zondag 1 september 2013

Rijstsalade met druivenbladeren, krenten en feta


Op de valreep van de zomer nog een salade. Van het blog van Maaike van KesselHet zoete van de krenten combineert prima met het zoute van de druivenbladeren en feta. Voor ons was dit de hoofdmaaltijd. Maar de salade gaat ook goed samen met gegrilde vis of vlees. 

IngrediĆ«nten (3 -4 personen) 
100 gram basmatirijst
6 eetlepels krenten
50 gram pijnboompitten
sap van een halve citroen
4 eetlepels extra vierge olijfolie
15 gram verse dille, fijngesneden
2 tenen knoflook - fijngeperst
70 gram ingelegde druivenbladeren (te koop bij de Turkse / Marokkaanse supermarkt) 
1,5 komkommer - geschild
100 gram feta

Bereiding: 

Kook de basmatirijst volgens instructie op de verpakking. Maak de rijst los met een vork en doe in een grote schaal. Zet weg. 

Schenk kokend water op de krenten en laat ze 10 minuten wellen. Giet de krenten daarna af en zet weg. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. 

Spoel de druivenbladeren onder warm water goed af. De bladeren worden zo minder zout. Snij daarna het steeltje eraf en hak de bladeren grof. 




Meng het sap van de citroen met de dille en de knoflook. Breng de dressing op smaak met wat zwarte peper (nu ik dit schrijf realiseer ik me dat we gisterenavond de peper zijn vergeten.) 

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snij die helft weer in de lengte doormidden. Snij de parten in kleine stukjes.

Doe de krenten, druivenbladeren, komkommer, pijnboompitten en dilledressing bij de rijst in de schaal. Verkruimel de feta boven de salade en meng alles goed door elkaar. Zet de salade een paar uur in de koelkast (door ons ook niet gedaan - smaakte desondanks heerlijk). 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten