zaterdag 28 september 2013

Noodles met edamame en lenteui

We hadden nog wat edamame over. Via Google kwamen we op de website van  hipfoodiemom.com, waar we dit recept vonden. Een variant op otsu (ook heerlijk!) maar dan nog sneller klaar. Ideaal voor na een lange werkdag. 

Ingredienten:

- Noodles (wij gebruikten eiernoodles) 
- 1 kop edamame (sojaboontjes) 
- 1,5 eetlepel sojasaus
- 1,5 eetlepel limoensap
- 1,5 eetlepel sesamolie
- Flinke hand koriander
- 2 gesneden lenteui
- sesamzaad 

Bereiding:
Kook de noodles zoals op de verpakking staat aangegeven. Kook de edamame ongeveer 2 minuutjes mee. Spoel af met warm water, laat uitlekken en zet weg. 

Meng de sojasaus, de sesamolie en limoensap. In het recept staat twee eetlepels sojasaus. Dat vonden we iets te overheersend, daarom heb ik er 1,5 eetlepel van gemaakt. Giet de dressing over de noodles en meng de lenteui en koriander erdoorheen. Garneer met sesamzaad.  




zondag 15 september 2013

Pastasalade met courgette, sojaboontjes en mozzarella

Ik hoor wel eens de opmerking dat in de gerechten op dit blog ingrediënten zitten die niet makkelijk te verkrijgen zijn, of voor mensen nogal exotisch aandoen. Raadselachtig....want...over het algemeen speur ik zelf niet naar specifieke ingrediënten. Ik doe mijn boodschappen altijd binnen een schaal van 1 km van mijn huis. Uiteraard zijn er in deze buurt (Amsterdam Oost) veel Toko's, Turkse en Marokkaanse winkels te vinden. Maar ik denk dat in elke gemeente met meer dan 25.000 inwoners inmiddels toch wel een toko of turkse winkel te vinden is? En anders kan ik u adviseren om, als u in de grote stad bent, bepaalde artikelen in bulk aan te kopen. Zo komt u een hongerswinter prima door. 
Toch herken ik de gedachten "waar haal ik dat in godsnaam?!?" wel. Als ik in mijn kookboek Plenty bij het gerecht edamame boontjes zie staan dan ben ik vooral geneigd naar het volgende recept door te bladeren. De edamame (sojaboontjes) die ik wel eens in een restaurant heb gegeten smaakten echter zo goed, dat ik het toch eens wil proberen. Op naar de Toko in de Javastraat. Bij de eerste winkel was het meteen raak: gepelde diepvriessojaboontjes. Precies wat ik nodig had. Waarschijnlijk bij u ook in de eerste de beste Toko te vinden.


De Sojaboontjes

Ingrediënten voor 4 personen
4 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote courgettes (in het oorspronkelijke recept zijn het er 3)
1,5 eetlepel rode wijnazijn
100 gram diepvriessojabonen (edamame)
50 gram basilicum
15 gram blad peterselie
75 ml. olijfolie
250 gram pasta
geraspte schil van 1 citroen
1,5 eetlepel kappertjes
200 gram buffelmozzarella
zout en peper

Snijd de courgettes in plakken van ongeveer 5 mm. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de plakjes courgettes in kleine porties in circa 3 minuten aan beide kanten goudbruin. Laat ze op wat keukenpapier uit lekken. Doe de courgettes in een schaal en roer de rode wijn azijn erdoor.

Blancheer de sojabonenen 2 a 3 minuten in kokend water. Giet ze af en spoel ze met koud water af en laat ze uitlekken.

Doe de helft van de basilicum met de peterselie en olijfolie in een blender en voeg een beetje zout en peper toe. Pureer dit tot een gladde saus. 

Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking. Giet de pasta af en spoel af met koud water. Laat de pasta uitlekken en doe vervolgens weer terug in de pan. Schaaf de schil van een citroen. Voeg de courgettes met de azijn aan de pasta toe. Voeg de sojabonen, basilicumsaus, citroenschil, kappertjes toe. Voeg in stukjes gescheurde mozzarella toe en meng de overgebleven basilicum door de salade. Breng op smaak met zout en peper. 



zondag 8 september 2013

Pasta met zeekraal, kappertjes en tonijn


Ik heb zeekraal vaker in de winkel zien liggen, maar dit is de eerste keer dat ik me er aan waag. Ik had er een beetje een algen idee bij. Het seizoen van de zeekraal is bijna voorbij (eind augustus, begin september), dus nog een laatste kans. En omdat ik vandaag heerlijke met mijn zus en neefjes op het strand heb gelopen, op zoek naar krabben en garnaaltjes, leek het mij vandaag een heel toepasselijke dag. Een zilte smaak bij de zilte zeelucht die nog in mijn neus hangt. Een recept dat niet uit een kookboek komt, maar rechtstreeks uit mijn hoofd. Altijd spannend. Het heeft mij en Yika 2 goed gesmaakt. Om tot inspiratie te zijn voor de lezers die ook nooit zeekraal hebben gegeten, volgt hier het recept. Als de lezer ook daadwerkelijk wil overgaan tot koken dan is het wel belangrijk er van bewust van te zijn dat zeekraal erg zout is. Niet iedereen houdt daarvan. Wij wel!

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram schelpjes pasta
200 gram zeekraal (ongeveer, ik heb twee grote handen in een zak gedaan)
1 grote witte zoete ui
1 blikje tonijn 
2 knoflook tenen
2 eetlepels kappertjes
1 hand gehakte bladpeterselie
2 eetlepels bak en braad
1 eetlepel olijfolie
het sap van 1 citroen
peper

Zet een pan water op voor de pasta. Kook de pasta gaar zoals op de verpakking vermeld staat. Snijd ondertussen de ui in ringen en de knoflook in dunne plakjes. Zet een grote koekenpan op. Laat de boter heet worden. Bak de uien glazig. Terwijl de uien opstaan kun je de eventuele houterige uiteinden van de zeekraal wegsnijden. Die zitten er niet altijd aan. Het ligt eraan of je gekweekte of wilde zeekraal hebt gekocht. De zeekraal kun je ook rauw eten. Dan krijg je een idee van de smaak. Voeg als de uien glazig zijn de zeekraal toe. Laat meebakken en doe dan de knoflook in de pan. Laat de tonijn uitlekken en doe bij de zeekraal. Voeg een klein beetje peper toe en het sap van 1 citroen. Giet de pasta af. Voeg de pasta toe aan de pan met zeekraal. Doe de peterselie en kappertjes door het gerecht. Maakt af door een beetje olijfolie door de pasta te mengen en serveer. 

zondag 1 september 2013

Rijstsalade met druivenbladeren, krenten en feta


Op de valreep van de zomer nog een salade. Van het blog van Maaike van KesselHet zoete van de krenten combineert prima met het zoute van de druivenbladeren en feta. Voor ons was dit de hoofdmaaltijd. Maar de salade gaat ook goed samen met gegrilde vis of vlees. 

Ingrediënten (3 -4 personen) 
100 gram basmatirijst
6 eetlepels krenten
50 gram pijnboompitten
sap van een halve citroen
4 eetlepels extra vierge olijfolie
15 gram verse dille, fijngesneden
2 tenen knoflook - fijngeperst
70 gram ingelegde druivenbladeren (te koop bij de Turkse / Marokkaanse supermarkt) 
1,5 komkommer - geschild
100 gram feta

Bereiding: 

Kook de basmatirijst volgens instructie op de verpakking. Maak de rijst los met een vork en doe in een grote schaal. Zet weg. 

Schenk kokend water op de krenten en laat ze 10 minuten wellen. Giet de krenten daarna af en zet weg. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. 

Spoel de druivenbladeren onder warm water goed af. De bladeren worden zo minder zout. Snij daarna het steeltje eraf en hak de bladeren grof. 




Meng het sap van de citroen met de dille en de knoflook. Breng de dressing op smaak met wat zwarte peper (nu ik dit schrijf realiseer ik me dat we gisterenavond de peper zijn vergeten.) 

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snij die helft weer in de lengte doormidden. Snij de parten in kleine stukjes.

Doe de krenten, druivenbladeren, komkommer, pijnboompitten en dilledressing bij de rijst in de schaal. Verkruimel de feta boven de salade en meng alles goed door elkaar. Zet de salade een paar uur in de koelkast (door ons ook niet gedaan - smaakte desondanks heerlijk).