zondag 24 juni 2012

Daging Besengek met haricoverts en tomaat

De film Jiro Dreams of Sushi leert ons dat er soms jaren nodig is om tot perfectie te komen. De leerlingen van de sushimasterchef Jiro Ono moeten ten minste 10 jaar in de leer alvorens zij zelfstandig sushi mogen maken. Eén leerling vertelt in de film dat hij in een half jaar 200 sushiomeletten heeft gemaakt en deze allemaal door Jiro werden afgekeurd. Het restaurant van Jiro Ono wordt dan ook als het beste sushi restaurant ter wereld gezien, waar het (vast staande) menu van 20 sushi's bijna €300 kost...

Kemirinoten

Aan sushi zal ik mij niet zo snel wagen, maar een lekker Indonesisch recept uit het kookboek Indische Keukengeheimen wil ik wel uitproberen. Voor het koken van een Indonesisch recept is het onvermijdelijk om naar de toko te gaan. Kemirinoten, trassi en limoenblaadjes zijn over het algemeen niet in de reguliere supermarkt te krijgen. In Amsterdam ga ik het liefst naar Don Yung op de Zeedijk (83). Hier kocht ik naast bovenstaande ingrediënten ook de laos die ik in de Daging Besengek moet gebruiken.

Ik heb dit recept voor de eerste keer uitgeprobeerd en het heeft zeker nog wat verfijning nodig (hopelijk minder dan 10 jaar). Ik mis vergelijkingsmateriaal, want om eerlijk te zijn heb ik nooit bij een goed Indonesisch restaurant gegeten. Toch vond ik mijn eerste poging lang niet slecht. Het kookboek is erg kort over de manier waarop de ingrediënten moeten worden gebruikt. De site Wegwijs in de Aziatische Keuken heeft mij hierbij goed geholpen!

                       
Boven:gember. Beneden:laos. Het is net als
gember een wortel, maar het heeft een andere
smaak!!

Ingrediënten voor 2 personen
250 gram runderlappen/sukadelappen (in blokjes gesneden)
1 middelgrote ui (in ringen gesneden)
1 teen knoflook (in dunne plakjes gesneden
1 kemirinoot (fijn gestampt)
1 theelepel sambal oelek 
1 stuk laos van ongeveer 3 cm. (geschild en in tweeën gesneden) 
1 stuk gember van ongeveer 3 cm. (geschild en in tweeën gesneden)
1 vers limoenblad (bij de toko te koop, vaak ingevroren) 
1 laurierblad
1 stuk sereh van ongeveer 3 cm. (onderste stukje. In tweeën gesneden)
1/4 theelepel kurkuma
1/4 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
1/4 theelepel komijnpoeder
1/4 theelepel zout
snufje suiker
stukje tamarindepulp opgelost in 1 eetlepel water (dit heet asem)
1/4 theelepel trassi opgelost in 1 eetlepel water
200 ml kokosmelk
blokje van 3 bij 3 cm. santen (geconcentreerde kokos. In blok te verkrijgen bij de A.H.)
2 longdrinkglazen water 
2 eetlepels olie
150 gram haricoverts (gehalveerd)
2 tomaten (in blokjes gesneden)
100 gram zilvervliesrijst 

Voeg het gesneden vlees toe aan een pan met water met de laurier, laos, sereh, gember en het limoenblad. Breng het aan de kook en giet dan af. Ik weet niet waarom het vlees moet worden gekookt, dit staat niet in het kookboek vermeld. Mogelijk krijgt het vlees op deze manier de frisse smaak van het limoenblad en de anderen ingrediënten. 
Fruit de ui en de knoflook. Voeg de gestampte kemirinoot, kurkuma, paprika-, koriander-, komijnpoeder en het zout toe. Roer goed door de pan. Voeg dan de sambal, trassi en tamarinde/asem toe. Goed omscheppen. Voeg daarna het vlees toe. Ik heb de andere ingrediënten (loas, sereh etc) ook toegevoegd. Overgiet met kokosmelk en voeg zout en een beetje suiker naar smaakt toe.



Ik heb het vlees bijna 5 uur laten pruttelen. Toen was het pas zacht. De duur is afhankelijk van de malsheid van het vlees. Tussendoor vooral veel blijven proeven! Ik heb na 1 uur de sereh, laos, gember, laurierblad en het limoenblad verwijderd. Ik heb het blokje santen toegevoegd met 1 glas water. De Daging Besengek mag niet te droog zijn. Doe er indien nodig nog een glas water bij. Het vlees moet echt kunnen sudderen in de saus. Kook als het vlees gaar is de rijst (zoals beschreven op het pak). Snijd de haricoverts en voeg deze aan de pan toe. Na 5 minuten kunnen de tomaten ook in de pan. De haricoverts zijn ongeveer na 8 a 10 minuten beetgaar.

SELAMAT MAKAN!

vrijdag 22 juni 2012

Bladerdeegtaartje met uienmarmelade, feta en panchetta


Waterskiën….moet je dat na je 15de nog uitproberen (als je botten niet meer flexibel zijn en je niet meer gewend bent om te vallen)?? Misschien wel, want het is erg leuk! Misschien ook niet, want de volgende dag kan je niet meer lopen van de spierpijn! Van vermoeidheid maak je gekke bewegingen. Zo ook ik. Knal paarse teen. Maandag om 8.00 uur de dokter gebeld en die vond het verstandig als ik om 10.00 uur even langs zou komen. Tijdens het wachten op de bank eindelijk eens gekeken naar 24kitchen. De Australische kok Donna Hay maakte die ochtend een heerlijke bladerdeegtaartje met uienmarmalade, feta, aardappel en panchetta. Ik heb het die ochtend direct op een kladblaadje geschreven.

Uiteraard is sporten met die zielige teen ook wat lastig, dus vanmiddag bij Eriks Delicatessen lekkere panchetta gekocht. Een mooie vette panchetta die een klein beetje zoet smaakt. De uienmarmelade was vreemd genoeg niet in de winkel te vinden, dus die heb ik maar zelf gemaakt. Dit recept kun je hier vinden.
 
Ingrediënten voor 2 personen
4 bladerdeegvellen
3 kleine vastkokende aardappeltjes
verse rozemarijn
8 plakjes pachetta
1/2 blok feta
uienmarmelade

Ontdooi vier vellen bladerdeeg. Kook ondertussen de aardappels met schil gaar. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aardappels als ze gaar zijn in dunnen plakjes. Doe naar smaak uienmarmelade met zo min mogelijk vocht op het bladerdeeg. Zo min mogelijk vocht, omdat het bladerdeeg anders niet goed gaar wordt. Houd de randjes van de bladerdeeg vrij, zodat je ingrediënten mooi blijven liggen en niet over de randen glijden. Voeg bovenop de uienmarmelade de dunne plakjes aardappel toe. Grove stukken feta, rozemarijn en daar bovenop de panchetta.


Vervolgens voeg je de verse rozemarijn toe en bak je het geheel 25 minuten in de oven. Heerlijk recept en snel klaar! Serveer er een frisse rucola salade bij met wat tomaat.  

Je zou het zo niet zeggen, maar het smaakte verrukkelijk!

Uienmarmelade


Uienmarmelade is heerlijk bij (geiten) kaas en vlees. In de winkel is het niet altijd te krijgen. Gelukkig kun je het ook heel makkelijk zelf maken. 

Ingrediënten voor de marmelade
400 gram uien (rood of wit)
2 eetlepel boter
1 eetlepel olie
1 teen knoflook
2 gedroogde chili pepers
1 theelepel tijm
2 eetlepels basterd suiker
peper/zout
150 ml rode wijn
70 ml rode wijn azijn
40 ml port
Halveer de uien en snijd deze 
en de knoflook in dunne plakjes. Voeg boter en olie toe aan een hete pan. Zodra boter en olie heet zijn, kunnen de uien en de knoflook worden toegevoegd. Laat het vuur hoog staan. Roer ze door de olie en boter, zodat ze mooi glanzen. Voeg dan de tijm, chili en suiker toe. Roer alles nog een keer goed door en zet het vuur laag. Laat de uien 40 minuten sudderen, zodat ze mooi zacht worden en al het vocht weg is. Voeg na 40 minuten de rode wijn, azijn en port toe en laat het geheel zo’n 10 a 15 minuten op een hoog vuur sudderen. Het vocht moet ongeveer met 2/3 worden ingekookt. Roer af en toe door. De marmelade is klaar als het vocht een siroopachtige structuur krijgt.


 Heerlijk op een broodje met Parmaham












vrijdag 15 juni 2012

Kweken III


















Mijn tomatenplanten groeien erg goed. Deze vier kreeg ik van mijn vader. J. en ik waren een week in Drenthe en hij was zo lief voor Poes en mijn planten te zorgen. Bij thuiskomst stonden deze tomatenplantjes (toen nog klein) op het aanrecht. Er lag een briefje bij met het bericht dat ik mijn zelf gekochte tomatenplanten veel te veel water had gegeven. Hij had er twee kunnen redden en vier nieuwe bij gekocht. Uiteraard met de instructie voorzichtig te zijn met water!
En de komkommerplanten....tja.... Die heb ik buiten gezet om mijn Frans balkon. Slechte keus:

dinsdag 12 juni 2012

Romige paprika-pompoensoep

Ik probeer volgens de  seizoenskalender te koken. Omdat ik nu eenmaal geen boer ben, tweehoog achter in de stad woon en ook weleens naar de film wil, lukt dat niet altijd. Op momenten dat ik geen zin heb in die - volgens de seizoenskalender- zeer verantwoorde snijbiet, is een supermarkt die aardbeien in de winter en pompoen in de zomer verkoopt best fijn. Maar ik doe m'n best. En op momenten dat ik iets minder m'n best doe, kan het zijn dat ik in juni een pompoen uit het schap pak. Een NO-NO volgens de seizoenskalender. Dus met enige schroom: romige paprika-pompoensoep. Naar een recept van diezelfde winkel: A.H.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 ui
- 1 kleine oranje pompoen
- 4 eetlepels vloeibare margarine
- 2 kruidenbouillontabletten
- 1 pot gegrilde paprika's (320 ml).
- 1 flesje finesse voor koken (250 ml)
- 1 zakje gemalen oude kaas

Ui pellen en snipperen. Pompoen mag je schillen, hoeft niet. Ik heb één keer geprobeerd om een pompoen te schillen. Vervolgens besloten mezelf dit NOOIT meer aan te doen. Het was niet goed voor de pompoen (bleef weinig van over) én niet goed voor mijn stemming. Ik gebruik pompoen met schil. Pompoen in kleine stukjes snijden.

In de soeppan margarine verhitten. Ui en pompoen toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes laten bakken. Bouillontabletten en 750 ml kokend water toevoegen. Soep aan de kook brengen en 15 minuten laten koken.


Gegrilde paprika's afgieten en in reepjes snijden. Gegrilde paprika en eventueel finesse room voor koken aan de soep toevoegen. Persoonlijk ben ik geen fan van kookroom, etc. Ik vind dat het de smaak afvlakt. In dit recept laat ik de kookroom helemaal weg. Mocht je de soep zonder room te sterk vinden, dan zou ik naar eigen smaak room toevoegen. Met een staafmixer de soep pureren en met zout en peper op smaak brengen.



Garneren met wat kaas en enkele reepjes paprika die je hebt achtergehouden. Of niet (zoals ik nu heb gedaan). Dik donkerbruin volkorenbrood past er prima bij. Dat had ik niet in huis dus geimproviseerd met een naambroodje.
 


zondag 10 juni 2012

Lamsstoof met kaneel, pruimen en geroosterde amandelen

Helaas heb ik van dit gerecht geen foto's gemaakt. Ik neem hiermee een risico, want ik koop zelf alleen kookboeken waar ook mooie foto's in staan. Omdat het zo lekker is, toch alvast het recept. Het vlees combineert heerlijke met couscous en aubergine. In het kookboek staat dat het vlees één uur moet worden gestoofd, maar dat vind ik veel te kort. Gewoon lekker lang laten sudderen (3 a 4 uur) op een laag vuur. 
(uit: Koken Zonder Studeren)


Ingrediënten voor 4 personen
750 gram lamsschouder
2 uien
2 teentjes knoflook
10 draadjes saffraan
1 kaneelstokje
1 eetlepel honing
1 eetlepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
75 gr. blanke amandelen
50 gr. gedroogde pruimen zonder pit
2 aubergines
400 gr. coucous
2 citroenen
1 1/2 bosje grof gehakte koriander
peper/zout
olijfolie
griekse yoghurt

Koop kwalitatief goed lamsvlees. Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in stukjes. Strooi er peper en zout over. Snipper de uien en knoflook. Voor een handige techniek om uien te snipperen zie dit voorbeeld op Youtube. Zet een pan op met 400 ml. water en een flinke snuf zout. Voeg de draadjes saffraan toe als het water warm is. 
Zet een braadpan op en verhit hierin 3 eetlepels olie. Bak het vlees in de braadpan bruin en roer goed los. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze 5 minuten op een halfhoog vuur mee. Schenk het kokende water bij het vlees en voeg het kaneelstokje, de honing, korianderpoeder, komijnpoeder en nog wat peper toe. Stoof het vlees een aantal uren tot het zacht is. Voeg een half uur voor het vlees klaar is de pruimen toe.
Rooster ondertussen ook de amandelen. Voeg 50 gram geroosterde amandelen toe aan het vlees. De overige 25 gram is voor de garnering bedoeld. 
Snijd de aubergines in blokjes en bak in 2 eetlepel olijfolie gaar. Haal de aubergine van het vuur en maak deze naar smaak aan met olijfolie, citroensap en grof gehakte koriander. Volg voor de bereiding van de couscous de gebruiksaanwijzing op de achterzijde van het pak. Ik vind het lekker om ook wat komijnpoeder, citroensap en olijfolie door de couscous te roeren. Zet bij dit recept ook een schaaltje griekse yoghurt op tafel. Heerlijk fris naast de couscous! Eet smakelijk.

zondag 3 juni 2012

Smoothie met banaan en aardbeien

Stiekem ben ik best een beetje blij dat het koeler is. Want warm is leuk, maar hitte? Hitte zorgt voor avonden dat slapen moeizaam gaat. Het is te warm, buiten is het nog licht en wat zoemt daar in de verte?
Dit terwijl ik de volgende dag weer fris & fruitig op het werk wordt verwacht. Ook niet echt een ontspannen gedachte, waardoor ik snel in slaap sukkel. Eerder andersom: onee, het is al half twaalf en IK SLAAP NOG NIET *paniek*. Linkerzij, rechterzij, dekbed over de schouders... arghhh, te warm. Dekbed naast het bed... te koud. Avonden waarop ik me afvraag waarom ik in hemelsnaam uberwitte gordijnen voor de slaapkamer kocht. Gordijnen die werkelijk al het licht van zo'n eindeloos lange zomeravond doorlaten. Die kocht ik vast op zo'n deprimerende grijze middag in november. 

Toen het nog zo heet was dat ik niet kon slapen, maakte ik deze smoothie. Omdat de hitte ongetwijfeld terugkomt, het recept. Of nouja. Met smoothies is het zo: pleur wat fruit in de blender - doe er naar smaak yoghurt of ijs bij - zoet het met sinasappelsap en/of honing - et voilla: een smoothie.

Ingredienten:
- Aardbeien (naar smaak)
- Bananen (naar smaak)
- Yoghurt (naar smaak)
- Sinasappelsap (naar smaak)
- Honing (naar smaak)




Even proeven en naar smaak ingredienten toevoegen:


In de koelkast:


Et voilla - een smoothie:


Yum: