dinsdag 31 juli 2012

Pasta met pesto en garnalen

Ik had vandaag niet zoveel zin om te koken, maar wel zin in iets lekkers. Een recept zonder al te veel werk en lekker zomers. Dit pasta gerecht kan ook vegetarisch worden gemaakt, door de garnalen weg te laten en bijvoorbeeld zwarte olijven toe te voegen. De lekkerste zijn paars. Pikzwarte olijven smaken vaak nergens naar. 

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram pasta (welke je zelf lekker vindt of toevallig in de kast hebt staan)
2 teentjes knoflook
1/2 spaanse peper met zaadjes (of zonder, als je niet zo van pikant houdt)
200 gram garnalen
2 eetlepels pesto
1 eetlepel balsamico azijn
1 bakje cherry tomaten 
handje verse basilicum (optioneel)
peper/zout
olijfolie

Breng water aan de kook en voeg de pasta toe. Kook de pasta zoals op de verpakking vermeld staat. Ik doe het meestal een paar minuten korter, want ik vind pasta al dente het lekkerst. Snijd de cherry tomaten door de helft en doe in kom (waar je later lekker makkelijk je eten uit kunt eten). Voeg 1 eetlepel balsamico azijn, wat zout en peper en verse basilicum toe.

Snijd de knoflook en peper in dunne plakjes. Zet, als de pasta bijna gaar is, een pan op het vuur en laat heet worden. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Voeg als de olie heet is de knoflook met peper toe. De knoflook mag niet bruin worden. Voeg de garnalen toe. Giet de pasta ondertussen af. Bak garnalen 2 a 3 minuten mee. Zet het vuur af. Voeg pasta toe aan tomaten en meng 2 eetlepel pesto door de pasta. Meng dan de garnalen door het geheel. Lekker!!
Op de foto erg flets van kleur. Maar ik beloof
dat het er in "real life" beter uit ziet!!

zaterdag 21 juli 2012

Quinoa met doperwtjes, munt en halloumi

Na een maand zomer lijkt het weer zich eindelijk aan te passen aan het seizoen. Langzaam wordt het iets warmer. Tijd voor een lekkere salade, die op het balkon of in het park kan worden genuttigd. Tussen de uitgeknipte recepten lag het recept "doperwten-tabouleh met gegrilde halloumi". Wij maakten er Quinoa met doperwtjes, munt en halloumi van en veranderden de dressing. De halloumi is verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt. Indien deze kaas in een bepaald gehucht niet te verkrijgen is, denken wij dat het ook goed te vervangen is door feta. Anders, maar wel een zoutige smaak. 

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram quinoa
200 gram halloumi
175 gram (diepvries) doperwten
2 strengen bleekselderij
1 eetlepel bleekselderij blaadjes
2 bos ui
1 handje muntblaadjes
1 bosje bladpeterselie (formaat van de A.H.)
sap van een 1/2 citroen
5 eetlepels olijfolie
peper/zout
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel honing
1 klein teentje knoflook

Zet een pan water op en voeg als het water kookt de doperwten toe. Kook de doperwten zo'n 3 minuten (wij houden van erwten met een lekkere bite). Snijd de bleekselderij in dunne plakjes en hak de munt en peterselie. 

                                   


Giet de doperwten af en spoel af met koud water, zodat ze in het vergiet niet doorkoken. Doe de erwten samen met de kruiden en selderij in een schaal. Weeg 150 gram Quinoa af en kook zoals op de verpakking staat vermeld. Snijd de Halloumi in blokjes en smeer in met 1 eetlepel olijfolie. Voor de dressing kunnen 4 eetlepels olijfolie worden gemengd met het sap van een 1/2 citroen. Voeg vervolgens de komijn, knoflook, honing en peper/zout toe. Zet een grillpan op het vuur. Laat deze pan niet al te heet worden, want dan smelt de halloumi veel te snel (dit hebben wij ervaren, zoals te zien is op de foto). Grill zodat de halloumi mooie donker bruine strepen heeft (zoals niet te zien is op foto ;-) ). 
Voeg de quinoa aan de schaal met erwten en kruiden toe. Hussel de dressing door het gerecht en garneer op het laatst met de halloumi. Een heerlijk frisse salade met een zoute bite.

 

vrijdag 20 juli 2012

Broodje Bakkeljauw met zuur

Als ik na mijn werk het station Muiderpoort uitloop en geen zin heb om te koken, ga ik langs bij Lalla Rookh voor een broodje pikante bakkeljauw en een broodje moksie-metie. Heerlijk, ookal zijn ze altijd net iets te snel op. Met mooi weer koop ik er een biertje bij en ga lekker in het Oosterpark zitten. Uiteraard geeft dit ook inspiratie voor de thuiskok. Hoe maak ik mijn eigen broodje bakkeljauw...??
Ik heb wat gespeurd op het internet en vervolgens een pak bakkeljauw filet gekocht bij de toko. Filet, omdat mij dat makkelijk leek. Ik vond mijn poging smakkelijk, alleen het pluizen heb ik nog niet helemaal onder de knie. Hierdoor heeft mijn broodje iets grotere stukjes bakkeljauw dan bij de Surinamer. De smaak was ook niet hetzelfde, maar nogmaals...mijns inziens wel lekker.

Ingrediënten voor 4 broodjes
450 gram bakkeljauw
2 strengen selderij
2 uien
2 tenen knoflook
2 chilipepers (of uiteraard madame jeanette)
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel sambal
1 mespunt trassi
5 eetlepels plantaardige olie
4 pistoletjes

Bakkeljauw is gezoute en gedroogde kabeljauw. Het is dus belangrijk de vis eerst te ontzouten. Op de verpakking staat dat 10 minuten koken genoeg is. Ik heb dit echter één keer geprobeerd en de vis was toen nog heel erg zout. Spoel de bakkeljauw dus goed af en laat zo'n 3 uur weken in koud water. 

 
Ververs het water een paar keer. Na 3 uur kan de bakkeljauw in een pan water op het vuur worden gezet. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Proef (het dikste stuk bakkeljauw) of de vis voldoende ontzout is. Zo niet, ververs het water en breng opnieuw aan de kook. Giet de bakkeljauw af en laat afkoelen.
Snijd de selderij en knoflook in dunne plakjes. De uien kunnen in ringen worden gesneden. De chilipepers fijn hakken. Als de bakkeljauw is afgekoeld kan deze worden uitgeplozen. Met andere worden: met de vingers uit elkaar trekken.

Voeg 5 eetlepels plantaardige aan een hete koekenpan toe. Bak de selderij, knoflook, uit en chilipeper glazig. Voeg peper toe en de trassi. Meng het geheel, daarna kan de tomatenpuree en sambal worden toegevoegd. Laat twee minuten mee bakken. Vervolgens kan de bakkeljauw in de pan. 
Serveer de bakkeljauw op een pistolet met zuur.

Komkommer en uien in zuur

Bij Surinaamse broodje met bijvoorbeeld bakkeljauw wordt vaak zuur geserveerd. Heerlijk fris bij een pikant gerecht. Het is niet moeilijk om zuur te maken. Dit is verder geen Surinaams recept, maar wel heerlijk op een broodje met Surinaams beleg. Ik heb wat geimproviseerd en het smaakte goed.

Ingrediënten 
1 komkommer
2 grote rode uien
2 spaanse pepers
2 knoflook
2 chilipepers
5 peperkorrels
400 ml. water
300 ml. witte wijn azijn
75 gram suiker



Voeg het water, de azijn, knoflook (hoeft niet gepeld, wel kneuzen met mes), hele chilipepers en peperkorrels in een pan en zet op het vuur. Snijd de komkommer in dunne plakken, de ui in ringen en de spaanse peper (of madam jeanette) in de lengte.

Als het zuur in de pan kookt, voeg dan de suiker toe. Vervolgens kunnen de komkommer, uien en peper in de pan. Laat vijf minuten mee koken. Zet dan het vuur af en laat het geheel afkoelen. Als het geheel is afgekoeld kan het in de koelkast worden gezet. Na een paar dagen smaakt het zuur nog lekkerder!

Korma met kip, kikkererwten en spinazie

Hoewel sommige mensen koken uit een potje echt taboe vinden, zijn wij van mening dat het soms makkelijk kan zijn en ook nog erg lekker! Tja...principes...wij houden van gezond, maar ook van gemak. Hoe leuk koken ook is, toch hebben wij ook niet altijd zin om lang in de keuken te staan. Deze Korma pasta kocht ik bij mijn biowinkel (Ekodis) om de hoek, maar de Patak Korma Pasta in de A.H. is ook prima (iets lekkerder zelfs!). Dan zou ik wel echt de pasta aanraden en niet de pot met Korma saus. 

Dit recept is ook goed vegetarisch te maken. In plaats van kip kunnen dan Quorn blokjes worden gebruikt!

Ingrediënten voor 2 personen
100 gram Korma Pasta
400 ml. Kokos room
200 ml. Tomatenblokjes
2 knoflookteentjes
1 middelgrote witte ui
1 kleine rode ui
1 duim gember
1 gedroogde chili peper
400 gram kikkererwten uit blik
150 gram kipfilet
twee flinke handen baby leaf spinach of wilde spinazie
2 flinke lepels volle kwark of griekse yoghurt
2 handen amandelschaafsel
1 flinke hand koriander 
2 eetlepels plantaardige olie

Zet een koekenpan op het vuur zonder boter of olie. Voeg als de pan heet is het amandelschaafsel toe en laat licht bruin worden. Zet het schaafsel apart. Snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes. Zet een wok op het vuur en voeg 2 eetlepels toe. Voeg de uien en knoflook toe en bak deze goud en zacht. Snijd ondertussen de kipfilet in dunne plakjes. Hak de gedroogde chilipeper fijn. 

Voeg als de uien zacht zijn de kip toe. Rasp de gember boven de wok en voeg de chilipeper toe. Laat de kip gaar en bruin bakken. Lek de kikkererwten uit en spoel ze af. Als ze kip gaar is, kunnen de kikkererwten worden toegevoegd aan de wok. Hussel goed door elkaar. Laat de currypasta even meebakken. 

Voeg de tomatenblokjes en de kokosroom toe. Laat 10 minuten prutelen. Als het geheel goed op smaak is (eventueel zout en peper toevoegen), kan de spinazie aan het gerecht worden toegevoegd. Laat het slinken. 
 

Serveer met een grote lepel kwark/griekse yoghurt, wat amandelen en koriander. Het is ook lekker om bij dit recept Naanbrood te eten met Mangochutney!

EET SMAKELIJK!

maandag 9 juli 2012

Linzensalade met gegrilde courgette en paprika

Na een hertenkamp-marathon (33 afleveringen in één weekend - doe dat maar eens na) mét BBQ en de nodige glazen wijn/ witbier/ desperados, is het weer tijd voor gezond & licht. Een salade met linzen, gegrilde courgette en gegrilde paprika. Goed voor de lijn & makkelijk in de maak. Wat wil je nog meer?

Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram linzen (Yika 1: "kan uit blik als je écht voor makkelijk gaat." Yika 2 is het hier niet mee eens. Zij kookt haar linzen zelf)
- 1,5 Sjalotje
- 3/4 rode paprika 
- 1/2 Courgette
- 3 eetlepels olijfolie
- 1,5 eetlepel citroensap
- 3 theelepels komijn
- 1 teentje knoflook
- 1/2 blok feta
- flinke hand koriander

Linzen in een vergiet laten uitlekken (of koken zoals op het pak vermeld staat). Samen met een fijn gesneden sjalotje in een schaal doen. Paprika in reepjes snijden en grillen. Courgette snijden en grillen. Wees niet te voorzichtig. Op de foto zie je het niet, maar de courgette en paprika mogen best wat donkere grillstrepen hebben. Gegrilde paprika en gegrilde courgette bij de linzen voegen. 
Een teentje knoflook uitpersen en door 3 eetlepels olijfolie mengen. 1,5 eetlepel citroen en 3 theelepels komijn door de olijfolie mengen. Deze dressing door de linzen roeren. Koriander en feta naar smaak toevoegen.

Ook zonder feta erg aangenaam!