zondag 28 december 2014

Caesar Salade zonder anchovis


De vrije dagen doen mij goed. Ik voel eindelijk weer de rust om nieuwe recepten uit te proberen en het enthousiasme om ze op dit blog te zetten. Ik heb ook wat zitten klooien met de lay out van het blog. Helaas ben ik nog niet zo handig om er een gelikte look van te maken. 

Vandaag heb ik via de website van de Groene Meisjes nieuwe foodblogs ontdekt! Eén van mijn favoriete net ontdekte blogs heet My New Roots. Een mooie website met prachtige foto's en superrr lekkere recepten. Ik wil heel graag verschillende recepten gaan proberen, zoals deze en deze. Maar ook de notenmelk lijkt mij leuk om te maken! En wat een goed idee van Sarah Britton om gewoon elke dag 1 (klein) ding te veranderen in je patroon. Ik heb vandaag gedroogde kikkererwten gekocht in plaats van kikkererwten uit blik. Nu natuurlijk niet vergeten ze 1 dag van te voren te wellen. 

Dit recept komt van het blog van My New Roots, maar is bedacht door Meghan Telpner. 

Ingrediënten voor 2 personen (maaltijd salade, anders voor 2-4 personen)
150 gram tempé
2 little gems
3 oude bruine boterhammen (of gril ze even) 
5 eetlepels tamari
4 tenen knoflook
1 eetlepels gedroogde oregano
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels gepelde amandelen
2 eetlepels dijon mosterd (in originele recept staat 3, maar onze dressing was hierdoor wel erg pittig geworden
1/3 cup water
3 eetlepels edelgist vlokken
sap van 1 citroen

Snijd de tempé in kleine blokjes. Ongeveer ter grote van spekjes. Zet een pan op het vuur met 3 eetlepels olijfolie. Bak hierin de tempé bruin. Voeg vervolgens 3 eetlepels tamari toe en bak tot alle tamari is opgenomen. Zet de tempé apart.

Snijd het brood in blokjes. Voeg 2 eetlepels olie in de pan. Voeg de eetlepel oregano toe en pers 2 knoflookteentjes in de olie. Roer door en voeg dan de broodblokjes toe. Bak ze tot knapperige croutons.

Doe voor de dressing de volgende ingrediënten in een blender: de amandelen; 2 eetlepels tamari; 2 eetlepels mosterd; 3 eetlepels edelgist vlokken; 1 eetlepel olijfolie; 2 tenen knoflook; het sap van 1 citroen en 1/3 cup water. Mix het geheel tot een mooi gladde dressing.

Snijd de little gem in repen. Voeg het brood, de tempé en dressing toe en mix door elkaar. 



Eet smakelijk!



zaterdag 27 december 2014

Geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes dressing

De kerstdagen zitten er weer op en uiteraard is dat een moment van bezinning...vooral bezinning in de zin van weer wat gezonder eten en drinken. Dus groenten in plaats van kaasfondue en een kopje thee in plaats van wijn. Het is even omschakelen in huize Yika.......die zak snoep die er nog lag moest echt op! Oh god....en dan hebben straks ook nog de goede voornemens voor 2015. Ik wil namelijk nog van alles: meer bewegen; ook het "roken bij een biertje" opgeven; überhaupt wat minder biertjes drinken; aardiger zijn tegen Yika 2 en zo veel mogelijk vegetarisch eten. Dat is toch allemaal niet te doen in zo'n kort tijdsbestek?!!Of is dat een self fulfilling prophecy? Ik geloof dat ik eigenlijk ook de dingen die ik wil positief zou moeten benoemen. Dus niet wat je niet wilt (als je niet aan een paarse krokodil mag denken, denk je daar altijd aan!), maar wat je wel wil.....Kortom ik wil gezond leven en genieten. Die twee gaan voor mij nog niet helemaal lekker samen, maar daar vind ik in 2015 bij vlagen vast wel weer mijn weg in.

Gelukkig is dit recept gezond, maar door de dressing geeft het ook de comfort food kick. Wij houden van Yotam Ottolenghi!




Ingrediënten voor 2 personen (als hoofdmaaltijd, anders voor 2-4 personen)
1 kleine bloemkool
50 gram jonge spinazie
12 cherry tomaatjes 
1 eetlepel fijn gesneden dille
2 eetlepels kappertjes
2 knoflook teentjes
2 eetlepels appelazijn
1 eetlepel grove franse mosterd
120 ml. olijfolie
zout en peper

Maak allereerst de dressing. Hak de kappertjes en de knoflook fijn en doe in een bakje van de staafmixer of in een foodprocessor. Voeg hierbij ook de appelazijn, mosterd en wat zout en peper toe. Staafmix fijn. Voeg vervolgens heel langzaam ongeveer de helft van de olijf olie toe. In een dun straaltje, terwijl je doorgaat met mixen (net als bij het maken van mayo). Maak het tot een lobbige dressing. 

Zet een pan op het vuur het breng het water aan de kook. Maak bloemkoolroosjes en kook deze 3 minuten. Giet de bloemkool af. Verwarm vervolgens de grillpan 5 minuten op hoog vuur. Meng als de bloemkool goed is uitgelekt het restant van de olie en wat zout en peper door de bloemkoolroosjes. Gril op de grilplaat.

Doe de spinazie in een schaal. Halveer de cherrytomaten en voeg die ook toe. Als de bloemkoolroosjes mooi gegrild zijn kunnen deze warm met de dressing door de cherrytomaten en spinazie worden gemengd. Hak de dille en garneer de salade hiermee. Eet smakelijk!


vrijdag 26 december 2014

Bramentaart met amandelen en vanille ijs



Ik was maandag uit eten met een vriendin en zij vertelde dat ze een lekkere salade had gegeten uit het farmhouse cookbook. De naam van het kookboek zei mij wel iets, maar ik was het verder even kwijt. Na het eten dronken we nog een kopje thee bij mij thuis en vol verbazing zei mijn vriendin: "je hebt het farmhouse cookbook gewoon in je boekenkast staan". En jawel hoor, daar stond ie tussen al mijn kookboeken. Ik heb nog niet veel uit dit kookboek gekookt, dat mag duidelijk zijn. De perentaart die op dit blog staat komt er wel uit. Die was heerlijk, dus ik bedacht dat het voor het kerstdiner wellicht ook een goed idee was om een zoet recept uit dit kookboek te kiezen. Het was een prima keus, want opnieuw een heerlijke taart! In originele recept worden het overigens bramenrepen genoemd. 

Ingrediënten
voor de bodem
225 gram zachte roomboter
75 gram gezeefde poedersuiker
225 gram bloem
50 gram maïsmeel (te verkrijgen bij ekoplaza)
snufje zout
200 gram bramenjam

Voor de bovenkant
125 gram zachte room boter
125 gram lichte rietsuiker
fijn geraspte schil van 1 citroen
2 grote eieren 
25 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram gemalen amandelen
200 gram bramen
25 gram amandelschaafsel
1 eetlepel rietsuiker 

Optioneel: vanille ijs

Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden. Vet een rechthoekige bakvorm (20 bij 30 cm) in en bekleed met bakpapier.

Klop voor de bodem de boter en de gezeefde poedersuiker in een kom licht en romig. Zeef de bloem, het maismeel en het zout en meng het met het botermengsel tot een zacht deeg. Rol het deeg op een licht bestoven werkvlak uit tot een lap die iets kleiner is dan de bakvorm. Leg het deeg in de bakvorm en duw een beetje uit naar de randen. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en bak 20 minuten tot het deeg lichtbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bestrijk als de bodem is afgekoeld met de jam en laat daarbij 1 cm van de rand vrij.

Klop voor de bovenkant de boter en rietsuiker licht en romig. Klop het citroenrasp erdoor. Kluts de eieren en klop deze geleidelijk door de boter. Spatel vervolgens de gemalen amandelen en het zelfrijzend bakmeel door het boter en ei mengsel. Schep dit mengsel op de bodem met jam en strijk zorgvuldig uit tot een egale laag.  Bestrooi met bramen en duw de helft ervan in het deeg. Bestrooi het geheel vervolgens met rietsuiker. Ik heb wat meer dan een eetlepel suiker gebruikt.


Bak de taart 10 minuten. Haal vervolgens uit de oven en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de taart nog eens 45 minuten. In het boek staart 30 minuten, maar toen was mijn taart nog niet gaar. Dit kun je test door er een cocktailprikker in te prikken. Deze moet er schoon uitkomen. Laat de taart afkoelen en serveer met een bolletje vanille ijs. 





Gekaramliseerde venkel met geitenkaas



Ik wilde voor het kerstdiner aardappelkoekjes met salsa verde en een gepocheerd ei maken. De vorige keer had ik hierbij een frisse salade geserveerd. Helaas was ik de sla vergeten te kopen, maar ik had nog wel een venkel in de groentenla liggen. Al bladerend door het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi kwam ik dit recept tegen. In onze voorraadkast ontbrak het alleen aan dille. Gelukkig vieren moslims geen kerst en waren alle Turkse en Marrokaanse winkels in de Javastraat gewoon open en daar waren bosjes dille in overvloed!

Ingrediënten voor 2 personen
1 grote venkel knol
boter
olijfolie
2 theelepels kristalsuiker
1/2 theelepel venkelzaad
1 teentje knoflook
3 takjes dille
50 gram geitenkwark of hele verse geitenkaas (wij hebben de geitenkaas spread voor op brood van ekoplaza gebruikt)
geraspte schil van 1/2 citroen
Zeezout en peper

Snijd het venkelgroen van de knollen en houd apart voor de garnering. Snijd een dun plakje van de wortelschijf eraf. Het harde binnenste deel mag gewoon blijven zitten, want dit zorgt ervoor dat alle "rokken" aan elkaar vast blijven zitten. Bij mij niet helemaal gelukt, maar dat heeft gelukkig geen effect op de smaak. Snijd de knol overlangs in plakken van 1 cm. 

Verhit een klont boter en wat olijfolie in de koekenpan. Bak de venkel aan elke kant bruin. Zo'n drie minuten per kant. Doe niet te veel plakken in de pan. Bak in dat geval in meerdere porties. Haal de venkel uit de pan en zet apart in een schaal.

Doe de venkelzaad, de suiker en royaal zout en peper in de pan. Bak alles 30 seconden. Leg de plakken venkel weer in de pan en karameliseer ze 1-2 minuten. Schep de plakken venkel op een schaal en laat afkoelen. 



Pers de knoflook en hak de dille. Meng door de venkel. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Voeg een aantal lepels verse geitenkaas (of geitenkwark) toe. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met citroenrasp en het venkelgroen. 

Eet smakelijk!

Kerstdiner bij kaarslicht. 

woensdag 24 december 2014

Zoete aardappel met kruiden

Geen mooi kerstverhaal deze keer. Ik kom meteen ter zake:

Ingrediënten
600 gram zoete aardappels
3 eetlepels olijfolie
2 knoflook teentjes
1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel korianderzaad
snufje chili peper
peper en zee zout

Verwarm de hete luchtoven op 200 graden. Schil de zoute aardappel en snijd ze in parten. Stamp de kruiden in een vijzel. Niet tot poeder, maar wel goed kneuzen. Meng in een kom 3 eetlepels olijfolie, geperste knoflook, de gestampte kruiden en chilipeper. Haal de parten door dit mengsel. Leg ze op een bakplaat en bestrooi met zout en peper. 


Bak de zoete aardappel in 35 minuten. Keer ze op de helft van de baktijd een keer om. Deze aardappels zijn lekker met rucola of wat gegrilde groenten met wat olijfolie en balsamico azijn. 




maandag 8 december 2014

Bulgur met cranberry's, paddenstoelen, hazelnoten, pesto en frisse komkommer


Het is altijd leuk om een recept dat je in een restaurant of bij iemand thuis hebt gegeten  te proberen na te maken. Wij kochten laatst een heerlijke salade bij Dophert en dit recept is daarop geinspireerd. Hou dus altijd in je hoofd een ingrediënten lijstje als je iets lekkers eet wat je thuis eens zou willen namaken. In dit geval is het ons gelukt met wat hulp van google. 

Ingrediënten voor ruim 2 personen

Voor de Bulgur
140 gram bulgur
400 gram gemengde paddenstoelen
2 handen gedroogde cranberry's
1 hand hazelnoten
peper en zout

Voor de pesto
70 gram rucola
40 gram pijnboompitten
ongeveer 50 milliliter olie
1 knoflookteen
peper/zout
25 gram parmazaanse kaas en voor vegans optioneel 1 grote eetlepel edelgistvlokken

Voor de komkommersalade
1/2 komkommer
1 kleine rode ui
2 eetlepels kruiden azijn
1 eetlepel olijf olie
peper/zout

Het maakt niet zoveel uit in welke volgorde je de recepten maakt. De salade hoeft namelijk niet heet te worden geserveerd. Lauw of koud is ook prima. 

Kook de bulgur zoals op de achterkant van het pak vermeld staat. Rooster ondertussen de hazelnoten in een grillpan. Snijd de paddenstoelen in stukjes en rooster deze ook. Doe dit in kleine porties, zodat ze ook daadwerkelijk bruin grillen. Als er teveel paddenstoelen in een (grill)pan liggen komt er te veel vocht vrij en kun je ze niet meer mooi bruin bakken.


Doe de hazelnoten, paddenstoelen en cranberry's in een schaal. Meng de bulgur hier doorheen zodra deze gaar is. Voeg zout en peper toe. 


Voor de pesto gebruik ik altijd een staafmixer. Eigenlijk is het simpelweg alle ingrediënten bij elkaar doen en vervolgens mixen. Ik doe altijd wel voorzichtig met de olie. Ik adviseer om eerst een deel van de olie door geheel te mixen. En vervolgens te kijken/proeven hoe dik de pesto is. Voeg dan naar smaak meer olie toe met wat peper en zout. 


Snijd de komkommer en de door de midden en in plakjes/ringen. Mix door de ui en komkommer 2 eetlepels (kruiden) azijn en 1 eetlepel olie. Voeg naar smaak peper en zout toe. Laat de dressing 5 minuten intrekken.


Een heerlijke combinatie. Eet smakelijk.