vrijdag 26 december 2014

Gekaramliseerde venkel met geitenkaas



Ik wilde voor het kerstdiner aardappelkoekjes met salsa verde en een gepocheerd ei maken. De vorige keer had ik hierbij een frisse salade geserveerd. Helaas was ik de sla vergeten te kopen, maar ik had nog wel een venkel in de groentenla liggen. Al bladerend door het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi kwam ik dit recept tegen. In onze voorraadkast ontbrak het alleen aan dille. Gelukkig vieren moslims geen kerst en waren alle Turkse en Marrokaanse winkels in de Javastraat gewoon open en daar waren bosjes dille in overvloed!

Ingrediƫnten voor 2 personen
1 grote venkel knol
boter
olijfolie
2 theelepels kristalsuiker
1/2 theelepel venkelzaad
1 teentje knoflook
3 takjes dille
50 gram geitenkwark of hele verse geitenkaas (wij hebben de geitenkaas spread voor op brood van ekoplaza gebruikt)
geraspte schil van 1/2 citroen
Zeezout en peper

Snijd het venkelgroen van de knollen en houd apart voor de garnering. Snijd een dun plakje van de wortelschijf eraf. Het harde binnenste deel mag gewoon blijven zitten, want dit zorgt ervoor dat alle "rokken" aan elkaar vast blijven zitten. Bij mij niet helemaal gelukt, maar dat heeft gelukkig geen effect op de smaak. Snijd de knol overlangs in plakken van 1 cm. 

Verhit een klont boter en wat olijfolie in de koekenpan. Bak de venkel aan elke kant bruin. Zo'n drie minuten per kant. Doe niet te veel plakken in de pan. Bak in dat geval in meerdere porties. Haal de venkel uit de pan en zet apart in een schaal.

Doe de venkelzaad, de suiker en royaal zout en peper in de pan. Bak alles 30 seconden. Leg de plakken venkel weer in de pan en karameliseer ze 1-2 minuten. Schep de plakken venkel op een schaal en laat afkoelen. 



Pers de knoflook en hak de dille. Meng door de venkel. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Voeg een aantal lepels verse geitenkaas (of geitenkwark) toe. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met citroenrasp en het venkelgroen. 

Eet smakelijk!

Kerstdiner bij kaarslicht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten