woensdag 21 augustus 2013

Couscous met abrikozen en amandelen


Dit gerecht is snel klaar en erg lekker en voedzaam. Voor de niet-erwt liefhebbers: mijn zus heeft dit recept met groene asperges gemaakt...ook heerlijk!

Ingrediƫnten voor 4 personen
250 gram couscous
300 ml. groentenbouillon
250 gram (diepvries) erwten of groene dunne groene asperges
10 gedroogde abrikozen 
2 handen gehalveerde blanke amandelen
2 bosuitjes
1 sinaasappel (rasp en sap)
3 eetlepels olijfolie
1 teen geperste knoflook
1/2 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel komijnpoeder
2 theelepels korianderpoeder
zout/peper


Griekse/Turkse Yoghurt 
1 theelepel komijn

Kijk voor de bereiding van de couscous even op de verpakking. De verhouding couscous-bouillon moet juist zijn. Doe de couscous in een schaal en giet er naar verhouding kokende bouillon op (in mijn geval 250 gram couscous en zo'n 300 ml. bouillon). Roer de couscous en laat 10 minuten afgedekt staan. Zet ondertussen nieuwe een pan op het vuur en breng water aan de kook. Dit water gebruik je later om de erwten (of asperges) in te blancheren. 

Terwijl het water op het vuur staat, rasp je de schil van de sinaasappel in een kommetje. Voeg het sap van de sinaasappel en de olijfolie toe aan de rasp. Pers in de dressing een teentje knoflook. Voeg de kaneel en 1 theelepel komijn toe. Roer met wat zout en peper door elkaar. Als de couscous zacht is en de bouillon heeft opgezogen, kan de dressing door de couscous worden gemengd. Snijd de bosui in ringen en voeg toe aan de couscous. Hak de abrikozen en de koriander. De abrikozen in de reguliere supermarkten zijn altijd knal oranje en zou je op bovenstaande foto normaal gesproken meteen moeten zien zitten. Abrikozen uit de bio supermarkt zijn echter gewoon beetje bruin (en in mijn ogen natuurlijker ;-) ).

Voeg de abrikozen en koriander toe aan de couscous. Zet een koekenpan op het vuur en rooster de amandelen in deze pan (zonder olie). Zet ze apart. Blancheer de erwten/groene asperges in het pannetje met kokend water. Giet ze af en meng door de couscous. Strooi op het laatst de amandelen erover. Ik vind het altijd erg lekker om bij couscous een lepel Griekse yoghurt te serveren met wat komijn. Lekker fris bij de wat "muffe" smaak van de couscous. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten