zondag 13 oktober 2013

Vegetarische Vietnamese Spring rolls

Een aantal jaar geleden heb ik in Thailand langs de Mae Kong gefietst. Na dagen afzien (voor mij, mijn medereiziger ging het een stuk makkelijker af) bereikten we onze eindbestemming. Eindelijk weer eens tijd voor een lekker biertje, luxe hotel en heerlijk diner in Vietnamees restaurant. Wij aten daar een soort lenterolletjes die wij zelf aan tafel konden vullen. Heerlijk met verschillende kruiden en rundvlees. Och wat smaakte dat lekker. Vijf jaar na dato was ik 3 weken geleden met een nieuwe reisgenoot, Yika 2, in Parijs. We aten daar bij een heerlijk vegetarisch restaurant opnieuw lenterolletjes. We likten onze vingers er bij af. Hmmmmm. Ook thuis gaan wij graag uit eten, maar het is natuurlijk ook leuk om zulke lekkere gerechten zelf te maken. Het internet bood uitkomst en na wat gegoogled te hebben, bleken die lenterolletjes makkelijk te maken. Dit betekent niet altijd dat het ook lekker smaakt; de voor het eerst uitgeprobeerde simpele misosoep gisteravond was nog echt niet blogwaardig. De lenterolletjes zijn voor morgen als lunch. We proberen wat te minderen met brood. Uiteraard na het maken direct één geproefd. Hoezee Hoezee....ook thuis kunnen we onze vingers aflikken. Gelukt!! Lekker met Hoisin dipsaus.


   
                                     


Ingredienten voor 6 lenterolletjes
6 stuks rijstpapier a 22cm (verkrijgbaar bij de Toko)
50 gram rijstvermicelli
2 handen (Thaise) basilicum
2 handen munt
2 handen koriander
1 geraspte waspeen/wortel
1/2 komkommer
1 lente ui
75 gram gebakken tofu
2 eetlepels soja saus
1 eetlepel sesam saus
(1 eetlepel bloem)

Het is handig om eerst de Hoisin dipsaus te maken. 
Wij hebben gefrituurde tofu bij de Chinese Toko gekocht. Als je gewone tofu koopt, bepoeder de tofu met bloem en bak bruin. Snijd de tofu in dunne reepjes (Julienne). Marineer deze met 2 eetlepels soja saus en 1 eetlepel sesam saus. Zet apart. Ze een pan met water op het vuur. Doe als het water kookt de rijstvermicelli in de pan. Zet het vuur af en laat de rijsvermicelli 3 tot 4 minuten weken. Roer los met een vork en als de vermicelli gaar is, kan deze worden afgegoten en afgespoeld met koud water. Zet apart.



Rasp de wortel fijn. Snijd vervolgens de komkommer en lente ui in dunne reepjes. Haal de basilicum en muntblaadjes van de steel. Hak de koriander. Alles staat nu klaar om het rijstpapier te vullen. 





Vul een vierkante bak (waar rijstpapier in past) met heet water uit de kraan. Voeg 1 rijstvel toe. Als de rijstvel in het water komt, heeft deze de neiging op te krullen. Hou hem dus even tegen. De rijstvel wordt snel zacht. Haal de rijstvel als deze zocht wordt uit de bak en leg op het aanrecht. Met de punt naar je toe. Begin met de kruiden: leg eerst een aantal blaadjes munt en basilicum in de lengte. Strooi er wat koriander over. Pak een plukje vermicelli en leg dit er over heen. Voeg vervolgens gelijkmatig de tofu, bosui, komkommer en wortel toe. 



Rol het rijstvel nu strak op. Als je dit filmpje bekijkt, zie je goed hoe je de lenterolletjes (loempia) het beste kan vouwen. Klaar is kees. Ook zonder saus lekker van smaak. Uiteraard kun je ook variëren met vlees of vis. Bijvoorbeeld door garnalen of kip toe te voegen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten