maandag 15 oktober 2012

Risotto met Paddestoelen

Wij hebben moeite met het fotograferen van onze gerechten. Onze risotto smaakte heerlijk, maar ziet er op onderstaande foto's erg overbelicht, saai en ongezellig uit. Ook missen wij mooi servies en talent voor het schikken van eten op het bord. Wat dat betreft geeft ons blog een realistisch beeld van de kookwerkelijkheid. De foto's uit de kookboeken van Jamie, Donna en Nigella doen ons anders geloven. Daar worden foodstylisten voor ingehuurd. Wat voor stylisten??? Foodstylisten! 
Geen foodstylist in Yika's keuken, wel smakelijke risotto. 

Ingredienten voor 2 personen
2 teentjes knoflook
2 kleine sjalotjes
2 gedroogde chilipepers (als je niet van pikant houdt dan 1)
blaadjes van 2 takjes rozemarijn
blaadjes van 5 takjes tijm
500 gram gemengde paddestoelen
1 stengel bleekselderij
120 gram risotto
ongeveer 200 ml. witte wijn
ongeveer 500 ml. (groente) bouillon
50 gram parmazaanse kaas
5 eetlepels boter
peper/zout

Snijd de gemengde paddestoelen in stukken en bak deze bruin in een koekenpan. Let op: doe niet alle paddestoelen in één keer in de pan. Bak de paddestoelen (in de boter) in drie porties, zodat ze goed aan kunnen bakken. Op de foto ongeveer de hoeveelheid per portie. 
Zet de paddestoelen apart. Snijd de knoflook, ui en bleekselderij in dunne plakjes. Hak (of vijzel) de gedroogde chilipeper. Voeg 2 eetlepel boter toe aan een(braad)pan op middelhoog vuur. Voeg als de boter bruin is de ui, knoflook en chilipeper toe. Als de uien glazig zijn, kan de bleekselderij worden toegevoegd. Snijd de rozemarijn blaadjes fijn en voeg samen met de tijm en paddestoelen toe aan de pan. Bak 2 minuten. Voeg rauwe risotto toe en en roer door de andere ingrediënten. 
Vanaf dit moment improviseren wij. Geen paniek, gewoon uitproberen en blijven proeven. We hebben 1 liter bouillon klaar staan en een fles witte wijn. Zet het vuur laag. De eerste sessie doen wij zo'n 150 ml. wijn bij de risotto en 200 ml. boullion. De risotto absorbeert het vocht. In risotto moet veel geroerd worden, zodat de rijst niet aan de pan blijft plakken. Als de risotto "droog" komt te staan en nog niet gaar is, kan er elke keer een scheutje wijn en bouillon worden toegevoegd. Misschien is het als indicatie ook handig om even de achterkant van het pak van de risotto te lezen. Het toevoegen van vocht en het roerproces duurt bij ons ongeveer 30 tot 40 minuten. De risotto hoort niet al dente te zijn, maar ook niet papperig. Zacht, romig, maar nog wel een beetje stevig. Op het einde van het proces dus echt voorzichtig met het vocht! Liever wat te weinig en veel roeren, dan te veel en papperige natte risotto. 
Zet het vuur af als de risotto gaar is en voeg de parmazaanse kaas en peper toe. Een klein beetje zout is ook lekker, maar niet te veel want de bouillon en kaas zijn ook al zout. Roer goed door en serveer met een frisse (basis)salade. Bijvoorbeeld sla met tomaat en ui en een dressing van balsamico (2 eetlepels olie, 1 eetlepel balsamico azijn, zout/peper)

Op de foto niet echt om aan te zien, maar de smaak was heerlijk!






dinsdag 9 oktober 2012

Yika's Tonijnsalade

Wonderlijk genoeg is het mij gelukt om vandaag naar de sportschool te gaan. Wonderlijk, omdat ik meestal een zwaar gebrek heb aan discipline. Maar ik heb het hardlopen ontdekt. Eigenlijk zou ik dit niet direct van de daken moeten schreeuwen, want het zou goed kunnen dat ik op deze ontdekking snel uitgekeken ben. We shall see...vooralsnog in ieder geval prettig om te doen. Ik had na het douchen geen zin meer om te koken, maar wel zin in iets lekkers. Ik vond nog een blikje tonijn en een ordinaire tube mayonaise in de la. Meegenomen uit Frankrijk, met een vleugje dijon. Deze mayo is hier overigens ook verkrijgbaar, maar wij houden van het idee om producten mee te nemen uit Frankrijk. Zoals Sancerre wijn, Fleur de Sel en Epices Bouillion. Het zit tussen de oren, maar het geïmporteerde smaakt altijd net iets lekkerder. 

Ingrediënten voor 2 rijk belegde broodjes
Blikje tonijn van 130 gram
2 eetlepels mayonaise
2 gedroogde chilipepers 
1 klein teentje knoflook
1/2 rood uitje
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel verse basilicum
10 taggia olijven
2 eetlepels citroensap
peper

Snijd de ui en knoflook in dunne plakjes. Hak de chilipepertjes voorzichtig fijn (anders schieten de zaadjes alle kanten op). Meng in een kom de tonijn hier door heen. Voeg de mayonaise toe. Snijd de kappertjes en olijven fijn en scheur de basilicum in kleine stukjes. Meng dit met de citroensap door de tonijnsalade. Voeg naar smaak peper toe. 




zaterdag 6 oktober 2012

Salade van spelt, walnoten, worteltjes en geitenkaas


In één van onze eerste berichten op dit blog, hebben wij al het kookboek Vegalicious onder de aandacht gebracht. Een kookboek met smakelijke originele recepten. Deze salade is heerlijk voor de herfst en wintermaanden. De dressing hebben wij aangepast (zie roze briefje in het kookboek), omdat wij zo snel geen sherry azijn konden vinden. De hoeveelheid geitenkaas vonden wij ook iets te veel. Hierbij het recept zoals wij deze gister hebben gemaakt.

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram gehalveerde worteltjes
6 in vieren gesneden sjalotjes
120 gram walnoten
120 gram ontpitte en in tweeën gesneden pruimen
200 gram spelt
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels rode wijn azijn
1 eetlepel sherry
1 knoflook
1 grote theelepel grove Dijonmosterd
1/2 bosje platte peterselie
150 gram zachte geitenkaas
peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de gehalveerde worteltjes en de in vieren gesneden sjalotjes op een ovenschaal/bakplaat. Meng ze met 2 eetlepels olijfolie. Laat 25 minuten bakken in de oven. Voeg de walnoten en pruimen toe, verdeel ze gelijkmatig over de groente en zet nog eens 10 minuten in de oven.

Kook de spelt zoals op de achterzijde van het pak vermeld staat. Proef ondertussen wel af en toe, want het is lekker als de spelt nog een bite heeft. Giet de spelt af als hij gaar is, doe de deksel op de pan en zet weg. 

Meng voor de dressing 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepes rodewijn azijn, 1 eetlepel sherry, 1 geperste knoflook en 1 grote theelepel mosterd. Voeg ook peper en zout toe. De dressing hoort een beetje zurig te zijn. Meng de spelt met de groente, pruimen en noten. Verkruimel de kaas over de groente en voeg de dressing en peterselie toe. Meng het geheel en serveer!