zondag 22 april 2012

Saucijs op brood

Het betreft hier natuurlijk niet echt een recept. Ik heb voor dit gerecht slechts een saucijs gebakken en op brood gedaan met grove mosterd en wat boter.


Op tweede Paasdag was het verrassend mooi weer en ik besloot samen met J. een frisse neus te gaan halen in het Amsterdamse Bos. Uiteraard mag de Geitenboerderij dan niet worden overgeslagen. Het leuke van de Geitenboerderij is, dat ze daar niet alleen geiten hebben, maar je er ook voor een goede prijs Demeter vlees kan kopen!













Heel leuk om eens te bezoeken! Het vlees is diepgevroren, dus je kan gewoon rustig weer naar huis fietsen zonder je zorgen te maken over het vlees in je rugzak. Ik ben iets minder enthousiast over hun digitale kwaliteiten, maar uiteraard toch ook een link naar de site:http://www.geitenboerderij.nl/Een saucijs op brood dus....en het smaakte echt heerlijk! Mals en gekruid vlees. 



Men zegt dat het ook belangrijk is om altijd wat groenten te eten (200 gram meen ik). Mijn opa Kip maakte de komkommer altijd net iets lekkerder. Geen gewone en in mijn kinderogen saaaaie plakjes komkommer, maar lekker met zout, peper en een grote scheut witte wijn azijn. Heerlijk fris en zuur!

Kweken II

De komkommer- en tomatenplanten groeien gestaag verder! Toch maak ik mij zorgen... Ik heb zojuist gelezen dat ik het beste ieder plantje in een eigen potje kan zetten?! Zie de bush die ik er van heb gemaakt.En die vliegjes....gaan die later in het proces nog een probleem vormen?? 




















Een komkommer in de supermarkt kopen veroorzaakt een stuk minder stress. Het zal wel zoiets zijn als sporten: als je het eenmaal hebt volbracht voelt het heerlijk! Het zorgelijke is dat ik geen enkele sport langer dan een paar weken kan volhouden. Een structureel gebrek aan discipline. Misschien biedt dit boek de uitkomst:



zaterdag 21 april 2012

Cheesecake

We gingen naar de bioscoop en kregen een kookboek. Heus. Bij de ingang van de zaal deelde een jongen kookboeken uit. Kijk, dat zijn nog eens leuke verrassingen. Vooral wanneer ze in je handen worden gedrukt zonder verplicht praatje.

Voor de Albert Heijn (waar wij zo min mogelijk proberen te komen) delen  vlotte types in windjack met opdruk regelmatig Het Parool, De Volkskrant of Het NRC uit. Maar even meegrissen, ho maar. Nee, dan wil die studentikoze jongen toch even weten of je "vaker Het Parool leest" Juist, ja.

De film ben ik vergeten. Maar in het kookboek troffen we de lekkerste cheesecake ever aan. Niet dat wij zulke experts zijn. Om eerlijk te zijn: dit was de eerste cheesecake die we maakten. Maar lekker was  'ie. Absoluut.

Uit:  koken zonder studeren

Ingredienten:

200 gram digestive koekjes of bastognekoekjes (wij gebruikten bastognekoekjes)
100 gram boter
200 gram suiker
500 gram roomkaas
3 eieren
2 limoenen (zest en sap)
2 eetlepels bloem
300 gram creme fraiche

Verkruimel de koekjes tot zand. Giet de gesmolten boter erdoorheen en meng met verkruimelde koekjes. druk dit koekmengsel gelijkmatig op de bodem van een ingevette en bebloemde taartbodem. Laat het in de koeling 20 minuten hard worden.

Verwarm de over voor op 150 graden. Suiker en kaas kloppen in de keukenmachine of anders met een garde in een ruime kom. Daarna een voor een de eieren en alle andere ingredienten toevoegen. Als laatste de limoenrasp en sap erbij.

Dit mengsel op de bodem gieten en 50 minuten op 150 graden afbakken. Minimaal 2 uur in de koelkast laten afkoelen.





Wij maakten 'm af met slagroom en enkele frambozen, maar dat hoeft natuurlijk niet!

maandag 16 april 2012

Courgettekoekjes

Courgettekoekjes. Zien er leuk uit en smaken nog beter. Ideaal voor een feestje. Of nog beter: voor een feestje in het park. In zo'n mooie schaal op een geblokt picknickkleed. Nu is het nog te koud, maar tussen de grijze wolken piept de blauwe lucht. De knoppen aan de boomtakken en tere bloesem zeggen genoeg: de lente komt eraan!

Naar een recept van Claudia Roden. Ik doe iets meer kruiden door het beslag dan Claudia zegt, maar dat is "trial and error". Of in goed Nederlands: "gewoon proberen".

Voor 4 personen (ca. 20 -25 courgettekoekjes):
1 grote witte ui
3 eetlepels zonnebloemolie
500 gram courgette, fijngehakt
3 eieren
3 eetlepels bloem
zwarte peper
3 takjes munt, fijngesneden
3 takjes dille, fijngesneden
200 gram feta
olie om in te bakken

Fruit de ui op halfhoog vuur lichtbruin. Voeg de courgette toe en roerbak ze beetgaar. Klop in een kom de eieren en bloem goed door elkaar (glad beslag). Voeg peper (zout hoeft niet - feta is al zout genoeg) en kruiden erdoorheen. Meng alles goed door elkaar.
Bestrijk de bodem van een koekenpan (anti aanbaklaag) met olie.  Schep er steeds "bergjes" van ongeveer 2 eetlepels beslag in. Of kijk goed naar deze foto : ) 


Keer de courgettekoekjes eenmaal om zodat ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.Kun je de courgettekoekjes niet allemaal op? Geen probleem. De volgende dag zijn ze nóg lekkerder. Dan hebben de kruiden pas echt hun werk kunnen doen.

zondag 8 april 2012

Salade met appel, bleekselderij, citroen en haloumi



Dit is de salade van 2012! Op het eerste gezicht zou ik deze salade zelf niet hebben gemaakt. Ik houd niet van salade met fruit (of überhaupt fruit in een hoofdmaaltijd), maar toen ik afgelopen week bij mijn zus ging eten had ik niet veel keus. En dat was maar goed ook, want het bleek een salade te zijn om je vingers bij af te likken. HEERLIJK! Het recept is niet door mijn zus zelf bedacht, maar heeft enige tijd geleden in de Delicious gestaan. 

Ingrediënten voor 2 personen
15 gram Peterselie blad
3 strengen bleekselderij en 10 gram van het blad
1 1/2 kleine rode appel
1 1/2 eetlepel pijnboom pitten
2 theelepels ingemaakte citroenschil (mag ook met gewone citroen)
100 ml olijfolie
50 gram bloem
200 gram haloumi
aantal citroenpartjes naar smaak

Dressing
1 eetlepel slagroom
1/2 theelepel citroenrasp
1 eetlepel citroensap
snufje kristal suiker
snufje zout
60 ml olijfolie

Begin met het maken van de dressing. Voeg de citroenrasp, slagroom, olie, suiker en zout bij elkaar en schud goed. Het is handig hier bijvoorbeeld een jampotje voor te gebruiken, want dan kan je de dressing goed schudden, zodat de suiker en het zout oplossen. 

Zet een pan op het vuur en rooster de pijnboompitjes. Snijd de appel en de bleekselderij in fijne plakjes en doe deze beide in een saladeschaal. Voeg de citroenschil, citroenpartjes, peterselie en het blad van de bleekselderij toe. Als de pijnboompitjes bruin zijn kunnen deze ook worden toegevoegd aan de schaal. Snijd de haloumi in dunne plakken en haal door de bloem. Doe ongeveer 100 ml olie in een pan en laat deze heet worden. Bak/frituur de haloumi licht bruin. Laat de haloumi uitlekken op keukenpapier en voeg vervolgens toe aan de salade. Meng de dressing door de salade. Serveer er bijvoorbeeld pompoen soep bij.


dinsdag 3 april 2012

Roti Kip Kerrie

De titel roti kip kerrie kan verwarring veroorzaken. Eigenlijk is dit alleen een recept voor kip kerrie. De roti's koop ik namelijk altijd gewoon in de toko. Ik vind het erg veel moeite om zelf te maken en uit de toko smaken ze heerlijk. Wel zo makkelijk.
Een goed roti recept zou generaties lang mondeling moeten worden overgedragen om uiteindelijk héél misschien een keer publiek te worden gemaakt. Helaas heb ik dan ook tot op heden nog geen goed Surinaams kookblog gevonden. Ik hoop dat de website http://www.pikantepimpernel.nl/ binnenkort echt in de lucht komt, maar tot die tijd is het speuren. Uiteraard zijn er genoeg roti recepten op het internet te vinden, maar niet allemaal even inspirerend. Ik heb de recepten naar smaak samengevoegd en heerlijke gegeten. Hopelijk jullie ook. Het is wel belangrijk om goede kerrie te kopen, bijvoorbeeld de Kerrie Massala van H. Nandan.  

Ingrediënten voor 2 a 3 personen
4 eetlepels olie
1 ui (in ringen)
1 spaanse peper/madame jeanette (fijn snijden)
2 knoflooktenen (in plakjes snijden)
3 cm gember (fijn raspen)
1 theelepel gemalen komijn.
1,5 eetlepel tomatenpuree
400 gram biologische kippendijen (in stukjes)
2  eetlepel kerrie massala
4 middelgrote aardappels (in stukjes)
Ongeveer 500 ml kippenbouillon
200 gram haricoverts of kouseband
100 gram witte kool
zout/peper

Eieren
2/3 eieren
1 eetlepel kerrie massala
1 eetlepel boter

Kip Kerrie
Snijd de ui in ringen met een spaanse peper/madame jeanette en 2 knoflook. Bak in twee eetlepels olie tot ze glanzen. Rasp de gember in de pan. Bak even kort mee en voeg dan 1,5 eetlepel tomatenpuree toe. Laat deze minuut meebakken. Voeg de kip toe en bak bruin met zout en peper. Voeg 1 (grote) eetlepel kerrie massala toe. Als dit heeft gebakken voeg dan nog 1 eetlepel olie toe. Bak de kippendijen gaar. Snijd de aardappels in blokjes en voeg toe. Doe hierbij ook nog 1 eetlepel kerrie massala en een theelepel komijn. Even mee laten bakken. Voeg de bouillon toe (alles net onder water). Zet een pan water op voor de kouseband en kook deze beetgaar. Als de aardappels gaar zijn, voeg de gekookte kouseband en de witte kool toe aan de pan. Even doorscheppen en klaar is kees. Piep de roti's een paar seconden op in de magnetron of een paar minuten in de oven. 

Eieren
Kook de eieren. Voeg 1 eetlepel boter toe aan koekenpan en bak de gekookte eieren. Bestrooi ze, terwijl ze bakken, met 1 eetlepel kerrie massala. Serveer bij de roti kip kerrie één ei per persoon.



zondag 1 april 2012

Curry met tempeh, aardappel en tomaat

Het World Wide Web is een prima plek om recepten te zoeken en vervolgens in de keuken uit te proberen. Één van onze favoriete sites is 101 Cookbooks (zie kijk ook eens naar....). Gezien het lente maar toch ook een beetje koud is, vonden wij het een perfecte avond voor een curry. We hebben amandelen en mangochutney toegevoegd aan het recept en in plaats van de tempeh te koken, hebben we het even gebakken met wat extra kerrie massala. Voor de niet vegetariërs onder ons: de tempeh kan ook vervangen worden door (biologische) kippendijen. 
In het ingrediënten overzicht staat 1/4 van dit en 1/2 van dat....super onhandig denken jullie dan wellicht, maar ga eens naar de kookwinkel DEKSELS in de Haarlemmerstraat. Daar kan je een handig setje met tablespoons/theespoons kopen! 

Ingrediënten voor 3 personen
500 gram kleine aardappelen (halveren)
200 gram tempeh (in blokjes)
2 theelepels zout
1 eetlepel boter
3 eetlepels extra virgin olijf olie
1 grote witte ui (fijn gesneden)
2 theelepels kerrie massala
1 theelepel komijnzaad
1/4 theelepel kurkuma
1/2 theelepel cayenne peper
1 blik tomatenblokjes (400ml)
3/4 blik water
Scheut room
Hand koriander
schaafsel van amandelen
Creme Fraiche

Zet een pan met water op en kook de aardappels beetgaar. Voeg 1 eetlepel boter en 2 eetlepels olijfolie toe en bak de ui op een laag vuur zacht. Voeg 1 eetlepel kerrie massala, de komijnzaad, de kurkuma en de cayenne peper toe. Laat 30 seconden mee bakken. Voeg dan de tomatenblokjes, het water en zout toe. Als het warm is kan er een scheut slagroom (ongeveer 75 ml) bij. Blender met een staafmixer. Als de aardappels gaar zijn, kunnen ze aan de pan worden toegevoegd. Zet een koekenpan met 1 eetlepel olie op en voeg 1 eetlepel kerrie massala toe. Als de curry poeder even heeft gebakken kan de tempeh worden toegevoegd. Bak licht bruin. Als de tempeh gebakken is, kan deze worden toegevoegd aan de pan met curry. Rooster het amandelschaafsel bruin en meng met 1 hand koriander. Doe de curry in een kom, strooi wat amandelen met koriander over het geheel en een lepel crème fraiche. Tijdens het eten is het heerlijk om mango chutney toe te voegen. Ook lekker om met NAAN brood te serveren!

Kweken

Komkommer kopen is leuk - zelf komkommers kweken leuker!