zondag 10 juni 2012

Lamsstoof met kaneel, pruimen en geroosterde amandelen

Helaas heb ik van dit gerecht geen foto's gemaakt. Ik neem hiermee een risico, want ik koop zelf alleen kookboeken waar ook mooie foto's in staan. Omdat het zo lekker is, toch alvast het recept. Het vlees combineert heerlijke met couscous en aubergine. In het kookboek staat dat het vlees één uur moet worden gestoofd, maar dat vind ik veel te kort. Gewoon lekker lang laten sudderen (3 a 4 uur) op een laag vuur. 
(uit: Koken Zonder Studeren)


Ingrediënten voor 4 personen
750 gram lamsschouder
2 uien
2 teentjes knoflook
10 draadjes saffraan
1 kaneelstokje
1 eetlepel honing
1 eetlepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
75 gr. blanke amandelen
50 gr. gedroogde pruimen zonder pit
2 aubergines
400 gr. coucous
2 citroenen
1 1/2 bosje grof gehakte koriander
peper/zout
olijfolie
griekse yoghurt

Koop kwalitatief goed lamsvlees. Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in stukjes. Strooi er peper en zout over. Snipper de uien en knoflook. Voor een handige techniek om uien te snipperen zie dit voorbeeld op Youtube. Zet een pan op met 400 ml. water en een flinke snuf zout. Voeg de draadjes saffraan toe als het water warm is. 
Zet een braadpan op en verhit hierin 3 eetlepels olie. Bak het vlees in de braadpan bruin en roer goed los. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze 5 minuten op een halfhoog vuur mee. Schenk het kokende water bij het vlees en voeg het kaneelstokje, de honing, korianderpoeder, komijnpoeder en nog wat peper toe. Stoof het vlees een aantal uren tot het zacht is. Voeg een half uur voor het vlees klaar is de pruimen toe.
Rooster ondertussen ook de amandelen. Voeg 50 gram geroosterde amandelen toe aan het vlees. De overige 25 gram is voor de garnering bedoeld. 
Snijd de aubergines in blokjes en bak in 2 eetlepel olijfolie gaar. Haal de aubergine van het vuur en maak deze naar smaak aan met olijfolie, citroensap en grof gehakte koriander. Volg voor de bereiding van de couscous de gebruiksaanwijzing op de achterzijde van het pak. Ik vind het lekker om ook wat komijnpoeder, citroensap en olijfolie door de couscous te roeren. Zet bij dit recept ook een schaaltje griekse yoghurt op tafel. Heerlijk fris naast de couscous! Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten