. Wij vonden het lastig inschatten wat " luchtig " kloppen is en hebben daarom de room wat lobbig geklopt. Waarbij het een redelijk gladde massa werd. Snijd de korsten van het brood en snijd het brood fijn (het verse brood is namelijk moeilijk te verkruimelen). Spatel het broodkruim door de (kaas)room. Klopt met een mixer de eiwitten in een vetvrije kom tot zich zachte pieken vormen. Spatel de eiwitten door het kaasmengsel.


Schep het in 4 licht ingevette hoge ovenschaaltjes (soufflévormpjes) en bak ze in 20 a 25 minuten goudbruin. De souffles zijn erg machtig, dus één per persoon is meer dan genoeg. Combineer het met een lekkere frisse salade.