zondag 1 april 2012

Curry met tempeh, aardappel en tomaat

Het World Wide Web is een prima plek om recepten te zoeken en vervolgens in de keuken uit te proberen. Één van onze favoriete sites is 101 Cookbooks (zie kijk ook eens naar....). Gezien het lente maar toch ook een beetje koud is, vonden wij het een perfecte avond voor een curry. We hebben amandelen en mangochutney toegevoegd aan het recept en in plaats van de tempeh te koken, hebben we het even gebakken met wat extra kerrie massala. Voor de niet vegetariërs onder ons: de tempeh kan ook vervangen worden door (biologische) kippendijen. 
In het ingrediënten overzicht staat 1/4 van dit en 1/2 van dat....super onhandig denken jullie dan wellicht, maar ga eens naar de kookwinkel DEKSELS in de Haarlemmerstraat. Daar kan je een handig setje met tablespoons/theespoons kopen! 

Ingrediënten voor 3 personen
500 gram kleine aardappelen (halveren)
200 gram tempeh (in blokjes)
2 theelepels zout
1 eetlepel boter
3 eetlepels extra virgin olijf olie
1 grote witte ui (fijn gesneden)
2 theelepels kerrie massala
1 theelepel komijnzaad
1/4 theelepel kurkuma
1/2 theelepel cayenne peper
1 blik tomatenblokjes (400ml)
3/4 blik water
Scheut room
Hand koriander
schaafsel van amandelen
Creme Fraiche

Zet een pan met water op en kook de aardappels beetgaar. Voeg 1 eetlepel boter en 2 eetlepels olijfolie toe en bak de ui op een laag vuur zacht. Voeg 1 eetlepel kerrie massala, de komijnzaad, de kurkuma en de cayenne peper toe. Laat 30 seconden mee bakken. Voeg dan de tomatenblokjes, het water en zout toe. Als het warm is kan er een scheut slagroom (ongeveer 75 ml) bij. Blender met een staafmixer. Als de aardappels gaar zijn, kunnen ze aan de pan worden toegevoegd. Zet een koekenpan met 1 eetlepel olie op en voeg 1 eetlepel kerrie massala toe. Als de curry poeder even heeft gebakken kan de tempeh worden toegevoegd. Bak licht bruin. Als de tempeh gebakken is, kan deze worden toegevoegd aan de pan met curry. Rooster het amandelschaafsel bruin en meng met 1 hand koriander. Doe de curry in een kom, strooi wat amandelen met koriander over het geheel en een lepel crème fraiche. Tijdens het eten is het heerlijk om mango chutney toe te voegen. Ook lekker om met NAAN brood te serveren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten