vrijdag 29 maart 2013

Boeuf Bourguignon


Inmiddels klaagt bijna iedereen over het weer. Pasen wordt misschien wel kouder dan de kerst. We moeten het er mee doen en kunnen ons maar beter aanpassen. Dikke sjaal om en handschoenen aan!
Het koude weer kost energie, dus voor mij dagelijks een excuus om veel te eten en ook om een winterse stoof te maken. Het kookboek van Julia Child is het dikste kookboek in mijn kast...maar liefst 1000 pagina's. Vooral gerechten uit de Franse keuken en handige uitleg hoe je een goede omelet maakt of een groot stuk vlees uitbeent. Als je behoefte hebt aan mooie klassieke recepten met gedetailleerde uitleg van kooktechnieken kan ik De Kunst van het Koken zeker aanraden. Ik heb het recept wel iets aangepast. Begin vroeg met koken, want het vlees moet de hele dag sudderen (6-8 uur).

Ingrediënten voor 4 personen
200 gram spek
1000 gram runder- of sucadelappen
1 winterwortel
1 ui
2 eetlepels bloem
500 gram champignons
1 potje met zilveruitjes
1 eetlepel tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 eetlepel tijm
1 laurierblad
1 fles rode wijn
1 pot runderfond (400 of 500 ml)
peper/zout
roomboter/olijfolie
400 gram pasta

Zet een koekenpan op het vuur. Bak de spekjes uit en schep ze uit de pan met een spatel. Zet ze apart. Was de pan niet af. Hak de chamignons in vieren en bak in het spekvet. Indien er te weinig vet in de pan zit, kan je een lepel boter of olijfolie toevoegen. Bak de champignons bruin (in 2 porties). Zet ook de champignons apart. Was opnieuw de pan niet af! Snijd het vlees in stukken. Dep droog met een stuk keukenpapier (het vlees wordt niet bruin als het vochtig is). Peper en zout het vlees. Voeg 2 eetlepels boter toe aan de (vieze) koekenpan en bak het vlees bruin. Doe niet al het vlees in één keer in de pan, want dan gaat het sudderen. Bak het liever in 3 porties. Terwijl het vlees bakt, kan de wortel in plakjes worden gesneden en de ui in ringen. Als het vlees bruin is, kan dit tevens apart worden gezet. Je raad het al: ook de wortel in ui kan worden gebakken in de pan waar de andere ingrediënten al zijn gebakken. Zo krijgt de boeuf bourguignon een volle smaak! 

Zet een braadpan op het vuur. Voeg 2 eetlepels boter toe en doe als deze warm is de vlees met het spek in de pan. Strooi de bloem over het vlees en roer het er doorheen. Voeg de runderfond toe en vervolgens de rode wijn. Ongeveer 3/4 fles. Het vlees moet net onder staan. Voeg de tomatenpuree, de knoflook (dunne plakjes), de tijm en het laurierblad (verkruimeld) toe. Breng het aan de kook. Zet dan het vuur laag en doe een deksel op de pan. Gebruik voor het sudderen een klein pitje of zo'n plaatje dat je op de gaspit kan zetten. Laat het vlees een aantal uren sudderen tot het heerlijk zacht is geworden (bij mij duurde het ongeveer 6 uur). Een uur voor het serveren kunnen de champignons, wortels, uien en (uitgelekte) zilveruitjes worden toegevoegd. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. 



Door het gebruik van de bloem, is de saus als het goed is al mooi lobbig. Als je het toch nog te waterig vindt, kun je het vuur nog even hoog zetten en het vocht verder laten inkoken.
Kook de pasta gaar zoals op het pak vermeld staan. Serveer met een frisse salade. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten