zondag 23 september 2012

Geitenkaassoufflé

Na een korte zomerstop, staan onze pannen eindelijk weer op het vuur. De salades, franse kaasjes en toast laten hebben wij achter ons gelaten. De herfst roept om nieuwe kookexperimenten. Vandaag hebben wij voor het eerst een soufflé gemaakt. Het recept komt uit het boek Fast, Fresh, Simple van Donna Hay. In het originele recept wordt de souffle gecombineerd met een bietensalade. Lekker, maar bij ons niet helemaal gelukt, omdat de bietjes nog te hard waren. De verse bietjes zagen er wel prachtig uit.

De salade moet door ons dus nog wat worden verfijnd. Daarom hierbij alleen het recept van de soufflé. 

Ingrediënten voor 4 personen
150 gram zachte geitenkaas
375 ml. slagroom of koksroom
zeezout
2 eieren, dooier en wit gescheiden
140 gram vers wit broodkruim

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de kaas, room, zout en eidooiers met een mixer luchtig. Gebruik hiervoor een diepe kom, want bij ons spetterde de room langs de oren. Wij vonden het lastig inschatten wat " luchtig " kloppen is en hebben daarom de room wat lobbig geklopt. Waarbij het een redelijk gladde massa werd. Snijd de korsten van het brood en snijd het brood fijn (het verse brood is namelijk moeilijk te verkruimelen). Spatel het broodkruim door de (kaas)room. Klopt met een mixer de eiwitten in een vetvrije kom tot zich zachte pieken vormen. Spatel de eiwitten door het kaasmengsel.


Schep het in 4 licht ingevette hoge ovenschaaltjes (soufflévormpjes) en bak ze in 20 a 25 minuten goudbruin. De souffles zijn erg machtig, dus één per persoon is meer dan genoeg. Combineer het met een lekkere frisse salade. 



2 opmerkingen:

  1. Oeps, wat ziet dat er heerlijk uit. Jullie horen tzt hoe het ons is gelukt en heeft gesmaakt.
    JF&G

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We horen graag of het is gelukt en tips zijn altijd welkom!! Misschien is het lekker om nog wat bieslook toe te voegen aan het deeg?

    BeantwoordenVerwijderen