maandag 15 oktober 2012

Risotto met Paddestoelen

Wij hebben moeite met het fotograferen van onze gerechten. Onze risotto smaakte heerlijk, maar ziet er op onderstaande foto's erg overbelicht, saai en ongezellig uit. Ook missen wij mooi servies en talent voor het schikken van eten op het bord. Wat dat betreft geeft ons blog een realistisch beeld van de kookwerkelijkheid. De foto's uit de kookboeken van Jamie, Donna en Nigella doen ons anders geloven. Daar worden foodstylisten voor ingehuurd. Wat voor stylisten??? Foodstylisten! 
Geen foodstylist in Yika's keuken, wel smakelijke risotto. 

Ingredienten voor 2 personen
2 teentjes knoflook
2 kleine sjalotjes
2 gedroogde chilipepers (als je niet van pikant houdt dan 1)
blaadjes van 2 takjes rozemarijn
blaadjes van 5 takjes tijm
500 gram gemengde paddestoelen
1 stengel bleekselderij
120 gram risotto
ongeveer 200 ml. witte wijn
ongeveer 500 ml. (groente) bouillon
50 gram parmazaanse kaas
5 eetlepels boter
peper/zout

Snijd de gemengde paddestoelen in stukken en bak deze bruin in een koekenpan. Let op: doe niet alle paddestoelen in één keer in de pan. Bak de paddestoelen (in de boter) in drie porties, zodat ze goed aan kunnen bakken. Op de foto ongeveer de hoeveelheid per portie. 
Zet de paddestoelen apart. Snijd de knoflook, ui en bleekselderij in dunne plakjes. Hak (of vijzel) de gedroogde chilipeper. Voeg 2 eetlepel boter toe aan een(braad)pan op middelhoog vuur. Voeg als de boter bruin is de ui, knoflook en chilipeper toe. Als de uien glazig zijn, kan de bleekselderij worden toegevoegd. Snijd de rozemarijn blaadjes fijn en voeg samen met de tijm en paddestoelen toe aan de pan. Bak 2 minuten. Voeg rauwe risotto toe en en roer door de andere ingrediënten. 
Vanaf dit moment improviseren wij. Geen paniek, gewoon uitproberen en blijven proeven. We hebben 1 liter bouillon klaar staan en een fles witte wijn. Zet het vuur laag. De eerste sessie doen wij zo'n 150 ml. wijn bij de risotto en 200 ml. boullion. De risotto absorbeert het vocht. In risotto moet veel geroerd worden, zodat de rijst niet aan de pan blijft plakken. Als de risotto "droog" komt te staan en nog niet gaar is, kan er elke keer een scheutje wijn en bouillon worden toegevoegd. Misschien is het als indicatie ook handig om even de achterkant van het pak van de risotto te lezen. Het toevoegen van vocht en het roerproces duurt bij ons ongeveer 30 tot 40 minuten. De risotto hoort niet al dente te zijn, maar ook niet papperig. Zacht, romig, maar nog wel een beetje stevig. Op het einde van het proces dus echt voorzichtig met het vocht! Liever wat te weinig en veel roeren, dan te veel en papperige natte risotto. 
Zet het vuur af als de risotto gaar is en voeg de parmazaanse kaas en peper toe. Een klein beetje zout is ook lekker, maar niet te veel want de bouillon en kaas zijn ook al zout. Roer goed door en serveer met een frisse (basis)salade. Bijvoorbeeld sla met tomaat en ui en een dressing van balsamico (2 eetlepels olie, 1 eetlepel balsamico azijn, zout/peper)

Op de foto niet echt om aan te zien, maar de smaak was heerlijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten