woensdag 21 augustus 2013

Spaanse tortilla met ui (en tonijn)


Eindelijk een Spaanse Tortilla die is gelukt en bij het omdraaien niet is blijven plakken in de pan. Volgens mij is het vooral goed gelukt, omdat ik deze keer een pan had met deksel. Hierdoor was de tortilla ook aan de bovenkant al binnen 15 minuten goed gaar, waardoor het omdraaien ook makkelijk ging. Koekenpan met deksel is dus aan te raden. 

Ingrediƫnten
10 kleine eieren of 8 grote
2 uien in ringen gesneden
4 aardappels in dunne plakjes van zo'n 2 mm
2 tenen knoflook
3 eetlepels gehakte (blad) peterselie
1 blikje tonijn (uitgelekt)-->optioneel
150 ml. olijfolie
peper/zout

Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de uienringen op een matig vuur in 5 minuten goudbruin. Voeg de aardappels met peper en zout toe. Bak de aardappels tussen de 10 en 20 minuten gaar. Hak ondertussen de peterselie en knoflook. Kluts in een aparte kom de eieren en voeg de peterselie, knoflook en opnieuw wat peper en zout toe. Zet de kom weg. Als de aardappels gaar zijn kunnen deze met de uienringen uit de pan worden geschept met een schuimspaan/spatel. Doe de aardappels eventueel nog in een vergiet en laat de olie uitlekken in een schaal, zodat je deze later weer in de pan kunt gieten. Meng door de uien en aardappels de uitgelekte tonijn. 
Verwarm opnieuw de olie. Schenk de helft van de geklutste eieren in de pan. Verdeel de aardappels, ui en tonijn over het ei en schenk vervolgens de andere helft erover. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten op laag vuur gaar worden. Als de tortilla aan de bovenkant bijna gaar is, kan hij worden omgedraaid. Leg een groot plat bord bovenop de koekenpan. Draai de koekenpan samen met het bord om, zodat de tortilla met de gebakken bovenkant op het bord ligt. Het is even een lastig draai, omdat de pan zwaar is, maar als het beetje snel doet dan lukt het.
Laat de tortilla opnieuw in de pan glijden en bak de onderkant in 5 minuten gaar. Serveer met een lepel heerlijke aioli (zelf gemaakt of uit een potje) en een frisse salade.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten