zondag 10 maart 2013

Aardappelkoekjes met olijven, een gepocheerd ei en Salsa Verde

Vorige weekend probeerde ik een recept te maken wat ik vervolgens op het blog zou kunnen zetten. Het was een Indiaas gerecht met veel verschillende kruiden. Het rook heerlijk, maar de smaak viel erg tegen. Op één of andere manier had het totaal geen volle samenhangende smaak. Misschien heb ik voor het Indiaase koken nog niet zoveel gevoel, maar eigenlijk zou dat met een goed kookboek niet moeten uitmaken. 
We hebben op dit blog al eerder verwezen naar het kookboek Vegalicious. Een heerlijk vegetarisch kookboek, ook voor de niet vegetariër (dus geen standaard groentenrecepten zonder smaak). Elk recept dat wij tot nu toe hebben gekookt smaakte heerlijk en was ook nog eens redelijk makkelijk te maken. Als ik over een kookbijbel zou moeten spreken, is dit er zeker één. Gister hebben we Aardappelkoekjes met een gepocheerd ei en Salsa Verde gemaakt....VERRUKKELIJK!



Het Salsa Verde recept kun je hier vinden. Het gepocheerde ei bleek een uitdaging te zijn. Na drie pogingen en gevloek pas gelukt.  Maar in het recept geef ik een makkelijk methode die prima werkt. Wij aten er sla met wat tomaatjes, cranberry's  en zonnebloem pitjes bij (dressing van olie en balsamico). Elke andere simpele salade is ook prima. Dit recept is oorspronkelijk voor 4 personen. Wij hebben het met zijn tweeën helemaal opgegeten, maar zijn dan ook grote eters.

Ingrediënten 2-4 personen
*500 gram vastkokende aardappels
*2 fijn gehakte sjalotjes
*2 eetlepels gehakte kalamata olijven (of andere zwarte olijf die in ieder geval paars van kleur is. De pikzwarte olijven hebben geen smaak)
*1 eetlepel fijn geknipte of gehakte peterselie
*50 gram pecorino (1 deel geraspt, andere deel apart houden en later in snippers over de koekjes)
*1 flinke eetlepel bloem (en wat om je handen te bestuiven)
*3 of 5 eieren (afhankelijk of je het recept voor 2 of 4 personen maakt)
*3 a 4 eetlepels olijfolie
*2 eetlepels boter/kokosolie (daar bak ik tegenwoordig in)
*zout en peper
*4 eetlepels Salsa Verde (zie link hierboven)

Was de aardappels schoon en kook ze 15-20 minuten tot ze zacht zijn. Giet de aardappels af en laat 15 minuten afkoelen. Rasp de aardappels in een kom (zoals met rösti). Voeg de sjalotjes, olijven, peterselie en 1ste deel geraspte pecorino toe. Voeg peper en een beetje zout toe. Proef of het voldoende op smaak is. 

Klop het ei los en voeg de meel er doorheen. Meng dit door de aardappelmix. Bestuif je handen met wat meel en maak 8 koekjes op een plaat/bord met bakpapier. 


Zet ze voor ten minste 1 uur in de koelkast, maar liever nog langer. De reden hiervan weet ik niet precies, maar waarschijnlijk op de koekjes stevig te laten worden waardoor ze later makkelijker te bakken zijn. Nu kun je tussendoor de Salsa Verde maken.

Verwarm de oven voor op 70 graden. Op deze manier kan je tijdens het bakken en het pocheren van het ei de aardappelkoekjes warm houden voor je ze serveert. Smeer de koekjes in met olie. Zet een pan op het vuur en voeg 1 eetlepel boter/kokosolie toe. Zodra de pan warm is kunnen de koekjes op laag vuur in ongeveer 4 minuten aan beide kanten bruin worden. Ik heb ze in twee porties gebakken. 


Als de aardappelkoekjes zijn gebakken en in de oven staan, kan het ei worden gepocheerd. Wat een k.. klus. Ik heb het één keer geprobeerd door ze gewoon los in een pan kokend water (met azijn) te laten glijden. Werkte voor geen meter, want het eiwit viel helemaal uiteen. Waarschijnlijk omdat het geen kakelvers eitje was, zoals hierbij zou moeten. Vervolgens een kopje gepakt met plastic keukenfolie. Ei er in, dichtbinden en de pan in. Argghhhh....ei blijft plakken aan het plastic en barst open voordat het op het bord ligt. Drie maal is scheepsrecht, dus de laatste poging. Het zal het vals spelen zijn, met keukenfolie, maar het werkt goed en je kunt ook nog meerdere eitjes tegelijkertijd porcheren. 



Leg keukenfolie over een kopje en duw de binnenkant naar beneden. Pak een kwastje en wat olie en smeer het plastic goed in!!!







Breek voorzichtig het eitje in het plastic, zodat de dooier heel blijft.
Draai de bovenkant goed dicht, zodat er geen water in kan lopen. 
Zet het vuur laag en voeg de pakketjes toe. Laat 3 minuten koken, tot het eiwit gestold is en haal uit de pan. Maak voorzichtig het plastic los en laat het ei op het bord glijden. Als het goed is, gaat dit door het met olie ingesmeerde plastic heel makkelijk.

Als de ei op het bord ligt, kunnen de aardappelkoekjes uit de oven worden gehaald. Serveert op een bord 2 a 3 koekjes. Doe hier 2 eetlepels Salsa Verde over. Serveer met sla en schaaf het overgebleven deel prcorino over de bordjes. Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten