zaterdag 25 januari 2014

Zuurkoolsalade met kastanjechampignons, peer en peterselie


Andere blogs lezen is inspirerend. Zo ook het blog van Lepeltje Lief waar we dit recept vandaan plukten. We twijfelden (zuurkool met mosterd en peer?) maar probeerden het toch. Gelukkig, want het smaakte heerlijk! 

Ingredienten voor 2 personen: 

- 250 g zuurkool
- 250 g kastanjechampignons
- 1 grote peer (of 2 als je van zoet houdt - wij hadden de peer geschild, maar dat hoeft niet)
- 3 el verse peterselie
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el milde mosterd (wij gebruikten grove mosterd)
- zout en peper
- olie of boter om in te bakken


Bereiding:

Wring met je handen het meeste vocht uit de zuurkool en hak 'm grof. 
Hak de peterselie fijn en snijd de kastanjechampignons in partjes. Snijd de peer in dunne plakjes. 

Bak de champignons in olie tot ze gaar zijn. Meng ondertussen 2 el olie met de mosterd. Doe de gebakken champignons in een saladekom en voeg de dressing en peterselie toe. Meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Meng er ten slotte de zuurkool en peer door. 

Wij aten er geroosterd stokbrood met geitenkaas bij. 





zondag 12 januari 2014

Spelt met geroosterde pompoen en feta


Ik wilde een makkelijk gerecht maken met ingrediënten die ik nog in mijn koelkast en voorraadkast had liggen. Half zakje spelt, halve pompoen en ik had ook nog een stukje feta. Deze ingrediënten leken mij te combineren in een gerecht dat zowel koud als warm gegeten kan worden. Omdat ik ook nog wat ingemaakte citroenen over had van een gerecht dat ik had gemaakt met oud en nieuw, heb ik daarvan ook de schil in stukje door het gerecht gedaan. Dit zijn ingemaakte citroenen die ik bij een Turkse supermarkt heb gekocht. Waarschijnlijk met bespoten schil. Achteraf niet zo'n lekker idee. Om de ingemaakte (onbespoten) citroenen zelf te maken kun je doorklikken op deze link.

Ik heb tegenwoordig altijd een fles citroenolie in mijn keuken staan. Heerlijke olie voor allerlei salades en gerechten. Een aanrader dus!

Let op!: er wordt op de verpakking van mijn merk spelt (Demeter) aangeraden om deze van te voren 3 uur te weken (kan volgens mij ook prima zonder te weken, maar toch..)

Ingrediënten voor 2 personen
Halve pompoen (ongeveer 400 gram)
150 gram spelt
100 gram feta
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroenolie (bij gebrek hieraan vervang dan de lepel citroenolie met een extra eetlepel gewone olie en het sap van een halve citroen)
1 eetlepel rodewijn azijn
1/2 theelepel fijne dijon mosterd
1 teentje knoflook
1 extra lepel olijfolie om de pompoen in te vetten
1 ingemaakte citroen
peper/zout

Zet een pan met water op het fornuis en voeg de spelt toe. Breng het aan de kook, zet het vuur wat lager en laat de spelt in 1 uur of zoals op de verpakking vermeld staat gaar worden. 

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Schep de pitten uit de pompoen en snijd in dunne plakken (de schil mag er op blijven zitten). Snijd de plakken vervolgens door de midden. Anders eet het zo onhandig. Bedek een ovenrooster met bakpapier. Leg de pompoen op het bakpapier. Besmeer de pompoen met een kwastje met olie. Bestrooi ruim met peper en zout. Zet het rooster in de oven en laat de pompoen in ongeveer 25 minuten gaar roosteren.

Meng voor de dressing de olie, citroenolie, azijn en mosterd door elkaar. Pers 1 knoflookteentje uit in de olie en voeg zout en peper toe. Klop de dressing goed door elkaar, zodat de azijn zich goed met de olie kan vermengen.

Snijd de ingemaakte citroen in 4 stukken. Snijd met een vlak mes het vruchtvlees van de schil. Het vruchtvlees kan worden weggegooid, want wordt niet gebruikt. Snijd de schil in kleine stukjes.

Meng de spelt, pompoen, dressing en de stukje ingemaakt citroen door elkaar. Brokkel de feta over de spelt en klaar is kees. Eet smakelijk!




Pasta met walnoten, Spaanse peper en tijm


Een recept (uit Vegalicious) dat binnen een half uur klaar is en opgediend kan worden. Na een drukke werkdag altijd handig. Lekker met een frisse salade. 

Een kleine noot: de volgende keer vervang ik de Spaanse peper door 2 gedroogde chilipepers. Spaanse peper  uit de supermarkt vind ik vaak niet heet genoeg. Ik miste een beetje de pit in het recept. Met gedroogde chilipeper is dat gegarandeerd. 

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram walnoten
150 gram pasta (schelpjes of pennen)
1 eetlepel olijfolie
1/2 ontpitte en fijngehakte rode Spaanse peper
klein knoflookteentje geperst of in zeer kleine stukjes gesneden
1 theelepel tijmblaadjes
1 volle eetlepel mascarpone
1 volle eetlepel fijn geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout

Zet een pan water op voor de pasta en breng aan de kook.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin worden en lekker gaan geuren. Leg de geroosterde walnoten op een snijplank en hak ze grof als ze zijn afgekoeld. 

Doe zodra het water kookt, de pasta in de pan en voeg een snufje zout toe. Kook de pasta al dente.

Doe 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg de Spaanse peper en de knoflook toe en verwarm vervolgens 1 of 2 minuten op zacht vuur (de knoflook mag niet bruin worden). Voeg de tijm, mascrapone, de parmezaanse kaas en peper en zout toe. Haal de pan van het vuur en doe de walnoten erbij. 



Als de pasta gaar is kan deze worden afgegoten. Laat 2 eetlepels kookvocht achter. Doe de pasta terug in de pan, met de eetlepels kookvocht en voeg de walnotensaus toe. Roer door elkaar en dien op. 

zondag 5 januari 2014

Niet zulke zure zuurkool met kruiden, spekjes en aardappelpuree


Een calorieën bommetje. Na een lange dag schaatsen geen probleem. Maar in de januari maand van 2014, waarin de meest warme januaridag is gemeten, wellicht minder verstandig. Niet getreurd: een perfect moment om je goede voornemen in te willigen en een keertje extra de sportschool te bezoeken.  

Dit recept komt uit de Delicious. Ik heb even getwijfeld om het op het blog te zetten, omdat ik niet wild enthousiast ben. Dat ligt hem vooral in het feit dat bij dit recept de zuurkool zijn zuurte voor groot deel verliest. Ik eet graag hele zure zuurkool. Aan de andere kant smaakt de kool wel heerlijke kruidig en is de aardappelpuree verrukkelijk. De spekjes zijn echt een toevoeging. De rookworst kon wat ons betreft gemist worden. 

Ingrediënten voor 4 personen
100 gram boter
1 theelepel karwijzaad
3 middelgrote uien, in ringen
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 flesje bruin bier
200 ml. (biologische) kippenbouillon. 
500 gram zuurkool
2 kruidnagels
10 jeneverbessten, gekneusd in een vijzel
1 steranijs
1 (biologische) rookworst
300 ml. melk
1/2 theelepel noodmuskaat
150 gram (biologische) spekjes
zout en peper
nootmuskaat
grove mosterd

Snijd de uien in dunne ringen. Smelt 50 gram boter in een braadpan en bak het karwijzaad 1/2 minuut in de boter. Voeg de uien met de basterdsuiker toe. Bak de uien zo'n 15 minuten op laag vuur. Schep ze regelmatig om. Zet ondertussen water aan de kook voor de kippenbouillon. Als de uien mooi bruin gekleurd zijn, kan het bier, de bouillon, kruidnagel, steranijs en zuurkool worden toegevoegd. Na het "kneuzen" in de vijzel kunnen de jeneverbessen ook in de pan. 



Breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het gerecht zo'n 1,5 uur zachtjes stoven. Neem de laatste 30 minuten de deksel van de pan, zodat de zuurkool langzaam droog kan koken. Schep af en toe om.



Schil ondertussen de aardappels en zet een pan water op voor de rookworst. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar in weinig water (half onder) en een beetje zout. Houd de deksel tijdens het koken op de pan. Als het water in de pan voor de rookworst kookt, zet het water af, en laat de rookworst in ongeveer 15 minuten warm worden. Bak ondertussen de spekjes uit. Zodra deze zijn uitgebakken, kunnen ze worden toegevoegd aan de zuurkool

Als de aardappels gaar zijn, kunnen ze worden afgegoten en in de warme pan terug gedaan. Verhit ondertussen 50 gram boter en de melk in een steelpan tot de melk kookt. Stamp de melk door de aardappels en voeg ruim zout, peper en nootmuskaat toe. 
Serveer optioneel met de rookworst. 

zaterdag 4 januari 2014

Pittige pompoen taartjes met feta en wildespinazie salade


Ik heb geïnvesteerd in een nieuwe fotocamera. Niet zozeer voor dit blog, maar om in de algemeenheid mooiere foto's te kunnen maken. De eerste shots heb ik op de kat uitgeprobeerd. Ze heeft er werkelijk nooit zo mooi opgestaan!! Ze was er zelf ook niet ontevreden over. 
Hopelijk doet het de foto's op dit blog ook goed. De fotograaf moet nog wel oefenen. Mooie foto's worden niet alleen door de kwaliteit van camera gemaakt, maar vooral door de persoon die de camera hanteert. Ik heb nog veel te leren, maar na 1 middagje oefenen vind ik de resultaten heel niet gek. En daarnaast ook nog een lekker nieuw recept gekookt uit Vegalicious.

Ingrediënten voor 6 bladerdeeg taartjes
400 gram pompoen (ongeveer de helft van een middelmaat pompoen)
2 eetlepels olijfolie
100 gram feta
1 eetlepel harissa (te verkrijgen bij elke Turkse of Marokkaanse groentewinkel)
1 ei
2 eetlepels kwark
300 gram roomboter bladerdeeg (of te wel 1 pakje)
4 takjes tijm
peper uit pepermolen en zeezout

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden en haal de pitten eruit. Snijd de pompoen met schil in dunne plakken. 



Leg de plakken pompoen op een rooster met ovenpapier. Besmeer de plakken met olie en bestrooi rijkelijk met peper en zeezout. Zet ze ongeveer 25 minuten in de oven.

Snijd de helft van de feta in kleine blokjes. Verkruimel de andere helft. Klop het ei los en roer hier de harissa (wees er niet zuinig mee!), de kwark en de verkruimelde feta doorheen.



Als de pompoen zacht is kan deze uit de oven worden gehaald. 


Laat de oven aan staan. Leg de diepvries bladerdeeg op je werkblad en laat in ongeveer 5 minuten ontdooien. Leg op elk stuk in het midden wat van het harissamengsel en verdeel vervolgens de plakken pompen en de fetablokjes erover. Rits de blaadjes van de tijmtakjes en bestrooi over de taartjes. 


Zet de bladerdeegtaartjes zo'n 20-25 minuten in de oven. Terwijl ze in de oven staan kun je beginnen met de spinazie salade. Wij aten denk ik bij de taartjes zo'n 75 gram wilde spinazie. Wij gebruikte hiervoor de volgende ingrediënten:

75-100 gram spinazie
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroenolie (of 1,5 eetlepel olijfolie en het sap van een halve citroen)
1 eetlepel balsamico azijn
zout/peper
klein handje zonnebloem pitjes
10 zwarte taggia olijven
klein handje gedroogde cranberries


Let op dat je de wilde spinazie goed wast, want daar zit altijd veel modder/zand in.


Serveer de taartjes met de salade. Heerlijke frisse combinatie. Om de vingers bij af te likken.


donderdag 2 januari 2014

Zalige vegetarische burger van linzen en paddestoelen

Mijn goede voornemens zijn op 1 december 2013 al gestart: de aanschaf van een sportabonnement. Ik had al twee maanden een zware dip in het hardlopen. Grootste oorzaak: motivatie. Geen zin om 's avonds nog na mijn werk in het donker rond te lopen. Dan maar weer naar de sportschool. Sporttas elke maandag en woensdag mee naar mijn werk en dan meteen door. Tot op heden zit het ritme er in. 
Tijdens de kerstdagen verbleef ik met mijn familie in Drenthe, midden in het bos. Mijn zussen hadden mij gevraagd ook mijn hardloopschoenen mee te nemen. Met gezonde tegenzin weer rustig gestart met een eerste rondje. Ik kon er toch weer in één keer 4 km uitpersen. Dat viel mij alles mee, ik ben namelijk niet zo'n wilde renner....ik loop meestal 5 km. Inmiddels rustig op weg naar de 7 km.
Mijn plan is nu om 2 keer in de week naar de sportschool te gaan en 1 keer in de week hard te lopen in het park. Een nobel steven. Om de motivatie en inspiratie er een beetje in te houden, heb ik een boek van de boekenplank van Yika 2 gepakt. Eat & Run van Scott Jurek. Scott Jurek is een ultraloper. Wat is ultralopen: idioot lange afstand rennen. Zoals de Badwater ultramarathon: 217 km in maximaal 48 uur rennen in de zinderende hitte. De beste man doet er geloof ik maar 26 uur over.  Volslagen idioot, maar heerlijk om te lezen hoe een mens zich hier in vredesnaam op voorbereid. Hoewel ik niet het voornemen heb om in 2014 te starten met ultrarennen, heb ik mij wel voorgenomen weer eens wat meer recepten op het blog te schrijven. Leuk dus dat Scott Jurek in dit boek ook een aantal recepten met zijn lezer deelt.  

Deze linzen burgers zijn echt heerlijk van smaak en zeer smeuïg. Niet van die droge vegetarische burgers die je wel eens in een restaurant krijgt. Om de vingers bij af te likken!! Het recept is voor aardig wat burgers. Ze kunnen volgens meneer Jurek heel goed rauw worden ingevroren. Onze vriesvakje ligt vol. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende burger.


Let op: in het recept worden cups gebruikt. Dit is een Amerikaanse maat. Ik kan het aanraden om een setje cups in de kookwinkel te kopen. Indien je deze nog niet hebt, dan kan je googlen op " omrekenen cups ". 


Ingrediënten voor 10 burgers
1 cup groene linzen; (= 2 1/4 cup gekookt)
2 1/4 cup water
1 theelepel gedroogde peterselie
1/4 theelepel zwarte peper
4 teentjes knoflook, waarvan 3 geperst
1 1/4 cup gesnipperde ui
1/4 cup gehakte walnoten
2 cup broodkruimels (gebruik 1 dag oud brood. Ongeveer een half brood. Als het nog te vers aanvoelt, kun je het in de broodrooster doen. Snijd het brood in stukken en maak in een keukenmachine fijn. Na het roosteren kan de korst gewoon mee gemalen worden)
1/2 cup lijnzaad gevijzeld
3 cup fijn gesneden champignons
1 1/2 cup fijn gesneden spinazie
3 eetlepels balsamico azijn
3 eetlepels dijon mosterd
2 eetlepels gist (instant)
1 theelepel zeezout
1/2 theelepel paprikapoeder
bakboter/olie

Doe de linzen, het water, de peterselie, 1 teentje knoflook, 1/4 cup gesnipperde ui (ongeveer en halve ui) in een kleine pan water aan de kook. Zet het vuur zacht en laat de linzen 35 tot 40 minuten koken, tot het water is opgenomen door de linzen en deze zacht zijn. 


Terwijl de linzen koken kun je al beginnen met de rest van het recept. Meng de walnoten, het broodkruim en het lijnzaad in een kom. Voeg het gist, zout, peper en de paprikapoeder toe en roer goed door.





Fruit de overgebleven ui (1 cup= ongeveer 1 gesnipperde ui), 3 geperste knoflook tenen, champignons en spinazie ongeveer 8 tot 10 minuten in boter/olie. Haal de linzen als ze zacht zijn van het vuurt en voeg de mosterd en balsamico azijn toe. Plet de linzen met een lepel/puree stamper tot een dikke pasta.

Meng de linzen, gebakken champignons en het broodkruim in een grote kom en roer goed door. Laat 15 tot 30 minuten afkoelen in de koelkoast. Maak met de hand burgers en bak ze in een koekenpan 5 minuten op elke kant bruin. Beleg het broodje zoals je het ook lekker vindt. Ik heb er wat extra uien bij gebakken, en zoals het een burger betaamt: mayo en ketchup toegevoegd.


Eet smakelijk!!