zondag 13 oktober 2013

Hoisin Dipsaus

Een heerlijke dipsaus voor bij Vietnamese lenterolletjes.




Ingrediënten
75ml. Hoisin saus (verkrijgbaar bij de Chinese toko)
75ml. kokosmelk
1 eetlepel pindakaas met nootjes
1 eetlepel azijn

Doe alle ingrediënten in een steelpannetjes en warm het op zonder te laten koken.



Laat afkoelen en serveer bij frisse Vietnamese Lenterolletjes. 

Vegetarische Vietnamese Spring rolls

Een aantal jaar geleden heb ik in Thailand langs de Mae Kong gefietst. Na dagen afzien (voor mij, mijn medereiziger ging het een stuk makkelijker af) bereikten we onze eindbestemming. Eindelijk weer eens tijd voor een lekker biertje, luxe hotel en heerlijk diner in Vietnamees restaurant. Wij aten daar een soort lenterolletjes die wij zelf aan tafel konden vullen. Heerlijk met verschillende kruiden en rundvlees. Och wat smaakte dat lekker. Vijf jaar na dato was ik 3 weken geleden met een nieuwe reisgenoot, Yika 2, in Parijs. We aten daar bij een heerlijk vegetarisch restaurant opnieuw lenterolletjes. We likten onze vingers er bij af. Hmmmmm. Ook thuis gaan wij graag uit eten, maar het is natuurlijk ook leuk om zulke lekkere gerechten zelf te maken. Het internet bood uitkomst en na wat gegoogled te hebben, bleken die lenterolletjes makkelijk te maken. Dit betekent niet altijd dat het ook lekker smaakt; de voor het eerst uitgeprobeerde simpele misosoep gisteravond was nog echt niet blogwaardig. De lenterolletjes zijn voor morgen als lunch. We proberen wat te minderen met brood. Uiteraard na het maken direct één geproefd. Hoezee Hoezee....ook thuis kunnen we onze vingers aflikken. Gelukt!! Lekker met Hoisin dipsaus.


   
                                     


Ingredienten voor 6 lenterolletjes
6 stuks rijstpapier a 22cm (verkrijgbaar bij de Toko)
50 gram rijstvermicelli
2 handen (Thaise) basilicum
2 handen munt
2 handen koriander
1 geraspte waspeen/wortel
1/2 komkommer
1 lente ui
75 gram gebakken tofu
2 eetlepels soja saus
1 eetlepel sesam saus
(1 eetlepel bloem)

Het is handig om eerst de Hoisin dipsaus te maken. 
Wij hebben gefrituurde tofu bij de Chinese Toko gekocht. Als je gewone tofu koopt, bepoeder de tofu met bloem en bak bruin. Snijd de tofu in dunne reepjes (Julienne). Marineer deze met 2 eetlepels soja saus en 1 eetlepel sesam saus. Zet apart. Ze een pan met water op het vuur. Doe als het water kookt de rijstvermicelli in de pan. Zet het vuur af en laat de rijsvermicelli 3 tot 4 minuten weken. Roer los met een vork en als de vermicelli gaar is, kan deze worden afgegoten en afgespoeld met koud water. Zet apart.



Rasp de wortel fijn. Snijd vervolgens de komkommer en lente ui in dunne reepjes. Haal de basilicum en muntblaadjes van de steel. Hak de koriander. Alles staat nu klaar om het rijstpapier te vullen. 





Vul een vierkante bak (waar rijstpapier in past) met heet water uit de kraan. Voeg 1 rijstvel toe. Als de rijstvel in het water komt, heeft deze de neiging op te krullen. Hou hem dus even tegen. De rijstvel wordt snel zacht. Haal de rijstvel als deze zocht wordt uit de bak en leg op het aanrecht. Met de punt naar je toe. Begin met de kruiden: leg eerst een aantal blaadjes munt en basilicum in de lengte. Strooi er wat koriander over. Pak een plukje vermicelli en leg dit er over heen. Voeg vervolgens gelijkmatig de tofu, bosui, komkommer en wortel toe. 



Rol het rijstvel nu strak op. Als je dit filmpje bekijkt, zie je goed hoe je de lenterolletjes (loempia) het beste kan vouwen. Klaar is kees. Ook zonder saus lekker van smaak. Uiteraard kun je ook variëren met vlees of vis. Bijvoorbeeld door garnalen of kip toe te voegen. 



Zoete aardappelsoep met courgette


Vandaag is wat ons betreft de herfst begonnen. Op weg naar de metro joeg de regen met vlagen onder onze paraplu door, zodat we na een paar stappen al natte schoenen en een natte jas kregen. Op weg naar de bieb sloeg een ferme windvlaag onze paraplu stuk. Op weg naar de toko joeg de regen door onze nog steeds natte jas en schoenen (met inmiddels natte sokken) heen, zodat we het ook wat koud kregen. Echt een dag voor een verwarmende, zachte soep.  De soep oogt wat simpel, maar is ongelofelijk lekker. Van het blog: mijneerstemarathon

Ingredienten: 
- 1 grote zoete aardappel
- 1 courgette
- 1 ui 
- 1 teentje knoflook 
- 1 bakje oesterzwammen (of een halve aubergine) 
- 1 tl. Thaise rode curry 
- 1 liter groentenbouillon
- 200 ml room (ik heb er minder room doorheen gedaan)

Bereiding: 
Breng een liter bouillon aan de kook. Schil en snijd de zoete aardappel en courgette in kleine blokjes. Voeg ze bij de bouillon en doe er een 1 tl thaise rode curry bij. Kook 20 minuten. 

Snipper onder de ui, knoflook en hak de oesterzwammen (of eventueel aubergine) in grove stukken. Bak dit alles in een pan voor ongeveer 5 minuten. 

Nadat de bouillon met zoete aardappel, courgette en thaise rode curry 20 minuten heeft gekookt, kan (naar smaak) de room erbij. Pureer met een staafmixer. 
Vervolgens de ui, knoflook, oesterzwammen erbij. Even doorroeren en klaar! 

Wij aten er een roti bij met wat pittige mangochutney. 

donderdag 10 oktober 2013

Pasta met Venkel en Sardines uit blik



Dit recept is makkelijk om te maken en smaakt verrukkelijk. 

Ingrediënten voor 2 personen
140-160 gram pasta
1 venkelknol
1 ui
1 teen knoflook
2 gedroogde chilipeper
kleine hand krul peterselie
1 blikje sardinesfilets in olie in blik (wel uitgelekt!)
2 handen geraspte oude kaas
100ml. witte wijn
citroensap van 1 citroen
2 eetlepels boter/bak en braad
scheutje olijfolie

Zet een pan water op het vuur voor het koken van de pasta. Snijd ondertussen de venkel in dunne plakjes. Zet een koekenpan op het vuur en doe de boter in de pan. Bak de venkel in de koekenpan. Ondertussen kookt het water voor de pasta ook wel en kun je deze zoals op de verpakking vermeld staat gaar koken. Snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes. De chilipepers kunnen ook gehakt/vijzelt worden. Voeg alles toe aan de venkel. Doe de wijn, citroensap en peterselie in de pan. Laat de venkel zacht sudderen. 



Giet de pasta, zodra deze beetgaar is, af. Doe de pasta bij de venkel in de koekenpan. Sprenkel wat olijfolie over de pasta. Voeg 2 handen geraspte oude kaas toe. Roer door elkaar, zodat de kaas smelt en serveer. Eet Smakelijk!

dinsdag 8 oktober 2013

Simpele radicchio salade met geitenkaas en walnoten



De Vitatas....die hebben wij sinds vorige week. Een groententas voor 2 personen van de ekowinkel. Gewoon om eens uit te proberen. Als het goed is eten we dan wat meer van het seizoen en het "dwingt" ons nieuwe dingen uit te proberen. Ingrediënten die we niet spontaan zouden kopen, maar nu wel spontaan krijgen. Leuk voor de variatie! Deze week zat er Radicchio in het groentenpakket. Het uiterlijke van de radicchio zit tussen een  kropje sla en kool in. De smaak lijkt heel erg op witlof. Als het geen " radicchio" seizoen is, kun je deze dus ook vervangen door witlof. We aten er een heerlijke courgette/zoete bataat soep bij. Dit recept volgt later.

Ingrediënten voor 2 personen
1 kleine krop of halve grote krop lollo rosso/sla Romaans
1 halve krop Radicchio
halve witte ui
75-100 gram geitenkaas
1 flinke hand walnoten
3 eetlepels olijfolie
1,5 eetlepel balsamico
1/2 theelepel honing
peper en zout.

Was de sla en doe in een schaal. Snijd Radicchio en smalle repen en verwijder indien nodig de harde kern. Meng door de sla. Snijd de uien in ringen en voeg toe. Kruimel de geitenkaas over de salade en voeg de walnoten toe. Klop te olijfolie, balsamico, honing en de zout en peper door elkaar. Meng de dressing door de sla. 

Pasta met kalkoengehakt, selderij en courgettes

De Yika's eten veel vegetarisch. Dat is ook wel zichtbaar op het blog. Als we vlees eten proberen we dat eigenlijk altijd biologisch te doen (Yika 1 spijbelt wel eens als zij in een restaurant eet, Yika 2 is een stuk principiëler). Biologisch vlees kan duur zijn. Daarom kijken we altijd even in de koelkast met de aanbiedingen. En daar lag kalkoengehakt in. Wij zouden nooit gericht naar kalkoengehakt op zoek gaan, maar waarom niet. Het was 25% goedkoper en het valt altijd te proberen. Hierbij een recept uit eigen keuken.

Ingrediënten voor 2 personen
160 gram pasta
230 gram kalkoengehakt
1 ui
1 knoflook 
2 gedroogde chilipeper
2 strengen bleekselderij
1 courgette gegrild
100 ml. room
veel peper en zeezout
3 handen basilicumblaadjes
2 eetlepels geraspte oude kaas 
2 eetlepels bakboter (bak en braad)

Zet een pan met water op. Snijd de courgette in plakken en gril in een grilpan. Zet de courgettes apart. Snijd in de tussentijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes. Zet een koekenpan op het vuur en voeg de bak en braad toe. Laat heet worden. Bak de uien glazig. Voeg de gehakt toe. Doe er heel ruim peper over en ruim (maar iets minder ruim dan de peper) zeezout. Als het water in de pan kookt, kan in de tussentijd ook de pasta worden gekookt
Bak de gehakt bruin. Voeg de knoflook toe en bak mee. Snijd de bleekselderij in plakjes. Voeg toe aan de pan. Vijzel of hak de chilipeper en doe in de pan. Doe als de pasta bijna gaar is en 2 handen basilicum bij het gehakt. Voeg vervolgens 100ml. slagroom toe en meng de gegrilde courgette door het mengsel. 



Giet de pasta af en roer door de gehakt. Rasp kaas over de pasta en serveer in twee diepe borden. Voeg ter decoratie nog wat basilicumblaadjes toe. Zoals op onderstaande foto te zien is, hebben de Yika's de decoratie nogal lomp gedaan. 





vrijdag 4 oktober 2013

Verwarmende kikkererwtensoep met venkel, tomaat en pesto




Hoewel de temperaturen dit weekend weer zullen stijgen, zijn de ochtenden de afgelopen week fris geweest. De herfstkou hangt in de lucht. Heerlijk, ik houd van de seizoenen. Vanmorgen plenzende regen en onweer. Zolang je binnen zit geen enkel probleem. Genoeg reden om op zoek te gaan naar winterse, verwarmende recepten. De smaak van dit recept uit Plenty was verrukkelijk, helaas waren de foto's minder smakelijk om te zien. Dus vandaag volledig geknipt en geplakt uit het receptenboek. 

Ingrediënten voor 4-6 personen
1 grote uit, in ringen
1 middelgrote venkelknol, in dunne plakken
ca 150 ml. olijfolie
1 winterwortel, geschrapt, in halve plakjes
3 strengels bleekselderij, in plakjes
1 eetlepel tomatenpuree
250 ml. witte wijn
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 eetlepel gehakte oregano
2 eetlepel gehakte peterselie
1 oregano
1 eetlepel tijmblaadjes
2 laurierblaadjes
2 theelepels fijne kristalsuiker
1 liter groente bouillon
400 gram kikkererwten (uit blik)
pesto
1 hand gehakte basilicum blaadjes
zout en peper

Zet een braadpan met olie op het vuur. Smoor de venkel en ui 4 minuten op halfhoog vuur. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak de groenten (af en toe omscheppend) 4 minuten tot ze zacht zijn. Doe de tomatenpuree erbij en blijf 1 minuut roeren. Giet de wijn in de pan en laat hem een minuut of twee inkoken. 

Doe de tomaten uit blik met het sap, de kruiden, suiker en groentebouillon in de pan. Breng de soep aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de soep 30 minuten zachtjes pruttelen. 

Doe 10 minuten voor de soep wordt geserveerd de kikkererwten in een kom en plet ze met b.v. een vijzel "hamer". Laat er een aantal heel. Roer de kikkererwten door de soep en laat hem nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een lepel pesto en wat gehakte basilicum.

Toch nog een foto uit eigen keuken. De soep kleurt bij ons iets roder dan in het boek