zaterdag 4 januari 2014

Pittige pompoen taartjes met feta en wildespinazie salade


Ik heb geïnvesteerd in een nieuwe fotocamera. Niet zozeer voor dit blog, maar om in de algemeenheid mooiere foto's te kunnen maken. De eerste shots heb ik op de kat uitgeprobeerd. Ze heeft er werkelijk nooit zo mooi opgestaan!! Ze was er zelf ook niet ontevreden over. 
Hopelijk doet het de foto's op dit blog ook goed. De fotograaf moet nog wel oefenen. Mooie foto's worden niet alleen door de kwaliteit van camera gemaakt, maar vooral door de persoon die de camera hanteert. Ik heb nog veel te leren, maar na 1 middagje oefenen vind ik de resultaten heel niet gek. En daarnaast ook nog een lekker nieuw recept gekookt uit Vegalicious.

Ingrediënten voor 6 bladerdeeg taartjes
400 gram pompoen (ongeveer de helft van een middelmaat pompoen)
2 eetlepels olijfolie
100 gram feta
1 eetlepel harissa (te verkrijgen bij elke Turkse of Marokkaanse groentewinkel)
1 ei
2 eetlepels kwark
300 gram roomboter bladerdeeg (of te wel 1 pakje)
4 takjes tijm
peper uit pepermolen en zeezout

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden en haal de pitten eruit. Snijd de pompoen met schil in dunne plakken. 



Leg de plakken pompoen op een rooster met ovenpapier. Besmeer de plakken met olie en bestrooi rijkelijk met peper en zeezout. Zet ze ongeveer 25 minuten in de oven.

Snijd de helft van de feta in kleine blokjes. Verkruimel de andere helft. Klop het ei los en roer hier de harissa (wees er niet zuinig mee!), de kwark en de verkruimelde feta doorheen.



Als de pompoen zacht is kan deze uit de oven worden gehaald. 


Laat de oven aan staan. Leg de diepvries bladerdeeg op je werkblad en laat in ongeveer 5 minuten ontdooien. Leg op elk stuk in het midden wat van het harissamengsel en verdeel vervolgens de plakken pompen en de fetablokjes erover. Rits de blaadjes van de tijmtakjes en bestrooi over de taartjes. 


Zet de bladerdeegtaartjes zo'n 20-25 minuten in de oven. Terwijl ze in de oven staan kun je beginnen met de spinazie salade. Wij aten denk ik bij de taartjes zo'n 75 gram wilde spinazie. Wij gebruikte hiervoor de volgende ingrediënten:

75-100 gram spinazie
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroenolie (of 1,5 eetlepel olijfolie en het sap van een halve citroen)
1 eetlepel balsamico azijn
zout/peper
klein handje zonnebloem pitjes
10 zwarte taggia olijven
klein handje gedroogde cranberries


Let op dat je de wilde spinazie goed wast, want daar zit altijd veel modder/zand in.


Serveer de taartjes met de salade. Heerlijke frisse combinatie. Om de vingers bij af te likken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten