Voor 4 personen:
- 2 eetlepels olijfolie- 1 grof gehakte witte ui
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij
- 2 (flinke) theelepels gemalen komijn
- 3 blikken kikkererwten van 400 gram, met het vocht
- een flinke pluk saffraandraadjes
- 1 bouillonblokje (groentebouillon)
- 400 gram tomaten, zaad verwijderd en grof gehakt
- half bosje koriander, gehakt
- sap van een halve citroen
- beetje tabasco
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een
grote pan en bak de ui tot hij glazig is. Voeg de knoflook, de bleekselderij en komijn toe. Laat nog een minuut bakken.
Voeg een blik kikkererwten
(met het vocht) en de saffraan toe. Verkruimel het bouillonblokje erover en
verhit totdat het zachtjes begint te pruttelen. Roer totdat het bouillonblokje
is opgelost.
Voeg de rest van de kikkererwten
(met het vocht) en 250 ml water toe. Laat het op een zacht vuur ongeveer 15
minuten koken.
Voeg de gehakte tomaten toe
en, na een minuut, de helft van de koriander. Voeg het citroensap, tabasco,
zout en peper toe. Roer een minuut door en neem dan de pan van het vuur. Giet
de soep in soepkommen en garneer met de rest van de koriander.
De soep smaakte prima. Wij aten er marokkaans brood met tzatziki bij. Maar alleen de soep volstaat ook als maaltijd. Misschien met een salade. Voor een extra touch voegen wij de volgende keer harissa toe. Naar eigen inzicht. Het is tenslotte Harira mét harissa.
Recept spreekt mij aan. Kikkererwten herinneren mij aan mijn studententijd: macrobiotiek was in bij de hippie's. Ik kocht een prisma kookboekje: "Bruine bonen met liefde" en probeerde met liefde allerlei alternatieve recepten uit.
BeantwoordenVerwijderenGa de soep maken na mijn verblijf in Kreta en natuurlijk met tzatziki.