maandag 28 december 2015

Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus



Wellicht geen fotografisch hoogstandje (Yika 2 vindt met name de tegels op de achtergrond wat ziekenhuisachtig), maar laat je niet op het verkeerde been zetten. Wat een VERRUKKELIJKE recept. Echt heerlijk...zoals ik gewend ben van Yotam Ottolenghi. Dit recept komt uit zijn kookboek Plenty More. Lekker als voor- of bijgerecht.

Ingrediënten voor 4 personen
1 oranje pompoen
1 theelepel kaneel
6 eetlepels olijfolie
40 gram koriander, blaadjes en takjes
1 knoflookteen
20 gram pompoenpitten
200 gram griekse yoghurt
1,5 theelepel sriracha (wij gebruikten harissa. Sriracha is een pittige Thaise chilisaus)
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 220 graden (hete luchtoven). Snijd de pompoen door de midden en verwijder de pitten. De schil mag blijven zitten. Snijd de pompoen in stukken van ongeveer 7 cm (2cm dik). Doe de parten in een kom en meng met de kaneel, 2 eetlepels olijfolie, 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles zodat de pompoen met een dun laagje is bedekt. Leg de stukken op een bakplaat met bakpapier en rooster ze 35 tot 40 minuten. Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze afkoelen.

Doe de koriander, knoflook, 4 eetlepels olie en een snuf zout in een blender en pureer tot een mooie donker groene pasta. Zet deze opzij.

Bak de pompoenpitten in een steelpannetje. 

Roer vlak voor je de pompoen gaat opdienen de harissa of sriracha door de yoghurt. Serveer de pompoen met wat yoghurt, koriandersaus en pompoenpitten. Eet smakelijk!

zaterdag 12 september 2015

Zomerse pasta


Toen ik vanmorgen opstond en de gordijnen open deed, was de kleur van het ochtendlicht anders. De kleur van de herfst of winter zat in de lucht. Mooi om die verandering te zien. Vanmiddag was het toch nog even warm. Als nabrander van de zomer, nog een heerlijk fris recept. Lekker voor de warme dagen, met een bord op schoot op het balkon.

Ingrediënten voor 2 personen
140 gram pasta
1 courgette
80 gram feta
1 spaanse peper
rasp van 1 citroen
citroensap
handje munt
olijf olie
peper en zout

Zet de pasta op en kook zoals op de verpakking is vermeld. Snijd de courgette in plakken en gril deze op een grillpan. Doe de courgette in een schaal. Brokkel de feta over de courgette. Snijd de spaanse peper overdwars open en schaap de pitjes uit de peper. De pitjes worden niet gebruikt. Hak de rode peper fijn. Voeg toe aan de courgette. Rasp de citroenschil over de courgette. 
Giet de pasta af. Spoel de pasta even snel af met wat koud water. Laat even uitlekken en voeg toe aan de courgette. Meng het geheel met olijfolie en het sap van een halve citroen. Voeg de munt en naar smaak zout en peper toe en serveer. Een heerlijke lauw warme pasta salade. 

Pompoen met Nigellazaad en rode ui


De foto is een beetje flets, maar oh oh oh wat een heerlijk recept van Yotam Ottolenghi. Zo lekker dat we met 2 personen een gerecht voor vier personen hebben gegeten. En vrij simpel te maken. 
In het originele recept wordt de pompoen deel in boter gebakken en wordt dit recept met yoghurt geserveerd. Wij hebben vandaag een vegan dag, dus wij hebben beiden ingrediënten weg gelaten. Wat ons betreft doet dat niks aan de smaak af. Ook gebruikten wij een " gewone" oranje pompoen in plaats van een flespompoen.

Ingrediënten voor 4 personen
20 gram boter
1 eetlepel olijfolie
2 rode uien
1 flespompoen (ongeveer 1 kilo)
30 gram pompoenpitten
1 1/4 theelepel nigellazaad (zwart komijnzaad)
1/2 theelepel gemalen komijnzaad
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
1/4 theelepel gemalen geelwortel
4 kardemonpeulen, licht gekneusd
1 1/2 kaneelstokje van 5 cm
1 groene chilipeper (of 2 gedroogde chilipepers, zoals wij hebben gebruikt)
1 eetlepel fijne kristalsuiker
200 ml. groentenbouillon
150 gram griekse yoghurt
1 eetlepel koriander
3.4 theelepel zout

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Verhit de olie (en boter) in een grote sudderpan op halfhoog vuur. Halveer de uien en snijd in dunne plakken. Smoor de ui in de olie in circa 8 minuten gaar. Snijd ondertussen de pompoen in stukken van ongeveer 3 cm (schil de pompoen indien gewenst; ik doe dit nooit in verband met feit dat dit een pok#*@ klus is). Voeg de pompoen bij de ui, zet het vuur hoger en bak alles 10 minuten. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur en doe de pompoenpitten, 1 theelepel nigellazaad, de komijn, koriander, geelwortel, gekneusde kardemon, kaneel, chilipeper, suiker en 3/4 theelepel zout bij de pompoen. 



Hussel alles goed door elkaar en verdeel het op een grote bakplaat. Giet de bouillon erover en bak 30 minuten in de oven. Wij kookten er ondertussen rijst bij (met wat kaneel, limoenblaadjes, kruidnagel en citroen). 

Serveer de pompoen warm, met de yoghurt erover en bestrooi met de koriander en overgebleven nigellazaadjes. Eet smakelijk!!

zondag 2 augustus 2015

Salade van bietjes, avocado, munt en koriander

Wij voegden ook wat verse geitenkaas toe die wij nog in de koelkast hadden liggen

Eigenlijk ben ik niet de grootste bieten fan. Ik vind ze altijd erg naar grond smaken. Grond??...grond??? zult u denken....hoe smaakt grond??....Nou...naar bieten.
Maar toen ik laatst bietjes vers uit de tuin haalde en er een salade mee maakte, smaakten die mij heerlijk. Ik heb daarom bedacht om met  (andermans) creativiteit toch wat vaker bietjes klaar te maken. Mijn nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi bracht hierin een uitkomst. Ik vind zijn kookboeken geweldig. Lekkere recepten die niet al te moeilijk zijn om te maken. 

Ingrediënten voor 2 personen
2 grote bieten (vers of voorgekookt)
halve rode ui
1,5 eetlepel sherryazijn
2 eetlepels olijfolie
1/4 theelepel suiker
1 theelepel tabasco
1 avocado
half bosje (zo'n 5 tot 10 gram) koriander
half bosje (zo'n 5 tot 10 gram) munt
75 gram verse of diepvries doperwtjes
75 gram veldsla
zout en peper

In het recept adviseert Yotam Ottolenghi om de bieten te blancheren. Dat betekent slechts 3 tot 5 minuten koken tot ze halfgaar zijn. Ik had deze keer voorgekookte bietjes gekocht, die waren wat zachter dan het recept voorschrijft. Wij hebben de harde variant dus niet uitgeprobeerd. 
Snijd de bietjes nadat je ze hebt gekookt en geschild in plakken van 2-3 mm. Doe ze in een kom. Snijd de rode ui in plakjes. Voeg deze bij de biet en doe hierbij de azijn, olijfolie, suiker, tabasco en zout en peper. Laat 15 minuten intrekken.
Snijd de avocado in plakjes. Doe samen met de veldsla in een kom. Voeg hier gehakte koriander en munt aan toe. Zet water op en breng aan de kook. Blancheer de doperwten en spoel ze af met koud water. Voeg de erwten toe aan de veldsla. Meng het bietenmengsel door de sla en klaar is kees. Eet smakelijk!

zondag 5 juli 2015

Zoete aardappel met gekarameliseerde ui en een gepocheerd ei



Tijd voor een kookupdate. Sinds maart hebben we verschillende recepten uitgeprobeerd. Soms gesmuld, soms met gefronste wenkbrauwen tegen elkaar gezegd dat het recept tegen viel. Kookinspiratie genoeg. Bloginspiratie ver te zoeken. Maar vandaag doorbreek ik deze cirkel. Met name omdat we zo'n lekker gerecht hebben gegeten. Dit recept komt van het kookblog My New Roots. Ik zou iedereen aanraden van dit blog eens wat recepten uit te proberen. Zoals deze heerljke rode linzen soep. Dinsdag ga ik hier de restjes van nemen met naan brood en chutney......Ik loop op zaken vooruit: nu eerst het recept van deze overheerlijke zoete aardappel.

Ingrediënten voor 2 personen
500 gram zoete aardappel
1 grote rode ui
100 gram cherry tomaten
2 flinke handen spinazie
olijfolie
chili flakes
zout/peper
eieren 

Snijd de rode uien in ringen. Doe twee eetlepels olie in een koekenpan. Doe de uien in de pan met wat grof gemalen zout. Karameliseer de uien zo'n half uur tot drie kwartier op een laag vuur. Roer af en toe (niet te vaak anders worden ze niet bruin). Spoel de pan niet af als de uien klaar zijn. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de zoete aardappelen schoon en snijd in dunne ronde plakken (zo'n 6 mm). Smeer in met wat olijfolie en leg op bakpapier. Halveer de cherry tomaten en leg deze bij de aardappel op de bakplaat. Doe de aardappels en tomaten zo'n 20 minuten in de oven. 

Zet ondertussen een pan water op het vuur. 

Haal de uien uit de koekenpan en zet apart. Doe twee flinke handen spinazie in de "uien" pan en roerbak deze. Je kunt tegelijkertijd met het pocheren van de eieren beginnen. In dit recept staat hoe je dit handig kan doen. 

Als alle ingrediënten klaar zijn, kun je beginnen met stapelen van de aardappels. Leg er vervolgens een bedje spinazie op en de gekarameliseerde ui. Leg de tomaatjes om het torentje. Voeg het gepocheerde ei toe. Strooi hier wat chili flakes over en voeg nog wat olijf olie toe. 

Eet smakelijk!





zondag 22 maart 2015

Overheerlijke Gekarameliseerde Knoflooktaart


Wat een verrukkelijke hartige taart!! Het staat in het boek Plenty. Eén van mijn favoriete kookboeken, maar dit is zo'n recept dat ik niet op het eerste gezicht zou uitkiezen.  Yika 2 las echter op het Viva forum (ja, u leest het goed) dat dit recept een aanrader is. En daar is helemaal niks van gelogen. Ik ben geen fan van hartige taarten en een recept dat knoflook als hoofd ingrediënt heeft....mwa... Maar deze taart wil ik iedereen aanraden. Dien de taart warm op met een simpele, knapperige salade. 

Ingrediënten voor 1 taart
375 gram roomboterbladerdeeg
3 middelgrote bollen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel balsamicoazijn
2,2 dl water
3/4 eetlepel kristalsuiker
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel tijm
120 gram verse romige geitenkaas (b.v. Rosary geitenkaas)
120 gram harde rijpe geitenkaas (b.v. van Woolsery)
2 eieren
1 dl. slagroom
1 dl. creme fraiche 
zout en zwarte peper

Neem een taartvorm met een losse bodem van 28 cm. doorsnee. Vet de taartvorm in en bekleed de bodem en de wand met bladerdeeg. Leg bakpapier over het bladerdeeg en voeg bakerwten toe (of een lading rauwe witte bonen, werkt ook prima). Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.

Haal ondertussen de knoflookteentjes los en pel ze. Snijd tevens de tijm en rozemarijn fijn. 

Verwarm de (hete lucht) oven voor op 180 graden. Haal de taartvorm uit de koelkast en bak de bodem 20 minuten met de bakerwten. Haal de bakerwten en het bakpapier na 20 minuten uit de taartvorm. Bak de bodem in 10 minuten goudbruin. Neem de vorm uit de oven, maar laat deze wel aan staan. Schakel de temperatuur wel terug naar 160 graden. 

Maak vervolgens de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water (dit is niet de 2,2 dl. water die in ingrediënten lijst staat). Breng het water aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten. Giet ze af. Droog de pan af, doe de teentjes erin en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook 2 minuten op hoog vuur. Voeg vervolgens de balsamicoazijn en 2,2 dl. water toe en breng aan de kook. Laat de knoflook 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer suiker, rozemarijn, gehakte tijm en 1/4 theelepel zout door de vloeistof. 



Laat het geheel nog 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflooktenen met een karamelsiroop zijn bedekt. Zet opzij.


Rasp de harde geitenkaas en strooi deze op de taartbodem. Verdeel ook de zachte geitenkaas over de bodem. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. 


Klop in een maatbeker de eieren, beide soorten room, 1/2 theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Giet dit over de taartvulling om de gaatjes te vullen. Let wel op: de kaas en knoflook moeten nog zichtbaar zijn. 


Zet de taart in de oven. Bak hem 45 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Serveer met sla. Eet smakelijk!!

zondag 22 februari 2015

Citroenige prei met kikkererwten, feta en dille


Ik heb veel kookboeken in de kast staan en op mijn computer links naar tientallen kookblogs. Uiteindelijk kook ik vaak in periodes uit een bepaald boek of blog. Op dit moment is My New Roots helemaal hot in huize Yika. Veel recepten die makkelijk te maken zijn, maar oh zo heerlijk. Zo ook deze. Ik vind prei altijd een wat lastige groente....soep...dat kan ik er mee maken...maar verder...?!? Nou een heerlijk gerecht met kikkererwten en feta bijvoorbeeld. 

Ingrediënten voor 2-3 personen
2 blikken kikkererwten van 400 gram
2 grote preien
250 ml. groente bouillon
100 gram feta
2 eetlepels extra vierge olijfolie 
1 theelepel vloeibare honing
sap en geraspte schil van 1 citroen
zeezout en peper
1 knoflook teentje
1 bosje dille

Snijd de prei diagonaal in plakjes. Was de prei. Doe dit voorzichter, want de plakjes moeten heel blijven. Zet een braadpan op het vuur en voeg 250ml water toe met een half bouillon blokje. Voeg als het water kookt de prei toe. Doe de deksel op de pan en laat zo'n 5 minuten stomen op middel hoog vuur. 

Snijd in de tussentijd de dille en feta fijn. Rasp de schil van de citroen. Maak de dressing door de olijfolie, citroensap en de honing door elkaar te mengen. Voeg de geperste knoflookteen en zout en peper toe aan het mengsel en klop het geheel tot een dressing. Doe de kikkererwten in de vergiet en was ze schoon. 

Schep de prei als deze gaar is uit de pan en doe in een schaal. Laat de bouillon in de pan. Voeg de kikkererwten en de helft van de dille toe aan aan de bouillon en verwarm 1-2 minuten. Schep de kikkererwten uit de pan en doe in de schaal met de prei. Voeg de dressing, citroenrasp, dille en feta toe en strooi er ruim peper overheen. 



Eet smakelijk

Mexicaanse zoete aardappel met avocado en limoen


Ik kan mij niet herinneren wanneer de zoete aardappel voor het eerst in Nederland in de schappen van de supermarkt lag. Ik heb de zoete aardappel voor het eerst geproefd in Rockbridge Baths in Virginia. Gebakken in de oven met gewone aardappels, mayonaise en sla uit de tuin. Inmiddels zijn deze aardappels, die overigens groenten zijn, ook ingeburgerd in Nederland. In dit gerecht gaat hij terug naar zijn roots. Namelijk een Mexicaans geïnspireerd gerecht waar de zoete aardappel oorspronkelijk vandaan komt. Het recept heb ik gevonden op de site My New Roots. Daar heet het heel sexy Sweet Potato Skillet Hash.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen
1,5 eetlepel (kokos) olie of boter
2 theelepels hele komijn zaadjes (of 1 theelepel komijnpoeder)
2 theelepels hele koriander zaadjes (of 1 theelepel korianderpoeder)
1/2 theelepel chili vlokken
zee zout
2 middelgrote rode uien
3 middelgrote zoete aardappelen
125 ml-175 ml groente bouillon
eieren
bosje verse koriander
avocado
limoen
tortilla wraps
tabasco
creme fraiche 

Vijzel de koriander en komijn zaadjes. Zet een braadpan op het vuur en laat de olie warm worden. Voeg de kruiden en chilli vlokken toe en bak ongeveer 1 minuut.


Snijd de uien in ringen. Voeg toe in de pan met wat zeezout en laat 1 minuut bakken. Zet het vuur lager en karamelliseer de uien door ze zo'n 20-30 minuten zachtjes te laten bakken.




Voeg de zoete aardappel toe en meng door de uien en kruiden. 


Voeg de groente bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat de aardappels 15 minuten koken. Als de aardappels na deze minuten nog niet gaar zijn, doe dan de deksel weer op de pan en stoom nog eens 5 minuten. Als er nog water in de pan zit als de aardappels gaar zijn, haal dan de deksel van de pan en laat het laatste water verdampen.
Maakt kuiltjes in de pan. Breek de eiren en doe deze in een kuiltje. Reken 1 ei per persoon. Doe de deksel op de pan en laat de eieren in 3 tot 5 minuten gaar worden. 



Voeg als de eieren klaar zijn de koriander toe. 


Snijd de avocado en limoen in partjes. Leg wat avocado en limoen partjes op een bord en serveer de aardappels met een tortilla. Wij vonden de aardappels een klein beetje droog en het leek ons achteraf lekker om er een klodder creme fraiche bij te serveren. Voeg naar smaak limoensap en tabasco toe. 


zondag 11 januari 2015

Preisoep met venkel, kurkuma en walnoten


De yika's maken al jaren een preisoep met mosterd en aardappel of....we kopen het gewoon in blik. Onze eigen versie blijkt dan altijd net iets lekkerder te zijn, maar gemak is op sommige momenten doorslaggevend. Ik was vandaag bijna gezwicht voor gemak. Na een bruin biertje van De Leckere had ik geen zin meer om te koken en was de verleiding van een restaurant groot (oke...het waren 2 biertjes). Gelukkig zijn de yika's met zijn tweeën en houden we elkaar af en toe wat in toom. We hebben gezellig samen gekookt. Voor het eerst een recept van the first mess. Deze soep overtreft het standaard recept met aardappel en mosterd. Echt heerlijk. Wij aten het samen met deze rucola salade

Ingrediënten voor 4 kommen soep
3 preien (niet van die hele dikke)
1,5 venkel
1 elstar appel
700 ml. groentefond of bouillon
2 eetlepels olijfolie (oorspronkelijke recept is druiven olie. Wij hebben naast 2 eetlepel olie 1 eetlepel zoete azijn toegevoegd)
1/2 cup walnoten (wij hebben ongeveer 75 gram gebruikt)
4 takjes tijm
2 theelepels kurkuma
zeezout en peper
maple syrup

Snijd de prei in ringen. Haal van de venkel het groen en leg apart. Snijd de venkel in dunne plakken. Schil de appel, haal het klokhuis er uit en snijd in blokjes. Hak de tijmblaadjes. De zachte steeltjes kunnen worden meegehakt, bij de hardere steeltjes moeten de blaadjes er af worden gehaald. 

Zet een pan op het vuur en laat de olijfolie met 1 eetlepel azijn heet worden. Voeg de prei en tijm toe en laat in 4 minuten zacht worden. Voeg de venkel en appel toe. Roer door elkaar en voeg dan de kurkuma toe. Roer opnieuw door elkaar en laat 4 minuten bakken. Voeg de walnoten toe en breng op smaak met zout en peper. 

Voeg de fond of bouillon toe. Breng aan de kook en laat zo'n 12 minuten sudderen. Voeg de soep in een blender of staafmix het geheel. In de blender wordt de soep waarschijnlijk van gladder. Ten minste...dat lijkt zo op de foto's op het blog. Wij gebruiken en staafmixer. 

Serveer de soep met het groen van de venkel, wat walnoten en een klein beetje (halve theelepel p.p.) maple syrup. Yika 1 vond het lekker om er een beetje groene tabasco door te doen, voor de pit. Yika 2 vond dat helemaal niet nodig. Do as you like, but take a bite first. 

Eet smakelijk!!

Rucola salade met sperziebonen, avocado en maanzaad dressing


Door verschillende recepten te koken merk ik dat ik vaker recepten door elkaar hussel of combineer. Dit is een salade die ik vaker heb gemaakt, maar vandaag gecombineerd met een dressing die van de week over een boerenkoolsalade ging. 

Ingrediënten voor 2 personen
50 gram rucola
100 gram sperziebonen
1 avocado
8 cherry tomaten
10 zwarte olijven

Dressing
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico azijn
1 theelepel dyonmosterd
1 theelepel maple syrup of honing
1 theelepel maanzaad
zout en peper

Snijd de sperziebonen in kleine stukjes en kook in water met zout gaar. Halveer de tomaten en olijven. Snijd de avocodo in stukjes. Meng alle ingredienten in een schaal. Meng alle ingrediënten voor de dressing en klop met een vork tot een egale dressing. Voeg toe aan de groenten. 

vrijdag 2 januari 2015

Stoof met bonen, boerenkool en gerookte paprika poeder



Stoof....soep..?? Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Ik hou mij aan de originele titel, een stoof. Dit recept vond ik op ons nieuwe kookblog whalhalla: My New Roots. Het recept komt echter toe aan miss Martha Stewart. Zij heeft deze Garlicky Kale and White Bean Stew bedacht op één van haar Meatless Mondays. Heeft deze dame niet ooit in de gevangenis gezeten? Misschien bedacht ze deze eenvoudige, maar heerlijke stew wel daar.

De afmetingen zijn op zijn Amerikaans.  Excuus hiervoor. Ik heb thuis een set met cups en ben tijdens het koken vergeten de cups te wegen om te vertalen naar grammen. U kunt een theekop gebruiken als "cup" of naar een kookwinkel gaan en ook zo'n handig setje kopen.

Ingrediënten
2 cups groenten bouillon (wij gebruikten de knoflook groente bouillon van de Kleinste Soep Fabriek)
2 cups boerenbool
2,5 cups witte bonen (cannellini of lima bonen)
5 laurier blaadjes
1 blik gepelde tomaten
1 theelepel gerookte paprika poeder
6 kleine knoflookteentjes
2 middelgrote uien
zeezout en peper
3 gedroogde chilipepers
(kokos) olie

Snijd de uien in dunne ringen en hak de chilipepers. Zet een pan op het vuur en doe 2 eetlepels olie in de pan. Voeg de uien samen met de laurier, chilipeper, snuf zeezout en de paprika poeder in de pan. Bak tot de uien zacht zijn. Voeg dan de knoflook toe. Bak mee. Als de pan erg weinig vocht/olie bevat, voeg dan een scheutje van het vocht van de tomaten toe. 

Voeg de bonen, bouillon, boerenkool en gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen. Breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper.




Serveer met een beetje olijfolie.