maandag 26 augustus 2013

Tortilla met gerookte kip, mango en basilicum



De foto is een beetje saai geworden en dat lijkt het recept nu ook. Okay...het vergt geen spectaculaire kookkunsten, maar het smaakt heerlijk. Een makkelijk gerecht voor een zomerse dag. 

Ingrediënten voor 4 gevulde tortilla's
4 wraps
1 gerookte kipfilet (ook bij de biowinkel te krijgen!)
1/2 mango
1/2 geschilde komkommer
1 hand basilicum blaadjes
3 eetlepels mayonaise
1 theelepel groene currypasta (uit potje b.v. van Thai Kitchen)

Meng de drie lepels mayonaise met de groen currypasta. Snijd de kip, komkommer en mango in dunne plakken. Warm de tortilla op in een koekenpan. Smeer ze als ze warm zijn in met de currymayo. Verdeel er in gelijke delen kip, komkommer en mango op. Scheur er wat basilicum blaadjes over. 



Roll and eat... ;-) 
Bij een feestje kun je de tortilla overigens ook in plakjes snijden en met prikkertje op een schaal leggen. 

zondag 25 augustus 2013

Kwarkbolletjes




Bewegen is belangrijk. Vooral wanneer je een zittend beroep hebt. Dus lopen we hard, want dat is makkelijk. Je hoeft niet op een vast tijdstip (net wanneer je geen zin hebt) naar een les. Je hoeft niet met volle sporttas he-le-maal naar een sportschool te lopen / fietsen, waar je je ook nog nog he-le-maal moet omkleden. Nee, je trekt thuis je gympen aan en hup naar het park. Peanuts, qua voorbereidingen. 

Maar dan het hardlopen zelf. De geluksstofjes waar iedere hardloper het over heeft, die tijdens het hardlopen vrij komen en het hardlopen zo ontzettend hemels horen te maken, komen bij ons maar niet vrij. Het is zwoegen. Met een uberrood hoofd (nog steeds!) maken we onze rondjes. Gelukkig gloeien onze wangen van voldoening wanneer we weer een hardlooprondje hebben volbracht. Hemels. Daar kan geen geluksstofje tegenop. 

Uit het hardloperskookboek (jaja, dat bestaat) kwarkbolletjes (ca 6 - 8 stuks): 

- 150 gram magere kwark
- 1 ei 
- 50 gram noten (hazel-, cashew-, walnoot-, amandel - elke noot kan) 
- 2 eetlepels zaden (sesamzaad, maanzaad ect) 
- 50 gram gedroogde vruchten (rozijnen, dadels, abrikozen, ect) 
- 150 gram bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel kaneel en/of koekkruiden
- 1 geprakte banaan
- 1 theelepel bakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingredienten samen in een kom. 




Vorm 6 kleine bolletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe ze ongeveer 15- 20 minuten in de oven ( iets langer als je de broodjes wat droger wil). 


woensdag 21 augustus 2013

Couscous met abrikozen en amandelen


Dit gerecht is snel klaar en erg lekker en voedzaam. Voor de niet-erwt liefhebbers: mijn zus heeft dit recept met groene asperges gemaakt...ook heerlijk!

Ingrediënten voor 4 personen
250 gram couscous
300 ml. groentenbouillon
250 gram (diepvries) erwten of groene dunne groene asperges
10 gedroogde abrikozen 
2 handen gehalveerde blanke amandelen
2 bosuitjes
1 sinaasappel (rasp en sap)
3 eetlepels olijfolie
1 teen geperste knoflook
1/2 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel komijnpoeder
2 theelepels korianderpoeder
zout/peper


Griekse/Turkse Yoghurt 
1 theelepel komijn

Kijk voor de bereiding van de couscous even op de verpakking. De verhouding couscous-bouillon moet juist zijn. Doe de couscous in een schaal en giet er naar verhouding kokende bouillon op (in mijn geval 250 gram couscous en zo'n 300 ml. bouillon). Roer de couscous en laat 10 minuten afgedekt staan. Zet ondertussen nieuwe een pan op het vuur en breng water aan de kook. Dit water gebruik je later om de erwten (of asperges) in te blancheren. 

Terwijl het water op het vuur staat, rasp je de schil van de sinaasappel in een kommetje. Voeg het sap van de sinaasappel en de olijfolie toe aan de rasp. Pers in de dressing een teentje knoflook. Voeg de kaneel en 1 theelepel komijn toe. Roer met wat zout en peper door elkaar. Als de couscous zacht is en de bouillon heeft opgezogen, kan de dressing door de couscous worden gemengd. Snijd de bosui in ringen en voeg toe aan de couscous. Hak de abrikozen en de koriander. De abrikozen in de reguliere supermarkten zijn altijd knal oranje en zou je op bovenstaande foto normaal gesproken meteen moeten zien zitten. Abrikozen uit de bio supermarkt zijn echter gewoon beetje bruin (en in mijn ogen natuurlijker ;-) ).

Voeg de abrikozen en koriander toe aan de couscous. Zet een koekenpan op het vuur en rooster de amandelen in deze pan (zonder olie). Zet ze apart. Blancheer de erwten/groene asperges in het pannetje met kokend water. Giet ze af en meng door de couscous. Strooi op het laatst de amandelen erover. Ik vind het altijd erg lekker om bij couscous een lepel Griekse yoghurt te serveren met wat komijn. Lekker fris bij de wat "muffe" smaak van de couscous. 

Spaanse tortilla met ui (en tonijn)


Eindelijk een Spaanse Tortilla die is gelukt en bij het omdraaien niet is blijven plakken in de pan. Volgens mij is het vooral goed gelukt, omdat ik deze keer een pan had met deksel. Hierdoor was de tortilla ook aan de bovenkant al binnen 15 minuten goed gaar, waardoor het omdraaien ook makkelijk ging. Koekenpan met deksel is dus aan te raden. 

Ingrediënten
10 kleine eieren of 8 grote
2 uien in ringen gesneden
4 aardappels in dunne plakjes van zo'n 2 mm
2 tenen knoflook
3 eetlepels gehakte (blad) peterselie
1 blikje tonijn (uitgelekt)-->optioneel
150 ml. olijfolie
peper/zout

Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de uienringen op een matig vuur in 5 minuten goudbruin. Voeg de aardappels met peper en zout toe. Bak de aardappels tussen de 10 en 20 minuten gaar. Hak ondertussen de peterselie en knoflook. Kluts in een aparte kom de eieren en voeg de peterselie, knoflook en opnieuw wat peper en zout toe. Zet de kom weg. Als de aardappels gaar zijn kunnen deze met de uienringen uit de pan worden geschept met een schuimspaan/spatel. Doe de aardappels eventueel nog in een vergiet en laat de olie uitlekken in een schaal, zodat je deze later weer in de pan kunt gieten. Meng door de uien en aardappels de uitgelekte tonijn. 
Verwarm opnieuw de olie. Schenk de helft van de geklutste eieren in de pan. Verdeel de aardappels, ui en tonijn over het ei en schenk vervolgens de andere helft erover. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten op laag vuur gaar worden. Als de tortilla aan de bovenkant bijna gaar is, kan hij worden omgedraaid. Leg een groot plat bord bovenop de koekenpan. Draai de koekenpan samen met het bord om, zodat de tortilla met de gebakken bovenkant op het bord ligt. Het is even een lastig draai, omdat de pan zwaar is, maar als het beetje snel doet dan lukt het.
Laat de tortilla opnieuw in de pan glijden en bak de onderkant in 5 minuten gaar. Serveer met een lepel heerlijke aioli (zelf gemaakt of uit een potje) en een frisse salade.





zaterdag 10 augustus 2013

Couscous met pistache noten, kruiden en rucola



Het boek Plenty van Yotam Ottolenghi staat al een jaar in de boekenkast en onvoorstelbaar genoeg had ik er nog niet één recept uit gemaakt. Vandaag eindelijk weer eens een vrije zaterdag. Een dag zonder sturende agenda. Volgens Yika 2 een mooie dag om taart te bakken en een nieuw recept uit te proberen. Yika 2 kiest, Yika 1 maakt. En dat maken....dat gaat niet zonder hort of stoot. Regelmatig vallen ingrediënten op de grond, staat Yika 1 vloekend in de keuken dat het k.u.... recept toch zal mislukken en kan het juiste ingrediënt in de enig sinds chaotische kastje (zie foto's) niet teruggevonden worden.
 
Maar eind goed al goed: de taart is mooi uit de oven gekomen en het couscous recept uit Plenty smaakte werkelijke heerlijk. Een frisse zomerse couscous salade. Wij hebben er wat gebakken Halloumi (kaas) bij gegeten.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen
150 gram couscous
160 ml. groente bouillon
1 kleine ui, in ringen
1 eetlepel olijf olie
1/4 eetlepel zout
1/4 eetlepel komijn poeder
50 gram gedopte ongezouten pistachenoten (grof hakken)
3 bosuien in ringen
1 groene peper, in dunne ringetjes
30 gram rucola, grof gehakt.

Voor de kruidenpasta
20 gram platte peterselie
20 gram koriander
2 eetlepels gedroogte dragon
2 eetlepels gehakte dille
2 eetlepels gehakte munt
100ml. olijfolie

Kijk voor je de couscous maakt even op de verpakking wat precies de verhouding is tussen couscous en water/bouillon. Doe de couscous in een grote school en overgiet met kokende boullion. Dek de couscous af met aluminiumfolie en laat 10 minuten staan. Als de couscous nog niet zacht genoeg is, kun je er altijd beetje meer kokend water bij doen. 

Zet een koekenpan op het vuur. Bak de ui goudbruin. Voeg het zout en de komijn poeder toe. Bak een minuut mee en zet het gas uit. Laat de uien even afkoelen.

Voor de kruidenpasta kun je alle kruiden met de olijfolie in een blender doen en pureren. 
Als de couscous gaar is, kan de kruidenpasta door de couscous worden gemengd. Hak de pistachenoten en rucola en snijd de bosui en groene peper in ringetjes. Voeg alle ingrediënten, samen met de gebakken ui, toe aan de couscous. Serveer eventueel met wat gebakken Halloumi of een lekker Merquez worstje. 


Lekker hoor!!!