maandag 19 november 2012

Stamppot met rauwe andijvie, spekjes en mosterd

Ik vond het weekend erg koud en door de waterkou onaangenaam. Natuurlijk geen reden om binnen te blijven, maar ik moest mij er wel toe zetten om naar buiten te gaan. Toch heeft dit weer ook zijn voordelen. Het is namelijk een prima excuus om warme chocolademelk met slagroom te drinken. Zo gezegd, zo gedaan in een chique Amsterdamse lunchroom. Wat een deceptie: smakeloze chocolademelk met slagroom zonder suiker. Grote tegenvaller na een ochtend struinen door de stad. Maar ik werd wel aangemoedigd tot het maken van meer wintervoedsel. Eigenlijk wilde ik een zuurkoolstamppot maken, maar kon zo snel niet een lekker recept vinden. Yika 2 stelde hutspot voor, maar dat vind ik echt niet lekker. Andijviestamppot....daar smulde ik altijd van als mijn oma het had gemaakt. Dit is niet haar recept, maar zeker net zo lekker.



Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo kruimige aardappels
400 gram rauwe andijvie 
200 gram biologische spekjes
150 gram zachte geitenkaas
50 gram roomboter
2 eetlepels grove mosterd
1 ui
100 ml. melk
peper/zout

Schil de aardappels en kook ze met een snufje zout in 25 minuten gaar. Snipper, terwijl de aardappels koken, de ui. Giet de aardappels na 25 minuten af en laat ze droog stomen. Voeg nadat ze zijn droog gestoomd 100 ml. melk en 25 gram boter toe. Stamp de aardappels en voeg peper (uit de molen) en een snufje zout toe. Gebruik de overige 25 gram boter om de spekjes in te bakken. Als de spekje knapperig zijn, kan de ui worden toegevoegd. Laat zo'n 3 minuten meebakken. Voeg de mosterd aan de spekjes en ui toe. Meng de spekjes en de ui door de aardappels. Voeg de rauwe andijvie en de geitenkaas (kruimelen) toe. Meng het geheel en serveer. Heerlijk, eet smakelijk!


zaterdag 10 november 2012

Ajam Paniki met Zilvervliesrijst

De Yika's hebben eerder een heerlijk Indonesische recept geplaatst op dit blog, Daging Besengek. Wij kregen echter de opmerking dat dit recept op een koken zonder kennis blog niet echt thuis hoorde, want zonder kennis en gebrek aan toko (de desbetreffende persoon woont in een klein dorp) was dit recept toch eigenlijk niet te maken. Hierbij een lekker Indonesisch recept wat redelijk makkelijk is te maken en waarvan alle ingrediënten bij de grootste supermarkt van Nederland te koop zijn: ajam paniki met zilvervliesrijst. Uiteraard niet zelf bedacht (zo kookcreatief zijn we niet), maar geplukt van Kayotic Kitchen. Waarschijnlijk wordt dit recept meestal geserveerd met witte rijst. Maar wij zijn een beetje van het gezonde en hebben zilvervliesrijst gebruikt; en als bijgerecht de boontjes met pinda's en kokos. Wij hebben opnieuw zonnebloemolie gebruik in plaats van pinda olie, omdat we het laatste niet in huis hadden. De smaak was heerlijk, maar met pinda olie waarschijnlijk nog lekkerder. 

Ingrediënten voor 2-3 personen
650 gram biologische kippendijen
2 sjalotjes
2 of 3 Spaanse pepers (2 als je heet eten niet gewend bent)
1 duim gember
2 strengen sereh (citroengras)
2 knoflooktenen
1/4 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander poeder
1/2 theelepel komijn poeder
1/2 theelepel zoete paprika poeder
1/2 theelepel tomatenpuree
1 1/2 eetlepel citroensap
3 eetlepels zonnebloemolie (in originale recept staat pinda olie. Vast nog lekkerder!)
1 eetlepel soya saus
2 theelepels bruine basterd suiker
200 ml. kokosmelk
zout/peper
120-180 gram zilvervliesrijst 

Je begint met het maken van een kruidenmengsel (boemboe) waarin de kippendijen later worden gesmoord. Rasp de gember en knoflook in de schaal van een blender of foodprocessor. De sjalotten kunnen in vieren worden gesneden. Haal de zaadjes uit de Spaanse peper en hak deze in stukken. Haal de buitenste laag van de sereh en snijd het witte gedeelte in stukjes. Voeg de sjalotten peper en sereh toe aan de blenderschaal. Nu kunnen alle kruiden er ook bij: de kurkuma, koriander-, komijn- en paprikapoeder. Voeg de tomatenpuree, citroensap en olie toe. Blender en de boemboe is klaar. 

                     

Als je net als wij de boontjes als bijgerecht eet, is het handig om de haricoverts te koken terwijl je de boemboe maakt. 
Snijd de kippendijen in stukjes. Voeg olie toe aan een koekenpan en bak de kip bruin. Voeg vervolgens de boemboe toe en laat meebakken. De boemboe wordt donkerder van van kleur. Blijf goed roeren, want anders bakken de kruiden aan. Zet ondertussen de rijst op en kook zoals op de verpakking vermeld staat.


 Op het moment dat de boemboe donkerder van kleur wordt (na zo'n 5 minuten) kan de kokosmelk worden toegevoegd. Laat zo'n 15 minuten sudderen op een laag vuur. Nu heb je de tijd om de boontjes af te maken. 


  Serveer de Ajam Paniki met de rijst en de boontjes. Eet Smakelijk!


Boontjes met kokos en pinda's

De Yika's hebben opnieuw een leuke kooksite ontdekt. Er zijn er natuurlijk duizenden, dus voorlopig kunnen wij in onze zoektocht naar lekkere recepten onze lol op. Op de site Kayotic Kitchen staan recepten uit verschillende windstreken. Het hele kookproces wordt vastgelegd met foto's. Voor de meer visueel ingestelde koker is dat erg handig. 
Op deze site staan ook een aantal lekkere Indonesische recepten. Dit bijgerecht van boontjes met kokos en pinda's kan met veel andere Indonesische recepten worden gecombineerd

Ingrediënten voor 2-3 personen
350 gram haricoverts
1 ui
2 knoflookteentjes


3 eetlepels kokoscrème (vaak is het bovenste gedeelte in een blik kokosmelk een crème laag. Niet roeren dus, maar schep deze er vanaf. Of koop de kokosmelk van Aroy-D, daar is het hele blikje gevuld met crème)
1 theelepel sambal
1/4 theelepel kurkuma 
30 gram ongezouten pinda's
1 eetlepel gedroogde kokos
zout/peper
2 eetlepels zonnebloem olie, maar liever nog: pinda olie!

Zet een pan op met water en zout en kook de haricoverts gaar. Giet de haricoverts af en spoel ze met koud water af, zodat ze niet verder koken in het vergiet. Vijzel de pinda's fijn en voeg een eetlepel gedroogde kokos toe. Zet dit apart.

Snipper een ui en hak de knoflook fijn. Voeg de olie toe aan een warme pan (origineel moet er pinda olie gebruikt worden. Wij hadden dit echter niet in huis. Waarschijnlijk zou pinda olie de smaak wel goed doen!). Voeg de ui toe en bak op matig vuur 5 minuten. Voeg daarna de knoflook, sambal en kurkuma toe en laat 30 seconden meebakken. Vervolgens kan de kokoscrème worden toegevoegd. Laat even sudderen en voeg wat peper en zout toe. Doe de bonen in de pan.



Roer door. Serveer de bonen met een flinke schep gevijzelde pinda's en kokos. Lekker om te serveren bij Ajam Paniki



donderdag 8 november 2012

Indiase wortel-boterbonen soep met curry

Het is altijd fijn om soep op voorraad te hebben. 's Morgens uit de vriezer halen en na een lange dag werken is het een kwestie van opwarmen. Je kunt er ook voor kiezen om op zo'n moment een blik unox soep te kopen, maar dat smaakt zoveel minder lekker dan een kom zelf gemaakte soep. En volgens mij is het laatste ook veel gezonder (kan tussen de oren zitten, maar alles wat tussen de oren zit moet je ook serieus nemen).



Uiteraard bedenken wij ook niet alles zelf. Wij speuren regelmatig het web af naar leuke kooksites of kookblogs. Eén van de kookblogs die wij regelmatig bezoeken is het blog van Maaike van Kessels (zie de link op "kijk ook eens naar..."). Daar vonden wij het recept voor deze heerlijke soep.

Ingrediënten voor een pan soep (4 a 6 personen)
2 uien
450 gram winterpeen
1 stuk gember (ongeveer 3 cm of 2 eetlepels)
1 blik boterbonen (of cannellinibonen), uitlekgewicht 240 gram
1 liter groentenbouillon
2 eetlepels Korma currypasta
het sap van 1 limoen
200 ml kokosmelk
2 eetlepels zonnebloemolie
peper/zout
1 eetlepel komijnzaad

Snipper de ui. Snijd de winterpeen in plakken. Zet een pan op met olie. Fruit de ui. Voeg de wortel toe en rasp de gember. Wij hebben een rasp van Microplane en die zijn echt heel erg aan te raden. Super makkelijk. Bak de wortel en gember 1 minuut mee. Voeg 2 eetlepels korma currypasta toe. Roer het door en laat 30 seconden meebakken. Nu kan de bouillon worden toegevoegd. Afhankelijk van hoe dik de wortel is gesneden laat je de soep koken, zo'n 15 tot 30 minuten. Rooster ondertussen 1 eetlepel komijn zaad in een droge koekenpan. Wij zijn vaak van het makkelijke en laten de garnering wel eens zitten of vervangen deze voor een poeder. In dit geval willen wij echt aanraden de komijnzaad te roosteren en toe te voegen aan de soep, want dit smaakt echt heerlijk en is een toevoeging.
Als de wortel zacht genoeg is voor de staafmixer, kun je de boterbonen, kokosmelk, limoensap en peper en zout toe voegen. Laat 5 minuten meekoken en pureer de soep daarna met de staafmixer. Serveer de soep met naanbrood (met mangochutney). Heerlijk soep met een zachte pittige smaak.