zondag 5 januari 2014

Niet zulke zure zuurkool met kruiden, spekjes en aardappelpuree


Een calorieën bommetje. Na een lange dag schaatsen geen probleem. Maar in de januari maand van 2014, waarin de meest warme januaridag is gemeten, wellicht minder verstandig. Niet getreurd: een perfect moment om je goede voornemen in te willigen en een keertje extra de sportschool te bezoeken.  

Dit recept komt uit de Delicious. Ik heb even getwijfeld om het op het blog te zetten, omdat ik niet wild enthousiast ben. Dat ligt hem vooral in het feit dat bij dit recept de zuurkool zijn zuurte voor groot deel verliest. Ik eet graag hele zure zuurkool. Aan de andere kant smaakt de kool wel heerlijke kruidig en is de aardappelpuree verrukkelijk. De spekjes zijn echt een toevoeging. De rookworst kon wat ons betreft gemist worden. 

Ingrediënten voor 4 personen
100 gram boter
1 theelepel karwijzaad
3 middelgrote uien, in ringen
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 flesje bruin bier
200 ml. (biologische) kippenbouillon. 
500 gram zuurkool
2 kruidnagels
10 jeneverbessten, gekneusd in een vijzel
1 steranijs
1 (biologische) rookworst
300 ml. melk
1/2 theelepel noodmuskaat
150 gram (biologische) spekjes
zout en peper
nootmuskaat
grove mosterd

Snijd de uien in dunne ringen. Smelt 50 gram boter in een braadpan en bak het karwijzaad 1/2 minuut in de boter. Voeg de uien met de basterdsuiker toe. Bak de uien zo'n 15 minuten op laag vuur. Schep ze regelmatig om. Zet ondertussen water aan de kook voor de kippenbouillon. Als de uien mooi bruin gekleurd zijn, kan het bier, de bouillon, kruidnagel, steranijs en zuurkool worden toegevoegd. Na het "kneuzen" in de vijzel kunnen de jeneverbessen ook in de pan. 



Breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het gerecht zo'n 1,5 uur zachtjes stoven. Neem de laatste 30 minuten de deksel van de pan, zodat de zuurkool langzaam droog kan koken. Schep af en toe om.



Schil ondertussen de aardappels en zet een pan water op voor de rookworst. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar in weinig water (half onder) en een beetje zout. Houd de deksel tijdens het koken op de pan. Als het water in de pan voor de rookworst kookt, zet het water af, en laat de rookworst in ongeveer 15 minuten warm worden. Bak ondertussen de spekjes uit. Zodra deze zijn uitgebakken, kunnen ze worden toegevoegd aan de zuurkool

Als de aardappels gaar zijn, kunnen ze worden afgegoten en in de warme pan terug gedaan. Verhit ondertussen 50 gram boter en de melk in een steelpan tot de melk kookt. Stamp de melk door de aardappels en voeg ruim zout, peper en nootmuskaat toe. 
Serveer optioneel met de rookworst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten